Turčija je že prehitela Albanijo kot tretjeuvrščeno reprezentanco iz skupine A. Za uvrstitev med najboljših 16 morajo Turki  končati pred še eno od dveh tretjih ekip v skupinah E in F. Zanje najbolj realen scenarij je, da Švedska ne premaga Belgije, Irska pa ne Italije. Foto: Reuters
Turčija je že prehitela Albanijo kot tretjeuvrščeno reprezentanco iz skupine A. Za uvrstitev med najboljših 16 morajo Turki končati pred še eno od dveh tretjih ekip v skupinah E in F. Zanje najbolj realen scenarij je, da Švedska ne premaga Belgije, Irska pa ne Italije. Foto: Reuters
Ozan Tufan
Ozan Tufan je poskrbel za drugi zadetek in prednost, ki jo je Turčija potrebovala za ohranitev upanja na osmino finala. Foto: Reuters
Burak Yilmaz
Burak Yilmaz (desno) in Volkan Sen se veselita vodstva Turkov. Foto: Reuters

Usoda Turkov, da se kot ena od tretjeuvrščenih reprezentanc uvrstijo naprej, bo odvisna od razpleta sredinih tekem v skupinah E in F. Turčija je zmagala z razliko, ki jo je potrebovala, medtem ko se Čehi kot zadnjeuvrščena reprezentanca v skupini D poslavljajo od prvenstva.

Češki se je poznala odsotnost poškodovanega Tomaša Rosickega. Imela je sicer terensko premoč (posest žoge 52:48, streli v okvir vrat 5:2), a ni bila učinkovita. Še najbližje zadetku je bila ob vratnici Tomaša Sivoka.

Naveza Mor-Yilmaz matirala Čehe
Turki so povedli v 10. minuti. Komaj 18-letni Emre Mor je v protinapadu prodrl po desni strani, nato podal v sredino kazenskega prostora, kjer je vtekajoči Burak Yilmaz "s prve" poslal žogo v levi zgornji kot vrat Petra Čecha.

Sivok stresel vratnico
Čehi so bili blizu izenačenju v 17. minuti, ko je Tomaš Sivok po podaji iz kota z glavo stresel vratnico. Češka je bila še naprej nevarnejša. V 23. minuti se je branilec Pavel Kaderabek prebil pred vratarja Volkana Babacana, ta pa je dobil dvoboj. Malo pozneje je Tomaš Necid streljal čez vrata. Čehi so pritiskali, v 38. minuti je Jaroslav Plašil sprožil z okoli 30 metrov, turški vratar Babacan pa je žogo s skrajnimi močmi odbil. Statistika ob polčasu govori o izenačeni tekmi. Posest žoge 51:49 za Turčijo, streli v okvir vrat pa 2:1 za Čehe.

Tufanova mojstrovina za 2:0
Tudi začetek drugega dela je pripadel Čehom, ki so pritiskali za izenačenje, medtem ko so se Turki povlekli nekoliko nazaj in prežali na protinapade, v 65. minuti pa prišli do drugega zadetka. Inan Selcuk je poslal predložek s prostega strela v kazenski prostor, Mehmet Tofal je žogo na kratko podal nazaj do Ozana Tufana, ta pa jo je s pravim projektilom poslal v levi zgornji kot vrat nemočnega Čecha. Počasni posnetek je pokazal, da je bil Tofal bržkone v ofsajdu, a sodniki na čelu z Williamom Colummom tega niso videli. Drugi turški gol je bolj ali manj dotolkel Čehe, ki niso več resneje zapretili nasprotnikovim vratom. Turčija je tako tekmo mirno pripeljala do konca.

Burak Yilmaz povedel Turke v vodstvo

Ozan Tufan zapečatil usodo Čehov

SKUPINA D, 3. krog

Lens:
ČEŠKA - TURČIJA 0:2 (0:1)
32.836; Yilmaz 10., Tufan 65.

Bordeaux:
HRVAŠKA - ŠPANIJA 2:1 (1:1)
37.245; Kalinić 45., Perišić 87.; Morata 7.

Lestvica:                           
HRVAŠKA *          3  2 1 0  5:3   7
ŠPANIJA *          3  2 0 1  5:2   6
TURČIJA            3  1 0 2  2:4   3
ČEŠKA              3  0 1 2  2:5   1
* - v osmini finala