Nogometaši Južne Koreje se bodo v osmini finala udarili z Urugvajci. Foto: Reuters
Nogometaši Južne Koreje se bodo v osmini finala udarili z Urugvajci. Foto: Reuters
Kalu Uche
Kalu Uche je v 12. minuti izkoristil napako branilca Ča Du Rija in Nigerijo povedel v vodstvo z 1:0. Foto: Reuters
Yakubu
Yakubu Aiyegbeni je v 65. minuti zgrešil povsem prazna vrata, nato pa štiri minute kasneje vendarle zadel z bele točke. Foto: Reuters

Pred srečanjem je marsikdo že odpisal Nigerijo, a se je ta s srčno in borbeno igro za uvrstitev med najboljših 16 reprezentanc na svetu borila vse do konca. "Super orli" so imeli nemalo priložnosti za zmagoviti zadetek, a žoga ni in ni hotela v mrežo. S tem je s svetovnega prvenstva izpadla še ena afriška država, Korejci pa se bodo v osmini finala udarili z reprezentanco Urugvaja.

Oglejte si prvi in drugi polčas tekme Nigerija Južna Koreja!

Uche izkoristil napako Ča Du Rija
Korejci so zapretili že v 2. minuti, ko je po napaki Rabia Afolabija lepo priložnost zapravil Li Čung Jong in se ob tem tudi rahlo poškodoval. Toda Nigerijci se niso ustrašili in deset minut kasneje v svojem prvem napadu na tekmi zatresli mrežo. Chidi Odiah je prodrl po desni strani in pred vrata poslal uporabno žogo, ki jo je v mrežo brez kakršnih koli težav pospravil Kalu Uche.

Vrhunce tekme z vsemi štirimi zadetki si oglejte v prispevku Igorja E. Berganta.


Su izenačil iz prekinitve
Varovanci Huh Džung Muja nikakor niso mogli razviti želene igre, zato so svojo edino priložnost iskali iz prekinitev. Na njihovo srečo so Nigerijci proti koncu polčasa storili kopico nepotrebnih prekrškov okoli lastnega kazenskega prostora, njihovo nezbranost pa je v 38. minuti kaznoval Li Džung Su, ki je po predložku Ki Sung Junga žogo z glavo poslal za hrbet vratarja Vincenta Enyeame. V prvem polčasu večjih priložnosti ni bilo, še najlepša se je dve minuti pred izenačenjem ponudila Ucheju, ki je z razdalje zatresel okvir gola.

Preobrat v 49. minuti
Drugi polčas so veliko bolje začeli Korejci, ki so že v 4. minuti nadaljevanja z golom Park Ču Junga izvršili preobrat. Daniel Shittu je na levi strani storil prekršek nad Ču Jungom, ta pa je s prostega strela, ki je sledil, presenetil Enyeamo in Južno Korejo povedel v vodstvo z 1:2. Takoj zatem je napadelec Monaca še enkrat zapretil z razdalje, a je tokrat njegov strel zletel mimo vrat.

Yakubu z bele točke popravil napako
Potem ko je v 65. minuti zgrešil nemogoče (iz neposredne bližine je zgrešil prazna vrata), je Yakubu Aiyegbeni štiri minute kasneje le zatresel mrežo. V kazenskem prostoru je nad Chinedujem Obasijem nerodno posredoval rezervist Kim Nam Il, napadalec Evertona pa je z bele točke vratarja Džung Sung Rjonga poslal v napačno smer in izid izenačil na 2:2.

Do konca s praznimi naboji
Nigerijcem je za preboj v osmino finala manjkal zmagoviti zadetek, ki pa ga niso uspeli doseči. Deset minut pred koncem je Obafemi Martins zapravil izredno lepo priložnost, nato je z razdalje večkrat zapretil Victor Obinna, a je žoga vsakič znova odfrčala mimo vrat. Poskusi afriških nogometašev so bili v izdihljajih tekme več ali manj iz obupa in Korejci so se ubranili.

SKUPINA B

Durban:
NIGERIJA - JUŽNA KOREJA 2:2 (1:1)
61.874; Uche 12., Yakubu 69./11-m; Li Džung Su 38., Park Ču Jung 49.

Nigerija: Enyeama , Shittu, Odiah, Yobo ( 46./Echiejile), Ayila , Uche , Etuhu, Afolabi, Obasi , Yakubu ( 71./Obinna), Kanu ( 57./Martins).

Južna Koreja: Džung Sung Rjong, Ča Du Ri, Li Jung Pjo, Čo Jong Hjung, Li Džung Su , Kim Džung Vu, Ki Sung Jung ( 87./Kim Dže Sung) , Park Dži Sung, Li Čung Jong, Park Ču Jung ( 93./Kim Dong Džin), Jeom Ki Hun ( 64./Kim Nam Il ).

Sodnik: Olegario BENQUERENCA (Portugalska)

Polokwane:
GRČIJA - ARGENTINA 0:2 (0:0)
38.891; Demichelis 77., Palermo 89.

Lestvica:
ARGENTINA 3 3 0 0 7:1 9
JUŽNA KOREJA 3 1 1 1 5:6 4
--------------------------------
GRČIJA 3 1 0 2 2:5 3
NIGERIJA 3 0 1 2 3:5 1