Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pretep na Veledromu po tekmi Anglija - Rusija
Pred tekmo Anglija - Rusija so se izgredi v Marseillu umirili, a nato je počilo ob koncu tekme, sledil je vdor ruskih navijačev na angleško tribuno, ponoči pa so sledili novi incidenti po mestu na jugu Francije. Foto: EPA

Kakor razumem, nas bo Uefa kaznovala, ker se nismo primerno vedli.

Predsednik ruske zveze Vitalij Mutko v najnovejši izjavi
Izgredi v Marseillu po tekmi Anglija - Rusija
Koliko ljudi je bil aretiranih po izgredih v Marseillu, policija še ni sporočila. Uefa je medtem sprožila preiskavo incidentov, pri čemer lahko za dogodke okoli stadiona in na njem odgovarjata in sta kaznovani obe nogometni zvezi. Foto: EPA

Solzivca se je pred tekmo nadihala tudi žena angleškega reprezentanta Jamieja Vardyja Rebekah, ko je na poti do stadiona zašla v predel, kjer je francoska policija s solzivcem "čistila" območje, na katerem so se soočili Angleži in Rusi.

Divjanje navijačev občutil tudi novinar TV France 2
Pretepi kazijo uvodne dneve EP-ja v nogometu

Takoj po zadnjem žvižgu večerne sobotne tekme Anglija - Rusija (1:1) so ruski navijači vdrli na angleško tribuno. Francoske oblasti se ob začetku evropskega prvenstva v nogometu spopadajo z varnostnimi problemi zaradi izgredov navijačev, ki so že tretjo noč zapored kalili mir in red v Marseillu, za nameček pa se je incident zgodil tudi v Nici.

Po ruskih odgovorih bo znana morebitna kazen
Uefa je v nedeljo opoldne uradno oznanila začetek preiskave, pri čemer zahteva odgovore od Rusije, ki mora zdaj podati svoje videnje vdora ruskih navijačev na tribuno z Angleži. Po prejemu ruskih odgovorov bo disciplinska komisija Uefe sprejela odločitev o morebitni kazni.

Uefa grozi z izključitvijo
Pozno popoldne je Uefa zagrozila tako Rusom kot Angležem, da bi bili lahko reprezentanci izključeni z evropskega prvenstva, če bodo navijači nadaljevali divjanje.

Pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) se pripravljajo na nove varnostne ukrepe, prva pa je na potezi disciplinska komisija, saj je bilo na stadionu videti, kot da posamezne navijaške skupine niso dovolj dobro ločene med seboj. "Uefa obsoja dogodke v Marseillu. Za ljudi, ki se udeležujejo tega nasilja, v nogometu ni prostora," pa je bilo po tekmi prvo jasno sporočilo, da si pri Uefi želijo narediti red.

Mutko potrdil, da prihaja kazen Uefe
Vodilni ruski športni portal R-Sport je medtem sporočil, da bo Uefa najbrž kaznovala Rusijo zaradi izgredov njenih navijačev. Ruski športni minister in predsednik nogometne zveze Vitalij Mutko je v najnovejši izjavi dejal: "Kakor razumem, nas bo Uefa kaznovala, ker se nismo primerno vedli."

Topovski udar in vdor na angleško tribuno
Če so v četrtek in petek v Marseillu pri izpadih prednjačili Angleži, so v soboto štafeto nasilja prevzeli Rusi. Ob koncu tekme visokega tveganja na stadionu Velodromu v tem pristaniškem velemestu je zbornaja komanda izenačila in iztržila remi, sočasno pa je na južni tribuni odjeknila pirotehnika ("topovski udar").

Sledil je vdor ruskih huliganov na sosednjo angleško tribuno, pri čemer so z lahkoto prebili premalo številčno vrsto redarjev. Več tisoč Angležev se je spustilo v beg, izbruhnilo je več pretepov, ki so jih televizijske in fotografske kamere dobro posnele. Po četrt ure kaosa so s prihodom policije vzpostavili mir na jugu Velodroma, pri čemer vseeno ni prišlo do večjega nasilja in poškodb.

50-letni Anglež se bojuje za življenje
Po polnoči je v središču Marseilla sledila nova serija incidentov, pri čemer naj bi predvsem skupine domačinov in Rusov preganjale Angleže, policija pa je redno spuščala solzivec po ozkih ulicah starega pristanišča (Port Vieux). Po ocenah naj bi se v petkove in sobotne spopade zapletalo le 300 od okoli 30 tisoč angleških navijačev, ki pa so v soboto sodeč po pričevanjih postali tarča lokalnih tolp in organiziranih skupin ruskih huliganov.

Po poročanju Le Monda je žalostni izkupiček sobotnih in nočnih incidentov 35 ranjenih oz. toliko jih je potrebovalo bolnišnično oskrbo, od tega je 20 Angležev. Trije ljudje so resneje poškodovani, a brez nevarnosti za življenje. Tridnevno divjanje v Marseillu pa lahko zahteva tudi smrtno žrtev: že vse od sobote popoldne se v osrednji mestni bolnišnici bojujejo za življenje 50-letnega Angleža.

Po udarcu z železno palico doživel srčni napad
Okoli 17.30 so neidentificirani napadalci z železnimi palicami napadli skupino angleških navijačev, pri čemer so omenjenega Angleža najbrž udarili tudi po obrazu, pri čemer pa je žrtev doživela še srčni napad. Pripadniki posebnih enot so ga oživljali na mestu napada, preden so ga prepeljali v bolnišnico, kjer se bojujejo za njegovo življenje.

Uefa sproža preiskavo, FA in RFU soodgovorna
Obračun Angležev in Rusov s stadiona in ulic se je že prenesel v medije, kjer angleški krivijo Ruse in nasprotno. Vseeno so pa tudi pri RT-ju zapisali, da je kaos izbruhnil, potem ko so ruski navijači vdrli v angleški sektor. Uefa je ponoči že napovedala preiskavo incidentov na stadionu in neposredni okolici, pri čemer po pravilih za izpade navijačev odgovornost nosita tudi obe nacionalni nogometni zvezi FA in RFU.

Mutko ni videl spopada: "Vse je pretirano"
Najbrž v bojazni pred sankcijami se je hitro oglasil ruski športni minister in predsednik ruske nogometne zveze Vitalij Mutko in hitro začel zmanjševati pomen in razsežnost incidenta na Velodromu: "Ni bilo spopada .... vse je pretirano, dejansko je vse v redu tukaj. Ko se je tekma končala, ni bilo nobene ograje ali prepreke med navijači. Angleži so bili razumljivo vznemirjeni, a se je vse hitro razpletlo."

Ob tem se je eden najvplivnejših Rusov in seveda tudi vodja organizacijskega odbora prihodnjega SP-ja, ki bo čez dve leti v Rusiji, obregnil ob varnostne ukrepe Francozov: "Takšne tekme bi morali ustrezno organizirati. Če je treba, bi morali bolje ločiti navijače na samem stadionu. Slaba stvar so bile petarde in bakle. Ni bilo tudi nobenih mrež, kar je treba razumeti pri dogodku." A hitro je tudi Mutko obrnil ploščo in ruskim medijem potrdil, da pričakuje kazen, za katero pa se še ne ve kakšna bi lahko bila.

Marseille podobne prizore videl ob SP-ju 1998
Marseille je bil že v času SP-ja 1998 v Franciji prizorišče drugega najhujšega navijaškega izgreda: ob tekmi Anglija - Tunizija je v mestu vladalo izredno stanje, končalo pa se je s skoraj 100 aretiranimi in več deset poškodovanimi, tudi resneje zaradi vbodnih ran z noži. Vdor in pretepi na stadionu je največji navijaški incident na velikih tekmovanjih po EP-ju 2000.

Poljaki le opazovali pretep Severnih Ircev s Francozi
V soboto pozno zvečer je zavrelo tudi v Nici, kjer bo danes, v nedeljo, ob 18. uri tekme Severna Irska - Poljska. Zaiskrilo se je med prebivalci in Severnimi Irci, kar se je končalo s pretepi in posredovanjem policije, katerega izkupiček je bil več pridržanih in sedem poškodovanih navijačev. Poljski navijači, ki so posedali v gostilnah in restavracijah, niso bili vpleteni v izgred v še drugem sredozemskem gostitelju tekem EP-ja 2016.

Spodaj je fotogalerija prizorov izgredov z Velodroma in iz mesta.

Kakor razumem, nas bo Uefa kaznovala, ker se nismo primerno vedli.

Predsednik ruske zveze Vitalij Mutko v najnovejši izjavi

Solzivca se je pred tekmo nadihala tudi žena angleškega reprezentanta Jamieja Vardyja Rebekah, ko je na poti do stadiona zašla v predel, kjer je francoska policija s solzivcem "čistila" območje, na katerem so se soočili Angleži in Rusi.

Divjanje navijačev občutil tudi novinar TV France 2
Pretepi kazijo uvodne dneve EP-ja v nogometu