Smeltz je žogo poslal mimo Marchettija. Foto: Reuters
Smeltz je žogo poslal mimo Marchettija. Foto: Reuters
Vincenzo Iaquinta
Italijani so uspešno izvedli vseh zadnjih pet 11-metrovk na SP-jih. Foto: Reuters
Daniele De Rossi
Smith je De Rossija vlekel za majico, sodnik je hitro zapiskal. Foto: Reuters
Mark Paston
Novozelandski junak tekme Paston ob eni izmed številnih obramb. Foto: Reuters

Novozelandci so se presenetljivo znašli v vodstvu - svojem prvem na svetovnih prvenstvih -, ko je po prostem strelu Simona Elliota veliko napako izkušenega Fabia Cannavara - žogo je poskušal neuspešno ustaviti s stegnom - izkoristil Shane Smeltz in presenetil Marchettija. Italijani so nato prevzeli pobudo, imeli žogo več v svojih nogah in prišli do nekaj nevarnih strelov. Giorgio Chiellini je žogo poslal čez gol, premalo natančen je bil tudi strel Gianluca Zambrotte.

Za igralca tekme ste v MMC-jevem glasovanju izbrali Marka Pastona (86 %). Več o nagradni igri preberite tukaj.

Preizkusite se v napovedovanju izidov na Nostradamusu.

Italija je po remiju s Paragvajem (1:1) proti Novi Zelandiji, 78. reprezentanci na Fifini lestvici, računala na prvo zmago. Poškodovanega Gianluigija Buffona je zamenjal Federico Marchetti. Menjava v vratih je bila edina, ki jo je selektor branilcev naslova svetovnih prvakov opravil; Claudio Marchisio je znova dobil prednost pred Maurom Camoranesijem, v napadu sta začela Alberto Gilardino in Vincenzo Iaquinta. Nova Zelandija je začela z enako postavo kot proti Slovaški na svoji prvi tekmi v skupini F.

De Rossi hitro padel
Fantastičen strel Riccarda Montoliva z več kot 20 metrov je v 27. minuti ustavila vratnica. Zaradi prekrška nad Danielom De Rossijem le minuto pozneje je Tommy Smith 'porumenel', sodnik Carlos Batres iz Gvatemale pa je pokazal tudi na belo točko. Iaquinta je zanesljivo zadel, vratar Mark Paston je bil brez moči.

Nadaljevala se je prevlada "azzurov", ki so v prvih pol ure igre osemkrat streljali na nasprotnikova vrata, Novozelandci le enkrat. Tik pred koncem polčasa je s silovitim strelom od daleč poskusil De Rossi, a je bil Peston na mestu in odbil jabulani, ki je že tolikokrat na tem prvenstvu presenetil vratarje.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas

Ob polčasu je Antonio Di Natale zamenjal Gilardina, Camoranesi pa Pepeja. Italijani so vse moči usmerili v napad, zgoščena novozelandska obramba je bila na mestu. Marcello Lippi je napad okrepil z Giampaolom Pazzinijem, ki je vstopil namesto Marchisia. Če bi Ivan Vicelich v 63. minuti streljal malce natančneje, bi bila Nova Zelandija znova v vodstvu.

Pri strelu Riccarda Montoliva se je Preston izredno izkazal, močan strel z okoli 20 metrov je odbil z desno roko. V 72. minuti je pred golom počistil kapetan Ryan Nelsen in izbil žogo z igrišča. Strela Di Nataleja in Camoranesija sta zletela mimo vratnice.

Wood zapravil priložnost za vodstvo
Neverjetno priložnost je v 83. minuti zamudil Chris Wood, ki je ustrelil približno meter mimo leve vratnice. Njegov strel je bil šele drugi strel Novozelandcev v drugem polčasu. Peston je ob streli Camoranesija z okoli 30 metrov odbil v 15. kot za Italijane. Zambrotta je v zadnji minuti rednega dela nastreljal obrambne igralce.

O premoči Italijanov govori statistika: na vrata Pastona so streljali 23-krat (Novozelandci na vrata Marchettija trikrat), izvedli 15 kotov (Novozelandci nobenega) in imeli žogo v svojih nogah 57 odstotkov časa. Obramba "All whitesov" je kljub temu zdržala do konca. Varovanci Rickija Herberta so še drugič remizirali in imajo, tako kot Italijani, dve točki. V zadnjem krogu bodo igrali s Paragvajem, Italijani pa s Slovaki.

Nelsen ponosen na soigralce
"Bilo je neverjetno. Ni bilo lepo, bili smo zelo odločni in pogumni. Brez besed sem, ker so se vsi tako zelo potrudili. Imamo priložnost, da se uvrstimo naprej," je bil nad izidom in predvsem predanostjo soigralcev navdušen Nelsen. Dosojeno 11-metrovko v korist Italijanov je označil za "smešno", o nekaterih odločitvah glavnega sodnika Batresa je podvomil tudi selektor Herbert.

SKUPINA F
Nelspruitu:
ITALIJA - NOVA ZELANDIJA 1:1 (1:1)
39,299; Iaquinta 29./11-m; Smeltz 7.

Postavi:
Italija: Marchetti, Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito, Montolivo, De Rossi, Marchisio ( 61./Pazzini), /11-m Iaquinta, Gilardino ( 46./Di Natale), Pepe ( 46./Camoranesi).

Nova Zelandija: Paston, Reid, Nelsen, Vicelich ( 81./Christie), Smith, Lochhead, Bertos, Elliot, Smeltz, Killen ( 92./Barron), Fallon ( 63./Wood).

Sodnik: Carlos Batres (Gvatemala)

Bloemfontein:
SLOVAŠKA - PARAGVAJ 0:2 (0:1)
Vera 27., Riveros 86.

Lestvica:
PARAGVAJ 2 1 1 0 3:1 4
ITALIJA 2 0 2 0 2:2 2
N. ZELANDIJA 2 0 2 0 2:2 2
SLOVAŠKA 2 0 1 1 1:3 1