Zlatko Dedič je poskušal čim prej pozabiti na klubski neuspeh in misli preusmeriti proti JAR-u. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Dedič je poskušal čim prej pozabiti na klubski neuspeh in misli preusmeriti proti JAR-u. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Dedič
Po novembrskem zadetku proti Rusiji je čas za nove izzive. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Dedič in Mišo Brečko
Dedič (levo) je prepričan, da bodo nogometaši v nedeljo v Brunico odpotovali v dobri formi. Foto: MMC RTV SLO
Suad Filekovič, Robert Koren in Zlatko Dedič
Dedič in soigralci imajo pod Pohorjem odlične razmere za delo. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Dedič
25-letni Primorec je v nemškem prvenstvu v letošnji sezoni dosegel pet zadetkov. Foto: Reuters
Zlatko Dedič
Veselje po zadetku proti Rusiji 18. novembra. Foto: EPA
Pogovor z Zlatkom Dedičem

25-letni nogometaš iz Podgorja je novembra postal nacionalni junak, ko je Rusom zabil zadetek, ki je Slovenijo drugič v zgodovini popeljal na svetovno prvenstvo. Januarja je dosegel svoj premierni gol v nemškem prvenstvu, do konca sezone jih je zbral pet.
Bochumu se kljub temu ni uspelo obržati med elito. Usodnih je bilo zadnjih 12 krogov, v katerih ni niti enkrat zmagal, doživel pa devet porazov. Dedič je kljub šoku, ki je zaznamoval konec njegove klubske sezone, zdaj že povsem z mislimi pri svetovnem prvenstvu. Z njim smo se pogovarjali v torek po uvodnem reprezentančnem treningu v Mariboru.
Zlatko, za vami je prvi trening tu v Mariboru. Kako je šlo?
Dobro. Po enotedenskem počitku je kar v redu. Še nekaj dni bomo potrebovali, da pridemo v tisti stoodstotni ritem, a začeli smo dobro in zdaj moramo samo nadaljevati po tej poti.

Kako ste preživeli zadnje dni od konca nemškega prvenstva? Kaj ste počeli v tem času?
Nič posebnega. Predvsem sem se sprostil z družino doma v Kopru. Te dni sem torej preživel predvsem v družinskem krogu.

Ste zdravniški pregled opravili v Sloveniji ali že v klubu?
Opravil sem ga že v klubu, tako da sem imel tu prost dan.

Glede na to, da ste vso sezono kar redno igrali, sploh v drugem delu prvenstva, verjetno niste imeli težav s testiranji?
Ne, mislim, da ne. Mislim, da so rezultati zadovoljivi. Sicer nisem videl rezultatov, ampak ker mi niso nič sporočili, pomeni, da je vse v redu.

Sezona se je za vaš klub slabo končala, izpadli ste v drugo ligo. Verjetno ste v teh prostih dneh premišljevali tudi o tem in je bilo težko "izbrisati" iz glave klubsko sezono, kajne?
Na žalost smo na zadnjih 10 tekmah igrali, lahko rečem, katastrofalno. Osvojili smo le dve točki, zato je bil izpad neizbežen. Zame je bila to res mala nogometna tragedija. Ampak to je šport, se zgodi. Zdaj sem že pozabil in sem absolutno skoncentriran na reprezentančne obveznosti in gledam, da dam maksimum in vse moči usmerim samo v to ter da se na svetovnem prvenstvu izkažem v najboljši luči.

O vaši nadaljnji usodi v klubu boste torej razmišljali po prvenstvu?
Absolutno. Zdaj je čas samo za reprezentanco in priprave za svetovno prvenstvo. O ničemer drugem ne razmišljam, samo o tem, kako se bom dobro pripravil, da oddelam svetovno prvenstvo tako, kot vsi skupaj pričakujejo od mene. Glede kluba pa bomo videli po svetovnem prvenstvu.

Ali lahko morda vseeno malce namignete, ali ostajate v Bochumu ali boste odšli drugam?
Nič ne morem namigniti. O tem sploh ne razmišljam. Sem stoodstotono skoncentriran na reprezentanco in samo to me zanima. Danes se je vse skupaj, hvalabogu, začelo, tako da že pridno odštevam dneve do prve tekme.

Kako ste se poslovili od vaših soigralcev, ki bosta tudi sodelovala na svetovnem prvenstvu, Alžirca Antarja Yahie in Slovaka Stanislava Šestaka?
Žalostno, vse skupaj je bilo zelo žalostno. Kot sem že prej rekel, nismo pričakovali tako slabega rezultata. Pozdravili smo se, a treba je iti naprej, to je šport. Na svetovnem prvenstvu bomo poskušali dati vse od sebe, da bi nekako "pokrili" to malo tragedijo, ki se je zgodila v klubu.

Kako so navijači sprejeli izpad v drugo ligo? Po nekaterih posnetkih in fotografijah sodeč precej burno.
Lahko jih razumemo. 10 tekem pred koncem smo bili že tako rekoč "rešeni", nihče ni pričakoval našega potopa. Razumem jih, igralci smo se jim že vsi skupaj opravičili. Tudi v tem trenutku se jim lahko opravičim. Vsi skupaj smo res naredili ogromno napak, od kluba do trenerjev in igralcev. Izpad je bil neizbežen.

Pustiva zdaj klub in se posvetiva reprezentanci. V njej je nekaj novih imen, tudi v napadu - Tim Matavž in Miran Burgič. Se kaj bojite te konkurence?
Ne, absolutno ne. Konkurenca pride vedno prav. To je samo dobro za selektorja. Vsak igralec oziroma vsak napadalec v tej reprezentanci gleda, da da čim več in da se izkaže po svojih najboljših močeh, nato pa je tu selektor, ki izbira, kdo bo šel na igrišče. Tisti, ki gredo na igrišče, pa dajo vedno maksimum. Tako da kar se tiče tega, ni nobenega problema.

Verjamete, da bo z vašim partnerjem v napadu Milivojem Novakovičem kljub manjši poškodbi vse v redu?
Absolutno. Mislim, da to sploh ni sporno. Normalno je, da se po taki težki sezoni čutijo nekatere bolečine in utrujenost. To bomo vse rešili v teh prvih dneh priprav, tako da mislim, da bomo do Brunica že vsi stoodstotno nared za priprave in bomo nato samo še stopnjevali formo do prve tekme.

Ja za vas lažje tudi to, da ste na zadnjih tekmah v klubu igrali v sistemu 4-4-2, ki ste ga navajeni v reprezentanci?
Ja, lahko rečem, da je lažje, čeprav nimam velikih težav prestaviti iz kluba na reprezentanco. Je pa res, da se veliko bolje počutim v sistemu 4-4-2 kot eden od dveh napadalcev. To vsi vemo in tudi sam se zavedam, da lahko tam dam največ. Bilo je lažje in sem zelo vesel, da sem prišel v reprezentanco, kjer bom lahko končno igral na svojem mestu.

V soboto je finale Lige prvakov. Veliko let ste igrali v Italiji, predstavnik te države v finalu je Inter. Zdaj igrate v Nemčiji, od koder bo v Madridu nastopil Bayern. Komu pripisujete več možnosti?
Gre za dva vrhunska tekmeca. V tem trenutku sta najboljša in sta si najbolj zaslužila finale. Zelo težko bo. Glede na to, da igra Rene (Krhin, op. a.) v Interju, bi dal en odstotek več možnosti Interju. Finale bo zelo zanimiv. Kdor koli bo zmagal, bo to zasluženo.

Torej boste stiskali pesti za Inter?
Ja, zaradi Reneja bom stiskal pesti za njih.

Pogovor z Zlatkom Dedičem