Asamoah Gyan, najnevarnejši napadalec Gane, je dosegel odločilni zadetek. Foto: Reuters
Asamoah Gyan, najnevarnejši napadalec Gane, je dosegel odločilni zadetek. Foto: Reuters
Veselje Gancev
Nepopisno veselje ganskih reprezentantov ob zgodovinski uvrstitvi. Foto: Reuters
Kevin-Prince Boateng
Z natančnim strelom je Kevin-Prince Boateng premagal Tima Howarda. Foto: Reuters
Clint Dempsey in John Mensah
Clinta Dempeseyja je v kazenskem prostoru nerodno podrl Jonathan Mensah. Foto: Reuters
Richard Kingson
Richard Kingson je bil pri enajstmetrovki brez moči. Foto: Reuters

Po Kamerunu leta 1990 in Senegalu leta 2002 je Gana šele tretja afriška izbrana vrsta, ki ji je uspelo priti v četrtfinale svetovnega prvenstva. Odločitev je padla šele v tretji minuti podaljška, ko se je odlično znašel Gyan, ki se je s tretjim zadetkom izenačil na vrhu lestvice "golgeterjev", ter z levico zatresel mrežo Tima Howarda.

Tabela izločilnih bojev!
V priloženih videonovicah si lahko ogledate analize 1. polčasa in 2. polčasa ter podaljška tekme ZDA - Gana.

Ganski uspeh je razveselil celotno "črno celino", saj naj bi prav vsa držala pesti in stala za edino preostalo afriško državo na prvenstvu. Poleg strelca zadetka je junak Gane nedvomno tudi zanesljivi vratar Richard Kingson.
Boateng šokiral "jenkije"
"Črne zvezde" so za vodstvo potrebovale manj kot pet minut. Kevin-Prince Boateng je sam stekel v napad. Med dvema branilcema je nogometaš, ki je "preprečil" nastop na prvenstvu nemškemu kapetanu Michaelu Ballacku, prišel do strela in z natančnim poskusom matiral Howarda.
Američani so se tako še na tretji tekmi na prvenstvu v prvem polčasu znašli v zaostanku. Gana, ki je imela več od igre v prvi polovici polčasa, je ponovno zapretila v 17. minuti. Nevarno je s prostega strela z leve poskusil Gyan, a je bil vratar ZDA dobro postavljen in je žogo odbil.
Kingson ohranil vodstvo
Bob Bradley je že v 31. minuti opravil prvo menjavo. Ricarda Clarka je v vezni vrsti zamenjal z nogometašem nigerijskih korenin Mauricom Edujem. Za tem so prvič resneje ganska vrata uspeli ogroziti Američani. Po napaki obrambe je do strela prišel Robbie Findley, vendar je svoje delo dobro opravil Kingson.
Za igralca tekme ste izbrali Asamoaha Gyana (Gana), ki je prejel 21 % glasov.
Oglejte si v celoti: 1. polčas, 2. polčas, podaljšek.

Po minuti in pol igre v nadaljevanju se je izjemna priložnost ponudila Bennyju Feilhaberju, ki je na začetku drugega polčasa zamenjal nerazpoloženega Findleyja, znova pa se je izkazal Kingson.
Dempsey in Donovan vlila upanje
V 61. minuti je Clint Dempsey mojstrsko preigral kapetana Gane Johna Mensaha. Vezista Fulhama je v kazenskem prostoru podrl Jonathan Mensah in Viktor Kassai je brez oklevanja pokazal na belo točko. Rutinirano je najstrožjo kazen izvedel Landon Donovan, ki je zadel ob levi vratnici, vratarja pa "poslal" v desno. Le nekaj minut kasneje je hitri Jozy Altidore stekel proti vratom, a je bil za las od napadalca haitijskega porekla hitrejši Kingson.
Vratar "črnih zvezd" je odlično posredoval v 77. minuti, ko je Michael Bradley prelisičil gansko obrambo. V naslednji minuti se je poškodoval strelec prvega gola Boateng, namesto katerega je na zelenico prišel Stephen Appiah.
Četrtfinale je "na nogi" deset minut pred koncem imel Altiodre. Ob Johnu Mensahu si je izboril strel, vendar je meril nekoliko premalo natančno. To je bila tudi edina resna priložnost do konca rednega dela.

Sanjski začetek podaljška
Podaljšek so silovito odprli Ganci, ki so že v tretji minuti zadeli. Gyan je ob klubskem soigralcu Carlosu Bocanegri s prsmi sprejel žogo, se otresel ameriškega kapetana in s silovitim strelom z levico zadel. Howard je bil nekoliko preveč iz vrat, Jay DeMerit pa je bil v bloku prepočasen. Po zadetku so Američani vse moči usmerili v napad, a si izrazite priložnosti niso priigrali, zanesljiv pa je bil tudi vratar Kingson.

"Sem najsrečnejši mož na svetu. Osrečili smo ne samo Gano, ampak vso Afriko," je bil vesel junak tekme Asamoah Gyan.

Donovan: Nogomet je včasih krut
"Nocoj smo bili rahlo naivni, kar si na tej ravni ne moreš privoščiti. Ob vsem vloženem delu je poraz frustrirajoč. Ponosen sem na moštvo. Nogomet je včasih tako krut. Eno minuto si na vrhu sveta, že naslednjo pa na dnu gore," pa je po grenkem porazu razmišljal Landon Donovan, ki je v sredo okusil veliko nogometno srečo, ko je proti Alžiriji zadetek za osmino finala dosegel v 91. minuti. Ja, žoga je okrogla ...

Rustenburg:
ZDA - GANA *1:1 (0:1)
34.976; Donovan 62./11-m; Boateng 5., Gyan 93.
* - po podaljšku

ZDA: Howard, Cherundolo , DeMerit, Bornstein, Bocanegra , Donovan , Bradley, Clark ( 31./Edu), Dempsey, Altidore ( 91./Gomez), Findley ( 46./Feilhaber).

Gana: Kingson, Pantsil, Jonathan Mensah , John Mensah, Sarpei ( 73./Addy), Annan, Inkoom ( 113./Muntari), Boateng ( 78./Appiah), Ayew , Asamoah, Gyan.

Sodnik: Viktor KASSAI (MAD)

Statistika

ZDA

Gana

streli 2016
streli v okvir vrat66
prekrški1118
posest žoge5149
koti54
pretečeni kilometri148,2140,3