Je žoga prečkala črto ali ne? Neodgovorjenih vprašanj v prihodnje naj ne bi bilo več. Foto: EPA
Je žoga prečkala črto ali ne? Neodgovorjenih vprašanj v prihodnje naj ne bi bilo več. Foto: EPA
Gol
Slika, ki je na letošnjem SP-ju dvignila največ prahu. Foto: EPA

V javnosti še danes odmeva strel Franka Lamparda v osmini finala letošnjega svetovnega prvenstva. Žoga je po njegovem strelu nedvomno prečkala golovo črto, a sodniki tega niso priznali, pozneje pa so Nemci suvereno slavili s 4:1.

Blatter je že dolgo proti
Predsednik Fife Sepp Blatter je dolgo nasprotoval uvedbi tehnologije v nogomet, saj bi ta uničila človeško naravno nogometa (ki s seboj prinaša tudi tveganje napak), hkrati pa več ne bi bilo univerzalnosti najbolj priljubljene igre na svetu (enaka igra s povsem enakimi pravili od najnižje možne lige vse do svetovnega prvenstva).

Pet sodnikov tudi v Ligi prvakov
Pritisk javnosti je bil tako velik, da bo na naslednjem svetovnem prvenstvu gotovo prišlo do spremembe. Najmanj radikalna bi bila v podobi dveh dodatnih sodnikov. V tem primeru bi dva ves čas stala na golovi črti in bi s tem lažje poročala, če je žoga z vsem svojim obsegom prečkala črto. To pravilo so lani preizkusili v Evropski ligi, v prihajajoči sezoni pa bo veljalo tudi v Ligi prvakov.

Spremembe tudi na SP-jih
"Počakajmo na to pravilo. Morda bosta dva nova para oči dovolj. Prepričan sem, da bo na naslednjem svetovnem prvenstvu prišlo do spremembe na tem področju," meni generalni sektretar Fife Jerome Valcke.

Svet zavrnil vse predloge
Sprememba torej bo, a kakšna? Nogometna pravila spreminja poseben osemčlanski svet (International Football Association Board), ki ga sestavljajo štirje člani Fife ter po en predstavnik Anglije, Škotske, Wallesa in Severne Irske. Pravila se sprejema z vsaj šestimi glasovi. Omenjeni svet je že večkrat zavrnil predloge po uvedbi tehnologije. Nazadnje se je to zgodilo marca, ko je zavrnil dve ponudbi. Prvi predlog je temeljil na čipih, ki bi bili vgrajeni v žogo in bi dali signal, ko bi žoga s polnim obsegom prečkala golovo črto. Drugi predlog pa je temeljil na sokoljem očesu, ki ga ljubitelji športa najbolj poznajo v tenisu.

Kaj bo prinesla jesen?
Svet se bo sestal 21. julija, vendar ni pričakovati, da bi sprejeli kakršno koli odmevno spremembo. To bi se lahko zgodilo jeseni ...