Cristiano Ronaldo - velika želja, manjši izplen. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo - velika želja, manjši izplen. Foto: EPA

Prav lahko se zgodi, da bo Cristiano Ronaldo ostal nedokončana zgodba, predvsem zato, ker - vsaj z reprezentanco - doslej še ni osvojil velikih lovorik. Z Realom tudi ne ... Ostaja tudi ugotovitev, da na velikih turnirjih in na velikih finalnih tekmah, tudi tistih, ki jih je z Manchester Unitedom dobil, ni blestel. Ni človek za velike tekme in turnirje?

Cristiano Ronaldo in David Villa
Cristiano Ronaldo in David Villa se bosta prihodnjo sezono srečala v dresih največjih rivalov v španskem nogometu. Foto: EPA

Cristiano Ronaldo se v tej vlogi na videz odlično znajde, dokler ne pridejo veliki trenutki. Njegova težava je podobna kot pri Rooneyju - podleže pritisku, ker postane prehud. Ne more zdržati, vsaj za zdaj ne ...

Lionel Messi
Bo Lionel Messi postal prvi zvezdnik turnirja? Foto: Reuters

Zanimivo je, da - medtem tehnološko dokazan - prepovedani položaj ob golu Davida Ville proti Portugalcem sploh ni velika tema. Bilo je res tesno, samo Ricardo Carvalho in še en Portugalec na tekmi sta dvignila roko, a potem protestov sploh ni bilo. Selektor Carlos Queiroz je celo priznal, da so bili Španci boljši ... Zato pustimo to, k sodnikom se bomo vrnili pozneje ...

Ronaldo najbolj razvpit zvezdnik
Poglavitna tema je seveda slovo Cristiana Ronalda, ne portugalske reprezentance. Naj je Cristiano Ronaldo (v reprezentanci še vedno CR7) komu simpatičen ali ne, kot nogometaš je odličen in nesporno najbolj razvpit nogometni zvezdnik sedanjosti. Da bi dosegel Davida Beckhama, mu sicer ob strani manjka zvezdniška žena in otroci, a na igrišču - vsaj kadar je v formi - daje več, kot je Beckham nekoč.

(Pre)velika pričakovanja
Pričakovanja sveta (vključno z Ronaldovimi osebnimi) so bila pred tem svetovnim prvenstvom ogromna. Svetovno prizorišče se je zdelo prav primerno za Ronaldov dokončni razcvet: scenarij je hotel, da se Ronaldo kot portugalski kapetan že v prvem delu "sestane" z Drogbajem, Kakajem in skrivnostnimi Severnimi Korejci. Idealno ... In potem, v osmini finala, s Španci, evropskimi prvaki.

Imel je proste roke
Seveda je svet (z Ronaldom vred) pričakoval, da bo zvezdnik Reala blestel že od začetka. Težko bi portugalskemu selektorju Carlosu Queirozu očitali, da je z zelo zadržanim pristopom onemogočil Ronalda. Sploh ne, s tem mu je dejansko omogočil več prostora v napadalnih akcijah, v katerih bi lahko CR7 (oziroma madridski CR9) blestel v samostojnih prodorih in preigravanjih. V korist igralca lahko ugotovimo, da je Ronaldo prve tri tekme odigral do moštva prijazno, se trudil in celo ni preitiraval z egoizmom. Res je, da je izvajal vse proste strele, neposredno streljal na gol tudi s 35 metrov in več. A je pač dober strelec od daleč, pri nepredvidljivi žogi in morebitnih odbojih vratarjev bi tudi na treh tekmah, na katerih Portugalci niso dosegli gola, Liedson ali Hugo Almeida lahko take odbite žoge spravila v gol.

Načrt je spodletel
Ugotovimo lahko, da Ronaldo ni bil slab. Po drugi strani pa tudi ni izjemno blestel. S tem mu je načrt dokončne osvojitve sveta spodletel, sploh ker je izpadla njegova ekipa. Prav lahko se zgodi, da bo Cristiano Ronaldo ostal nedokončana zgodba, predvsem zato, ker - vsaj z reprezentanco - doslej še ni osvojil velikih lovorik. Z Realom tudi ne ... Ostaja tudi ugotovitev, da na velikih turnirjih in na velikih finalnih tekmah, tudi tistih, ki jih je z Manchester Unitedom dobil, ni blestel. Ni človek za velike tekme in turnirje?

Svet je gledališče
Za zdaj je že tako. Njegova težava pa ni v teatralnosti njegove igre, vključno s padanjem in občasnimi poskusi varanja sodnikov. Včeraj se mu je to kar nekajkrat maščevalo. Težava ni niti v aroganci, ki jo izžareva, denimo sinoči med izvajanjem portugalske himne, zelo spevne ... Če sem videl prav, je edini v svojem moštvu ni pel, bil je sam svoj, malce pretirano resen, kot da bi hotel biti enak plastičnim spomenikom njegovega pokrovitelja, ki stojijo po Južni Afriki. Svet je gledališče, tudi nogomet postaja vse bolj gledališki, ali, če hočete, vse bolj spominja na plehke romantične nanizanke. Take, ki proizvajajo preproste zaplete, skrajna čustva ... Dobri morajo biti popolni, lepi in uspešni, krivica mora biti na koncu premagana ...

Enako kot Wayne Rooney
Cristiano Ronaldo se v tej vlogi na videz odlično znajde, dokler ne pridejo veliki trenutki. Njegova težava je podobna kot pri Rooneyju - podleže pritisku, ker postane prehud. Ne more zdržati, vsaj za zdaj ne ... Na plečih mu obležita vsa slava in denar, ki ga služi. Nogomet mu je prinesel ogromno materialnih dobrin, a hkrati od njega zahteva tudi preveč. David Villa, na primer, je - glede na dosežke - obraten primer. Ne glede na odlične igre je do letos vztrajal pri sicer veliki Valencii, ki pa se že nekaj let ubada s strašanskimi dolgovi. Dolgo časa je igral tako rekoč zastonj. To mu je bolj koristilo kot denar, ki bi ga bil dobil. To se mu je bogato poplačalo – v dosežkih, ki so več vredni kot zaslužek. Vsekakor bo zanimivo, kako se bo Villa izkazal v dresu Barcelone, s katerim je prevzel tudi breme uspeha.

Messi je (za zdaj) v prednosti
Cristiano Ronaldo je nedvomno eden najboljših nogometašev sedanjega časa. Še vedno ima možnosti, da zablesti takrat, ko je to od igralca takega kova mogoče najbolj pričakovati. V Realu, pa tudi s Portugalsko. Messi je pri tem že uspešnejši, dokončno lahko postane eden največjih zvezdnikov nogometa v celotni zgodovini, če mu z Argentino uspe v Južni Afriki osvojiti naslov. Ali pa po fenomenalni predstavi v četrtfinalu ali polfinalu priti vsaj do finala. To pa je nekaj, česar CR7 še ni dosegel. In prav lahko se zgodi, da nikoli ne bo.

Igor E. Bergant

Prav lahko se zgodi, da bo Cristiano Ronaldo ostal nedokončana zgodba, predvsem zato, ker - vsaj z reprezentanco - doslej še ni osvojil velikih lovorik. Z Realom tudi ne ... Ostaja tudi ugotovitev, da na velikih turnirjih in na velikih finalnih tekmah, tudi tistih, ki jih je z Manchester Unitedom dobil, ni blestel. Ni človek za velike tekme in turnirje?

Cristiano Ronaldo se v tej vlogi na videz odlično znajde, dokler ne pridejo veliki trenutki. Njegova težava je podobna kot pri Rooneyju - podleže pritisku, ker postane prehud. Ne more zdržati, vsaj za zdaj ne ...