Nusmir Fajić je zaradi poškodbe tekmo začel na klopi in na igrišče vstopil v 50. minuti. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Nusmir Fajić je zaradi poškodbe tekmo začel na klopi in na igrišče vstopil v 50. minuti. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Marijan Pušnik
Trener Celja Marijan Pušnik se je s svojimi varovanci poslovil od Evrope. Foto: MMC RTV SLO
Zadetki iz Lendave in Celja

Mura je tekmece iz Azerbajdžana gostila v Lendavi, saj stadion v Fazaneriji ne izpolnjuje vseh meril Uefe. Naslednji tekmec Sobočanov bo CSKA iz Sofije. Prvo tekmo bodo prihodnji četrtek znova odigrali v Lendavi.

STATISTIKA TEKME V LENDAVI
Streli v okvir vrat: 5:6
Koti: 1:11
Posest žoge: 44:56 odstotkov

Oba zadetka z glavo
Muraši so bili po kalvariji na poti v Azerbajdžan prejšnji teden nagrajeni za trud in razveselili svoje številne navijače. Potem ko se je prva tekma v Bakuju končala z 0:0, sta bila strelca tokrat Mate Eterović in Nusmir Fajić, ki je zaradi lažje poškodbe do 50. minute sedel na klopi.

Bolje so tekmo začeli gostje, a ni bilo pravih nevarnosti za domača vrata. Prvo veliko priložnost so zapravili v 19. minuti, ko je po predložku z desne strani Edemir Rodriguez povsem neoviran z glavo meril previsoko. Dve minuti pozneje je iz precej težjega položaja z glavo streljal visoko čez okvir Dragan Jelić in to je bila napoved napadov domačih. Ti so v vodstvo prišli v 26. minuti. Podajalec z desne strani je bil Jelić, njegov predložek pa je s približno osmih metrov Eterović z glavo mojstrsko preusmeril v desni spodnji kot.

Draković nekajkrat na pravem mestu
Nekaj minut pozneje se je ponudila priložnost za izenačenje gostujočemu kapetanu Elvinu Mamadovu, njegov strel s 14 metrov pa je končal v naročju zanesljivega Filipa Drakovića. Vratar Mure je pet minut pred koncem prvega polčasa po gneči v kazenskem prostoru znova odlično posredoval, na začetku drugega dela pa je ubranil še silovit strel Juninha z 20 metrov. Gostje so stopnjevali pritisk in sledile so težke minute za črno-bele, a so ob tem imeli veliko prostora za hitre in nevarne protinapade.

V 83. minuti je Fajić po kotu z leve strani najvišje skočil, z glavo poslal žogo pod prečko in zagotovil napredovanje murašem. Silovit strel Eterovića ob koncu tekme je zadržala prečka.
Mihalijov edini strelec na Areni Petrol
Celjani, ki so že prvo tekmo pred tednom dni v Moldaviji izgubili z 0:1, so upali na preobrat, a se jim načrti niso izšli. Edini zadetek v Celju je v 32. minuti z 11-metrovke dosegel Maxim Mihalijov, potem ko je v kazenskem prostoru z roko igral Matic Žitko.

Moldavci so pokazali, da so bolj kakovostno moštvo. Že na uvodu so imeli imenitno priložnost za zadetek, a je domači vratar Matic Kotnik odlično posredoval. Celjski napadalci tako kot v Kišinjevu niso bili posebej razpoloženi, uspelo si jim je pripraviti le nekaj polpriložnosti, s katerimi pa niso resneje ogrozili gostujočega vratarja. Še najbolj vroče je bilo po predložku Sebastjana Gobca, ko je Abdoul-Gafar Mamah skoraj zatresel lastno mrežo. V prvem polčasu je imel dve priložnosti še Nicolae Josan, ki je sam stekel proti Kotniku, a se je domači vratar obakrat dobro odzval in rešil svoja vrata.

V drugem delu so Celjani do najlepše priložnosti prišli po dvojni podaji Marija Močića in Iztoka Močivnika, ki je streljal z roba kazenskega prostora, vendar je bil premalo natančen. Moldavci so se osredotočali na branjenje izida in igrali na hitre protinapade. Še nekajkrat se je izkazal Kotnik, Celjanom pa ni pomagalo niti igranje z igralcem več od 77. minute, ko je drugi rumeni karton prejel rezervist Ersan Sali.

Evropska liga, 1. predkrog, povratni tekmi

MURA - Baku (AZR) 0:0
2:0 (1:0)
2.000; Eterović 26., Fajić 83.
Mura: Draković, Cipot , Kramar, Janža, Sreš ( 80./Gruškovnjak ), Horvat, Kouter ( 92./Botjak), Maruško, Bohar, Jelić ( 50./Fajić ), Eterović.

Baku: A. Mamadov, Rodriguez, Ivanovs , Kargbo, Pophadze, Česnauskis , Juninho ( 79./Novruzov), E. Mamadov ( 72./Verpakovskis), Kovačević , Hajijev ( 29./Šojić), Parks.

Sodnik: Athanassios Giachos (Grčija)


Celje - DACIA KIŠINJEV (MOL) 0:1
0:1 (0:1)
3.100; Mihalijov 32./11-m
RK: Sali 77./Dacia
Celje: Kotnik, Krajcer, Centrih ( 60./Gaber), Žitko, Vrhovec , Romih ( 46./Verbič ), Močić, Kolsi, Gobec, Bajde ( 70./Močivnik ), Bezjak.

Dacia: Gaiduchevici , Popovici, Mamah, dos Santos, Dimovski, Guira ( 66./Grosu), Josan ( 80./Stjepanović), Mihajlov, Cojocari, Krkotić, Sow ( 59./Sali ).

Sodnik: Gerhard Grobelnik (Avstrija)

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.

Zadetki iz Lendave in Celja