Wesley Sneijder ima za seboj sijajno klubsko sezono, dobro pa igra tudi v oranžnem dresu. Foto: Reuters
Wesley Sneijder ima za seboj sijajno klubsko sezono, dobro pa igra tudi v oranžnem dresu. Foto: Reuters
Rafael van der Vaart
Razmerje posesti žoge v prvih 15 minutah je bilo kar 76:24 v korist evropske ekipe. Foto: Reuters
Wesley Sneijder
Nizoemci so na prvi tekmi zabili dva gola. Foto: Reuters

Edini zadetek je padel v 53. minuti, ko je Robin van Persie najprej (morda celo z roko) zaustavil žogo, nato pa jo podal do Sneijderja. Ta je z leve strani z roba kazenskega prostora poslal pravo bombo, Eidžo Kavašima se je žoge sicer dotaknil, a vezistu Interja ni mogel preprečiti 15. zadetka v reprezentančnem dresu. Kavašima bi pri strelu lahko bolje posredoval, saj bi žogo lahko odbil v avt, a jo je preusmeril v lastna vrata.

Wesley Sneijder je bil izbran za nogometaša tekme. Istega nogometaša ste za najboljšega igralca izbrali tudi MMC-jevi uporabniki. Prejel je 78 odstotkov glasov.

Še enkrat podoživite prvi in drugi polčas tekme.

Prvi polčas brez večjih priložnosti
Na začetku tekme so tulipani pritisnili in stiskali obroč okrog azijskih vrat. Izrazitih priložnosti si sicer niso priigrali, v prvih 20 minutah pa so imeli izrazito premoč v igri (razmerje v posesti 77:23 odstotkov). V nadaljevanju so Japonci vzpostavili ravnotežje. Daisuke Macui je v 37. minuti nevarno streljal z roba kazenskega prostora, a je Maarten Stekelenburg strel ukrotil.

Afellay in Huntelaar nista dala pike na i
Japonci so se predvsem v drugem polčasu prikazali v zelo dobri luči in bi si po prikazanem lahko prislužili tudi točko. Pripravili so si en strel na gol več (10:9), a je trdna nizozemska obramba še drugič na turnirju ostala nepremagana. V obdobju njihovega pritiska so si oranžni priigrali nekaj izjemnih priložnosti iz protinapadov, a sta bila rezervista Ibrahim Afellay in Klaas Jan Huntelaar pred japonskim vratarjem premalo spretna.

Še vedno brez Robbna
Selektorja nista presenetila in sta v začetni enajsterici poslala iste nogometaše kot na prvi tekmi. V dresu tulipanov tako tudi tokrat ni igral Arjen Robben, ki po poškodbi še ni povsem pripravljen.

"Vsakdo je lahko videl, da Japonci nimajo slabega moštva. Moraš biti zelo potrpežljiv. Ob 6 točkah iz dveh tekem ni razloga za nezadovoljstvo. Prišli smo po naslov svetovnega prvaka. Zavedamo se, da bo pot do lovorike dolga in naporna," je po srečanju dejal selektor tulipanov Bert van Marwijk.

SP v nogometu, sobota
Skupina E, Durban:
NIZOZEMSKA
- JAPONSKA 1:0 (0:0)
Sneijder 53.

Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel , Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst, Kuyt, van Bommel, Sneijder ( 83./Afellay), de Jong, van der Vaart ( 72./Elia), van Persie ( 88./Huntelaar).

Japonska: Kavašima, Abe, Nakazava, Tulio, Komano, Nagatomo, Okubo ( 77./Tamada), Endo, Hasebe ( 77./Okazaki), Macui ( 64./Nakamura), Honda.

Sodnik: Hector Baldassi (Argentina)

Pretoria, ob 20.30:
KAMERUN - DANSKA

Lestvica: 
NIZOZEMSKA 2 2 0 0 3:0 6
JAPONSKA 2 1 0 1 1:1 3
KAMERUN 1 0 0 1 0:1 0
DANSKA 1 0 0 1 0:2 0

Skupina D, Rustenburg, ob 16.00:
GANA - AVSTRALIJA

Lestvica: 
SRBIJA 2 1 0 1 1:1 3
NEMČIJA 2 1 0 1 4:1 3
GANA 1 1 0 0 1:0 3
AVSTRALIJA 1 0 0 1 0:4 0