Simon Poulsen je v prvih sekundah drugega polčasa nesrečno zadel žogo. Ta bi najbrž zgrešila cilj, če ne bi prej zadela še Daniela Aggerja. Foto: Reuters
Simon Poulsen je v prvih sekundah drugega polčasa nesrečno zadel žogo. Ta bi najbrž zgrešila cilj, če ne bi prej zadela še Daniela Aggerja. Foto: Reuters
Dirk Kuyt
Dirk Kuyt je takole odločil 29. medsebojno tekmo Nizozemske in Danske, prve na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Joris Mathijsen
Nizozemci kotirajo visoko tudi na stavnicah. Foto: Reuters

Z leve strani je predložek poslal Robin van Persie, Danec Simon Poulsen je z glavo nespretno posredoval, žoga je zadela še hrbet Daniela Aggerja in ravno toliko spremenila smer, da je končala v mreži. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zadetek uradno priznala Aggerju.

MMC-jevi uporabniki ste za igralca tekme izglasovali Dirka Kuyta (29 odstotkov vseh glasov). Več o nagradni igri preberite tukaj.

Kuyt se je znašel na pravem mestu
Zmago oranžnih je v 85. minuti potrdil Dirk Kuyt. Z leve strani je lepo prodrl rezervist Eljero Elia, ki je žogo poslal v vratnico, na pravem mestu pa je bil svetlolasi napadalec Liverpoola in odbitek zatlačil v mrežo.

V videoposnetkh desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo pa lahko podoživite na tej (1. polčas) in tej (2. polčas) povezavi.

Oranžnim posest, belim lepše priložnosti
V prvem polčasu gledalci v Johannseburgu na Soccer Cityju niso videli zadetkov, kar pomeni, da je to bila peta (od 9 tekem), na kateri v prvih 45 minutah niso bili doseženi goli. Nizozemci so bili več pri žogi (razmerje 60-40 v njihovo korist), a Danci so bili tisti, ki so si s protinapadov priigrali lepše priložnosti.

Olsen v igro poslal Bendtnerja
Takoj po vrnitvi iz slačilnic je avtogol precej spremenil potek igre. Danci, za katere je Nicklas Bendtner presenetljivo začel v prvi enajsterici, nikakor niso uspeli resneje ogroziti nizozemskih vrat. Tulipani so na svoje priložnosti prežali iz protinapadov, iz enega od teh so tudi dosegli odločilni zadetek.

Agger bi kmalu zakuhal še drugi avtogol
Na koncu je bilo razmerje v strelih 8:5 (v strelih v okvir 7:3) v korist Nizozemske. Njihovi nogometaši so enkrat zatresli tudi prečko. To je v drugem polčasu uspelo Wesleyju Sneijderju, ki je streljal z 20 metrov, pri tem pa je spet zadel Aggerja, ta bi tako lahko sodeloval kar pri dveh avtogolih.

Popoldne je bil v isti skupini E še obračun med Japonsko in Kamerunom. Zvečer bo na sporedu tudi prva tekma v skupini F, ko se bosta v Cape Townu pomerili Italija in Paragvaj.

"V drugi polovici smo začeli s srečnim zadetkom, tako da je bilo odvisno od Dancev, ali bodo zaigrali bolje, a niso imeli moči. Nato smo zadeli drugič in pokazali, kako dobro znamo igrati. Lahko bi dosegli še kakšen zadetek ali dva," je povedal nizozemski selektor Bert van Marwijk. "Nizozemci so si zaslužili zmago. Lahko bi bilo drugače, če si ne bi zabili avtogola, a to se dogaja v nogometu. Po zadetku so bili Nizozemci v polkožaju, ki jim odgovarja," je športno priznal Morten Olsen, danski selektor.

SP v nogometu, skupina E
Johannesburg:
NIZOZEMSKA
- DANSKA 2:0 (0:0)
Agger 46./ag, Kuyt 85.

Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst, Kuyt, van Bommel, Sneijder, de Jong ( 88./de Zeeuw), van der Vaart ( 67./Elia), van Persie ( 77./Afellay).

Danska: Sörensen, Agger, Kjär , Jacobsen, S. Poulsen, Jorgensen, C. Poulsen, Enevoldsen ( 56./Grönkjär), Kahlenberg ( 73./Eriksen), Rommedahl, Bendtner ( 62./Beckmann).

Bloemfontein:
JAPONSKA
- KAMERUN 1:0 (1:0)
Honda 39.

Lestvica:
NIZOZEMSKA 1 1 0 0 2:0 3
JAPONSKA 1 1 0 0 1:0 3
KAMERUN 1 0 0 1 0:1 0
DANSKA 1 0 0 1 0:2 0



Skupina F
Cape Town:
ITALIJA - PARAGVAJ 1:1 (0:1)
62.689; De Rossi 63.; Alcaraz 39.