Zlatan Ibrahimović je na vrata nasprotnikov na tem EP-ju sprožil 11 strelov. Niti en ni šel v okvir vrat. Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović je na vrata nasprotnikov na tem EP-ju sprožil 11 strelov. Niti en ni šel v okvir vrat. Foto: Reuters
Antonio Conte
Antonio Conte bo priložnost ponudil rezervistom. Foto: Reuters

Tako kot Švede Irce v osmino finala vodi le zmaga, nekaj kar jim na evropskem prvenstvu ni uspelo že 28 let. Delo naj bi jim bilo na parpirju malce olajšano, saj bo selektor Italije Antonio Conte v zanje rezultatsko nepomembni tekmi na zelenico poslal večje število rezervistov.
"Veselimo se tekme proti Italiji. Hočemo hitro pozabiti na razočaranje po porazu z Belgijci. Vemo, da nam napredovanje prinaša le zmaga," je povedal trener Irske Martin O'Neill, ki bo s pomočnikom Royom Keanom do zadnjega čakal, ali bo nared Jonathan Walters, ki je zaradi poškodbe izpustil tekmo z Belgijo.

"Če bo Walters namignil, da lahko zaigra, bo v ekipi. Tudi če bo na igrišču eno uro, bo fantastično," je pomembnost krilnega napadalca označil Keane. Irci so svojo prvo zmago na evropskih prvenstvih dosegli junija leta 1988, ko so z 1:0 ugnali Angleže. Od takrat so se ne EP uvrstili le enkrat, pred štirimi leti, ko so tekmovanje neslavno končali v skupinskem delu po prazih s Hrvaško, Italijo in Španijo.

Irci so spodbudno začeli prvenstvo in remizirali proti Švedski, nato pa so padli na trda tla s porazom proti Belgiji (0:3). Proti italijanskim rezervistom jih čaka vse prej kot lahko delo. "Končati skupino z devetimi točkami bo dokaz naše moči in karakterja. Hočemo tri točke," jim sporoča italijanski vezist Marco Parolo.

Švedi na dveh tekmah brez strela v okvir vrat
Belgijski vratar Thibaut Courtois bi se lahko psraševal, ali naj se proti Švedski sploh pojavi na igrišču. Švedi namreč na dveh tekmah evropskega prvenstva proti Irski in Italiji sploh niso sprožili strela v okvir vrat. Podatek, ki je še toliko bolj čuden, če vemo, da v napadu rumenih igra eden najboljših napadalcev na svetu Zlatan Ibrahimović. Napadalec Marcus Berg meni, da situacija ni tako kritična. "Od zunaj morda zgleda kot belo in črno, toda za nas je tudi malce sivo. Zdaj se iz tega dela ogromna zgodba. Cela ekipa se mora pridružiti napadu. Proti Irski smo imeli nekaj nevarnih žog, če bi nekdo podstavil nogo, bi se mreža zatresla," je povedal Berg.

Ena izmed glavnih težav je bila, da se je Ibrahimović veliko pomikal v sredino, tako da v napadu ni bilo nikogar, ki bi prestrezal visoke žoge. Vezist Kim Kallström je dobro opravljal obrambne naloge, a je bil pri napadalnih akcijah neviden. Prav tako skromen je bil na dveh tekmah krilni napadalec Emil Forsberg. Ne Berg ne Guidetti nista pustila pečata pred nasprotnikovim golom, čeprav sta po poklicu napadalca. Selektor Erik Hamren se zaveda težave, čeprav recepta oziroma menjav ne ponuja. "Seveda bi bili srečnejši, če bi dosegali gole, a se trudimo. Moramo biti precej učinkovitejši, če hočemo dobiti tekmo," je povedal Hamren.
Belgijcem drugo mesto v skupini prinaša že točka, Švedom le tri točke.

SKUPINA E, Lille

Sreda ob 21.00 (prenos na MMC TV):
ITALIJA - IRSKA

Verjetni postavi:

Italija: Sirigu, Darmian, Ogbonna, Barzagli, Motta, De Sciglio, Florenzi, Sturaro, El Shaarawy, Immobile, Zaza.

Irska: Randolph, Coleman, O'Shea, Keogh, Brady, Whelan, Hendrick, Quinn, Walters, McClean, Long.

Sodnik: Alin Ovidiu Hategan (Romunija)

Sreda ob 21.00 (prenos na TV SLO 2):
ŠVEDSKA - BELGIJA

Verjetni postavi:

Švedska: Isaksson, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Johansson, Olsson, Ekdal, Källström, Larsson, Durmaz, Ibrahimović, Guidetti.

Belgija: Courtois, Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Witsel, Nainggolan, Ferreira-Carrasco, De Bruyne, Hazard, Lukaku.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)