Diego Forlan je z izjemnim strelom poskrbel za vodstvo Urugvaja. Foto: Reuters
Diego Forlan je z izjemnim strelom poskrbel za vodstvo Urugvaja. Foto: Reuters
Kagisho Dikgacoi in Diego Godin
Kagisho Dikgacoi ne bo smel igrati na tekmi s Francijo zaradi drugega rumenega kartona. Foto: Reuters

Izbrana vrsta JAR bo najverjetneje postala prva država gostiteljica, ki se ne bi prebila niti v drugi krog SP-ja. Urugvaj je imel vse od začetka več od igre. Neustavljivi Forlan je postal prvi igralec na tem prvenstvu, ki je dosegel dva gola. Urugvajci se veselijo prve zmage na Sp-jih po letu 1990, ko so v Italiji prišli do osmine finala. V strelih na gol je bilo 19:10 za varovance Oscarja Tabareza. Gostitelji so imeli za odtenek več žogo v svoji posesti (51:49), a so bili v zaključku akcij popolnoma brez idej.

Za igralca tekme ste v MMC-jevem glasovanju izbrali Urugvajca Diega Forlana. Več o nagradni igri preberite tukaj.

Preizkusite se v napovedovanju izidov na Nostradamusu.


Boljši začetek Urugvajcev

Urugvaj je že na začetku tekme na stadionu Loftus Versfeld v Pretorii prevzel pobudo. V 6. minuti je Forlan izvajal prosti strel s 23 metrov, Steven Pienaar je prehitro stekel iz živega zidu in Massimo Busacca mu je pokazal rumeni karton. Forlan je ponovil prosti strel, a zadel le živi zid. Pri gostiteljih je dvakrat od daleč poskušal Siphiwe Tshabalala, a ni bil blizu uspeha.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas

Forlan s pomočjo Mokoene zatresel mrežo
V 24. minuti se je Forlan odločil za strel s 25 metrov, zadel je hrbet Aarona Mokoene, žoga je malce spremenila smer, preletela vratarja Itumelenga Khuneja in končala v mreži. Devet minut zatem je Luis Suarez prodrl po desni strani, a zatresel le zunanji del mreže. Kagisho Dikgacoi je dve minuti pred odmorom podrl Suareza in si prislužil rumeni karton. Na zadnji tekmi skupinskega dela proti Franciji v torek ne bo smel igrati.

Mphela zapravil edino priložnost gostiteljev
Na začetku nadaljevanja je imel Urugvaj pobudo. V 54. minuti je Forlan zaposlil Diega Lugana, ki pa iz ugodnega položaja z glavo ni bil natančen. Južnoafričani so na priložnost morali čakati vse do 66. minute, ko je Siboniso Gaxa z desne strani podal pred vrata. Katlego Mphela je streljal z glavo, a je vratar Fernando Muslera žogo odbil v kot.
Po izključitvi Khuneja konec sanj za JAR
Četrt ure pred koncem je Forlan podal do Suareza, ki se je po odbiti žogi sam znašel pred vrati Khuneja. Vratar gostiteljev ga je podrl in Busacca mu je pokazal rdeči karton. V vrata je stopil Moneeb Josephs, a ni imel možnosti pri strelu Forlana z bele točke. Napadalec madridskega Atletica je žogo zabil pod prečko.
Tudi vuvuzele utihnile
Domači navijači, ki so vso tekmo neumorno trobili v vuvuzele, so že pred zadnjim sodnikovim žvižgom začeli zapušlčati stadion. V zadnji minuti sodnikovega podaljška je Alvaro Pereira z glavo potrdil zasluženo zmago Urugvaja, podal je Suarez.

Pareira se ne predaja
"Izgubili smo tekmo, na kateri smo želeli osvojiti vsaj točko. Izid ne kaže pravega razmerja moči na igrišču. A če premagamo Francijo 1:0, gremo lahko naprej," je po porazu razmišljal trener gostiteljev Carlos Alberto Parreira.

Skupina A, 2. krog, Pretoria:
JUŽNA AFRIKA - URUGVAJ 0:3 (0:1)
42.858; Forlan 24., 80./11-m, A. Pereira 95.

Južna Afrika: Khune 76., Gaxa, Mokoena, Khumalo, Masilela, Modise, Dikgacoi , Pienaar ( 79./Josephs), Letsholonyane ( 57./Moriri), Tshabalala, Mphela.

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Fucile ( 71./A. Fernandez), M. Pereira, Perez ( 91./Gargano), Arevalo, Cavani ( 89./S. Fernandez), A. Pereira , Suarez, Forlan .

Sodnik: Massimo BUSACCA (ŠVI)

Četrtek ob 20.30:
FRANCIJA - MEHIKA (Polokwane)

Lestvica:                           
URUGVAJ 2 1 1 0 3:0 4
MEHIKA 1 0 1 0 1:1 1
FRANCIJA 1 0 1 0 0:0 1
JUŽNA AFRIKA 2 0 1 1 1:4 1