Evropski prvaki so se dolgo mučili s trdoživimi Južnoameričani, nato pa je David Villa po pravem biljardu le dosegel zmagoviti gol. Foto: Reuters
Evropski prvaki so se dolgo mučili s trdoživimi Južnoameričani, nato pa je David Villa po pravem biljardu le dosegel zmagoviti gol. Foto: Reuters
Gol Davida Ville
Paragvaj kar 410 minut (brez sodniških dodatkov) ni prejel zadetka na prvenstvu, potem pa je prišla 83. minuta in 'albirroja' odhaja domov. Foto: EPA
Iker Casillas je ubranil 11-metrovko Oscarja Cardoze
'San Iker' je kot pravi kapetan rešil svoje moštvo in ukrotil strel Cardoza z 11-m. Foto: Reuters
Justo Villar
Dve minuti za Casillasom se je izkazal tudi paragvajski kapetan - Justo Villar je v drugo ubranil strel Xabi Alonsa. Foto: Reuters
Gol iz ofsajda
Paragvaj je bil ob koncu prvega dela blizu veljavnemu golu, a je bil Cardozo za en korak za Piquejem. Foto: Reuters

Obojestransko tesno pokrivanje in trda obramba je pomenilo, da se je prvi polčas končal z izidom 0:0. Po dveh ubranjenih najstrožjih kaznih v razmaku dveh minut po uri igre, je gol padel šele v 83. minuti, ko se je žoga, preden je prečkala črto, kar trikrat odbila od paragvajskih vratnic.

Tudi sreča na strani "furie"
Najbolj razpoloženi Španec Andres Iniesta je prodrl po sredini in nato na desni strani zaposlil osamljenega Pedra Rodrigueza. Rezervni napadalec je z diagonalnim strelom po tleh premagal Villarja, a pri tem zadel levo vratnico, odbitek je prišel do Davida Ville, ki je natančno pomeril proti drugi vratnici. Žoga se je od nje po gol črti odbila do druge vratnice in nato končno pristala v paragvajski mreži.

Španija je s tem prišla do svojega prvega polfinala na mundialih, za vstop v veliki finale pa se bo v sredo v Durbanu pomerila z Nemčijo.

Vratnica si je želela gola
''Po zmagi nad Paragvajem smo se znebili psihološke zapreke. Zdaj gremo lahko do konca," je po uspehu prepričan Iker Casillas. ''Vratnica je očitno hotela, da bo žoga zatresla mrežo," se je pošalil David Villa in dodal: ''To je bila naša najtežja preizkušnja na prvenstvu. Paragvaj nas je s stalnim pritiskom namučil. Preprečili so nam, da bi razvili prepoznavno igro kratkih podaj."

Za najigralca tekme ste izbrali Davida Villo (75-odstotkov glasov).

Pol ure za prvi resnejši udarec
V prve pol ure je močno spremenjena "albirroja" povsem omrtvila špansko igro, pri tem pa si je pripravila še dve polpriložnosti. Paragvajsko obrambo je prvi prevaral Xavi, ki je 29. minuti nevarno poskusil z razdalje, a je bil meril malce previsoko.

Ob koncu 1. polčasa se je po strelu Nelsona Valdeza zatresla mreža Ikerja Casillasa. Vendar je bil gol hitro in upravičeno razveljavljen, saj je bil Cardozo, ki je s skokom vplival na igro, v prepovedanem položaju.

Dve ubranjeni 11-m v dveh minutah!
Po skoraj uri dolgčasa je prišlo do eksplozije dramatičnosti! Ob prvem kotu Paragvaja je Pique nespametno za roko vlekel Oscarja Cardoza, zaradi česar je sodnik Batres pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je izvedel kar Cardozo sam, a je njegov strel v desni spodnji kot Iker Casillas mojstrsko ubranil.

Alonso zapravil ponovljeno 11-m
Sledil je napad hiter Španije in Alcaraz je od zadaj podrl Villo in dosojena je bila še ena enajstmetrovka, a tokrat za "furio". Xabi Alonso je zanesljivo zadel, a je glavni sodnik iz Gvatemale zadetek razveljavil, ker sta dva Španca prehitro vtekla v 16-m prostor. V drugem poskusu je Alonso meril v desni spodnji kot, kjer pa je bil prisebni Justo Villar. Paragvajski vratar je pri izbijanju odbitka podrl Fabregasa, a tokrat je sodniška piščalka molčala, strel Ramosa pa so nasprotni branilci z golove črte zbili v kot.

Villa na vrhu lestvice strelcev
Po drami se je igra le razživela, dvakrat je nevarno z razdalje poskušal Iniesta, a je bil prvič Villar na mestu, drugič pa je žoga zletela mimo vratnice. Sledilo je krajše zatišje, nato pa odločilna 83. minuta, v kateri je po treh vratnicah David Villa zabeležil že peti gol na letošnjem prvenstvu.

Santa Cruz zapravil izenačenje
Paragvaj je vrgel vse v napad in v 88. minuti je bilo izenačenje na dlani. Cardozo je močno ustrelil, Casillas žoge ni zadržal v naročju, do "odpadka" je prvi pritekel Rouqe Santa Cruz, a je njegov strel z izjemnim refleksom kapetan Španije ubranil.

V priloženih videonovicah si oglejte analizi obeh polčasov. Celotna tekma: 1. polčas, 2. polčas.

ČETRTFINALE

Johannesburg, Ellis Park:
PARAGVAJ - ŠPANIJA 0:1 (0:0)
55.359; Villa 83.
Casillas je v 59. minuti ubranil 11-m Cardoza.
Villar je v 61. minuti ubranil 11-m Alonsa.

Paragvaj: Villar, Veron, Da Silva, Alcaraz , Morel , Barreto ( 64./Vera), Santana, Cacares ( 84./Barrios), Riveros, Valdez ( 72./Santa Cruz), Cardozo.

Španija:
Casillas, Ramos, Pique , Puyol ( 84./Marchena), Capdevila, Busquets , Alonso ( 75./Pedro), Xavi, Iniesta, Torres ( 55./Fabregas), Villa .

Sodnik: Carlos BATRES (GVA)

Statistika

Paragvaj

Španija

streli 916
streli v okvir vrat46
prekrški2411
posest žoge4159
koti17
pretečeni kilometri105,7101,1

NEMČIJA - Argentino (B) 4:0 (1:0)
64.100; Müller 3., Klose 68., 89., Friedrich 74.

Petek:
NIZOZEMSKA - Brazilija (C) 2:1 (0:1)
40.186; Sneijder 53., 68.; Robinho 10.
RK: Felipe Melo 73./Brazilija

URUGVAJ - Gana (A) * 5:3 (0:1)
84.017; Forlan 55.; Muntari 45.+2
* - po streljanju 11-m