Martin Demichelis je zadel za tretjo zaporedno zmago Argentincev v Južni Afriki. Foto: EPA
Martin Demichelis je zadel za tretjo zaporedno zmago Argentincev v Južni Afriki. Foto: EPA
Martin Palermo
Martin Palermo je pri 36 letih debitiral na svetovnih prvenstvih in že na svoji prvi tekmi dosegel gol. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi si je nadel kapetanski trak dva dni pred 23. rojstnim dnevom. Foto: EPA

Argentinci so tako na svetovnem prvenstvu zmagali tretjič zapored in s popolnim izkupičkom osvojili 1. mesto v skupini B. Varovanci Diega Maradone so imeli veliko premoč (67:33 posest žoge in 12:3 streli v okvir vrat), a so se Grki vse do zadetka Demichelisa s kota uspešno branili. Argentina se bo v osmini finala pomerila z Mehiko, kar je ponovitev obračuna iz svetovnega prvenstva leta 2006, ko so Argentinci zmagali po podaljšku z 2:1.

Maradona premešal udarno enajsterico
Maradona je v primerjavi s prvima dvema tekmama naredil kar sedem zamenjav v prvi enajsterici. Priložnost je tako dal Nicolasu Otamendiju, Nicolasu Burdissu, Clementeju Rodriguezu, Mariu Bolattiju, Juanu Sebastianu Veronu ter Diegu Militu in Sergiu Agüeru v napadu. Lionel Messi je prvič nosil kapetanski trak, s čimer je postal najmlajši Argentinec, ki ga je doletela ta čast.

Igralec tekme po MMC-jevem glasovanju je bil Lionel Messi.


Podoživite tekmo Grčija - Argentina še enkrat: 1. polčas in 2. polčas.


Jalova argentinska premoč

Uvodne minute so minile ob veliki terenski premoči Argentine, vendar si "gavči" niso priigrali pravih priložnosti. V 17. minuti je najprej vratarja Alexandrosa Tzorvasa ogrel Agüero, nato pa je malo kasneje bombo z okoli 30 metrov sprožil Juan Sebastian Veron, čigar poskus je Tzorvas odbil čez prečko. Grki so ves polčas prežali na protinapade, a v okvir argentinskega gola niso sprožili strela. Na drugi strani Argentinci 4, precej več pa so imeli tudi žogo v nogah (65:35).

Samaras za las zgrešil
Prva priložnost v 2. polčasu se je ponudila Grkom. Po dolgi podaji je Georgios Samaras dobil dvoboj z Martinom Demichelisom in Nicolasom Burdissom, nato pa za las meril mimo desne vratnice Sergia Romera. Grški selektor Otto Rehhagel je moral že do 55. minute zaradi poškodb opraviti vse tri menjave.

Grško obrambo prebil branilec
V 69. minute je Mario Bolatti s 5 metrov nastreljal Tzorvasa, ki se je tako ponovno izkazal. Grški bunker je vendarle klonil v 77. minuti, ko je po podaji s kota zadel branilec Martin Demichelis. Ta je najprej zadel Diega Milita, nato pa je odbito žogo z nekaj metrov zabil pod prečko.

"Norec" Palermo na pravem mestu
V 86. minuti je Messiju po samostojnem prodoru veselje preprečila vratnica. Tri minute kasneje je Tzorvas ubranil še en strel Messija, a je bil na pravem mestu 36-letni veteran Palermo, z vzdevkom "Norec", ki je "odbitek" poslal v mrežo.

SKUPINA B, 3. krog


GRČIJA - ARGENTINA 0:2 (0:0)
38.891; Demichelis 77., Palermo 89.
Grčija: Tzorvas, Vyntra, Moras, Torosidis (55. Patsa), Kyrgiakos, Papadopoulos, Karagounis (46. Spiropoulos), Sokratis, Katsouranis (54. Ninis), Tziolis, Samaras.

Argentina: Romero, Otamendi, Demichelis , Burdisso, Clemente Rodriguez, Maxi Rodriguez (63. Di Maria), Bolatti , Veron, Messi, Milito (80. Palermo ), Aguero (77. Pastore).

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)

NIGERIJA - JUŽNA KOREJA 2:2 (1:1)
61.874; Uche 12., Yakubu 69./11-m; Li Džung Su 38., Park Ču Jung 49.

Lestvica:                       
ARGENTINA 3 3 0 0 7:1 9
JUŽNA KOREJA 3 1 1 1 5:6 4
-------------------------------
GRČIJA 3 1 0 2 2:5 3
NIGERIJA 3 0 1 2 3:5 1