Slovenski nogometaši so seveda trenutno bolj osredotočeni na kvalifikacije za Euro 2012, kljub temu pa so žreb za SP pospremili z nasmehom. Lahko bi se izteklo precej slabše ... Foto: MMC RTV SLO
Slovenski nogometaši so seveda trenutno bolj osredotočeni na kvalifikacije za Euro 2012, kljub temu pa so žreb za SP pospremili z nasmehom. Lahko bi se izteklo precej slabše ... Foto: MMC RTV SLO
Brazilija
Brazilci so kot gostitelji edini neposredno uvrščeni na SP, prostih je še 31 mest. Foto: EPA
Ronaldo
Ronaldo je Slovence izžrebal v skupino E. Mu bomo čez dobri dve leti hvaležni? Foto: Reuters
Pele
Brazilske legende Peleja na prireditev uradno predsednik brazilske nogometne zveze in organizacijskega komiteja Ricardo Teixeira ni povabil, tako da je posredovala predsednica Dilma Rousseff in Peleja imenovala za posebnega ambasadorja SP-ja. Ironično sta nato na prireditvi Pele in Teixeira skupaj sedela v prvi vrsti. Foto: Reuters
Neymar
Neymar je bil eden izmed aktivnih udeležencev žreba. Skupaj s Cafujem sta izžrebala skupine za afriški del, Zico in Lucas sta določila azijskega, Bebeto in Lucas Piazon skupine za Severno, Srednjo Ameriko in karibski del, Mario Zagallo in mladec Vasca da Game Felipe Bastos pa za Oceanijo. Zadnja sta na vrsto za evropski del prišla Ronaldo in Ganso. Foto: Reuters

Upokojeni superzvezdnik Ronaldo je četo Matjaža Keka ob pomoči mladega brazilskega zvezdnika Paula Gansa izžrebal v ugodno skupino, kjer so možnosti za vsaj drugo mesto zelo ugodne.

Proti Norvežanom le en neodločen izid ob štirih porazih
Seveda tako gladko le ne bo šlo. Norvežani niso bili zastonj uvrščeni med nosilce, v dozdajšnjih petih medsebojnih obračunih je slovenska reprezentanca ob štirih porazih (kvalifikacije za Euro 2000 in SP 2006) iztržila le še en nedločen izid, 0:0 na Euru 2000.

Vikingi že od leta 2000 brez velikega tekmovanja
Norveška je zadnjič igrala na velikem tekmovanju na evropskem prvenstvu leta 2000, na svetovnem prvenstvu pa je nastopila trikrat (1938, 1994, 1998). V kvalifikacijah za SP 2010 je v svoji skupini zasedla drugo mesto za Nizozemsko, a se kot najslabše drugouvrščeni ni uvrstila v dodatne kvalifikacije.

V kvalifikacijah za EP 2012 je trenutno v skupini H - zanimivo, da tam igrata tudi Ciper in Islandija - na drugem mestu. Lani jeseni je doma z 1:0 premagala Portugalsko, junija pa je v Lizboni z enakim izidom izgubila. Od Cipra in Islandije je bila v gosteh boljša z 1:2.

Nepozaben gol Cimerotića v Baslu
Proti Švicarjem nas je gol Sebastjana Cimerotića v Baslu (0:1) resda popeljal v dodatne kvalifikacije in nato na SP 2002, a smo v medsebojnih obračunih iztržili le še en neodločen izid v istih kvalifikacijah (2:2) ter kar tri poraze na prijateljskih tekmah. Zadnjega v Ženevi leta 2004.

Lani je kasnejše svetovne prvake premagala le Švica
Zadnje veliko tekmovanje, ki ga je Švica "izpustila", je bil SP 2002. Na zadnjih dveh EP-jih in mundialu v Južni Afriki je izpadla v predtekmovanju, na SP-ju pred petimi leti v Nemčiji pa v osmini finala. Je pa na jugu afriške celine v 1. krogu edina premagala poznejše svetovne prvake Špance (1:0).

Pod vodstvom Ottmarja Hitzfelda ji dobro kaže tudi v kvalifikacijah za Euro 2012, kjer je v težki skupini z Anglijo, Črno goro, Bolgarijo in Walesom po petih tekmah še neporažena, nazadnje je z 2:2 remizirala na Wembleyju. Zelo uspešne so tudi njene mlajše selekcije. Reprezentanca do 19 let je bila pred dvema letoma svetovni prvak, izbrana vrsta do 21 let pa se je prejšnji mesec na evropskem prvenstvu ustavila šele v finalu (poraz proti Španiji).

Z Albanijo igrali še februarja letos in zmagali
Z Albanijo je Slovenija igrala v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000 in dvakrat zmagala, medtem ko je v kvalifikacijah za Euro 2008 iztržila dva remija brez golov. Na prijateljski tekmi februarja letos so Kekovi varovanci v Tirani zmagali z 1:2 po golih Milivoja Novakovića in Zlatka Dedića.

S Ciprom ima Slovenija izkupiček treh zmag, dveh remijev in enega poraza iz prijateljske tekme leta 1998. Proti Islandiji so Slovenci v dveh prijateljskih tekmah slavili dvakrat (7:1, 3:2).

Na prvenstvo iz Evrope 13 ekip
V evropskem delu kvalifikacij je 53 reprezentanc razdeljenih v devet skupin (osem s šestimi ekipami, ena s petimi). Na prvenstvo se bodo uvrstili zmagovalci skupin, osem najboljših drugouvrščenih ekip pa bo igralo v dodatnih kvalifikacijah. Slovenija je na lestvici Fife na 22. mestu, med evropskimi reprezentancami pa je 15., tako da je bila uvrščena v drugi boben. Kvalifikacije se bodo za Slovence začele septembra 2012.

Veter grozil, da bo odpihnil spektakel
Fifa je nedaleč od Ria de Janeira, v pristanišču Marina da Gloria, na novi galaprireditvi tako tudi uradno začela kampanjo za svetovno prvenstvo čez tri leta. Pred začetkom razkošne prireditve se je nad pristaniščem razbesnel močan veter, tako da so morali delavci ročno držati ogromen šotor, pod katerim je bilo kar 2.000 udeležencev in je bil postavljen posebno za to priložnost. Ob pomoči parov, sestavljenih iz nekdanjih in prihajajočih zvezdnikov selecaa, so izžrebali kvalifikacijske skupine za vseh šest celinskih nogometnih zvez. Sodelovale bodo kar 203 države.

Novi svetovni prvak bo kronan 13. julija 2014
Glavni sekretar Mednarodne nogometne zveze Jerome Valcke je na novinarski konferenci v Riu de Janeiru sporočil, da se bo prihodnje svetovno prvenstvo v nogometu. ki ga bo leta 2014 gostila Brazilija, začelo 12. junija 2014, končalo pa 13. julija. Pokal Konfederacij bo med 15. in 30. junijem 2013.

V Brazilijo so na prireditev kot predstavniki NZS-ja odpotovali predsednik Aleksander Čeferin, selektor Kek in generalni sekretar Aleš Zavrl.

Žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2014
Rio de Janeiro, Brazilija

Kvalifikacijske skupine, evropski del

Skupina A
HRVAŠKA
SRBIJA
BELGIJA
ŠKOTSKA
MAKEDONIJA
WALES

Skupina B
ITALIJA
DANSKA
ČEŠKA
BOLGARIJA
ARMENIJA
MALTA

Skupina C
NEMČIJA
ŠVEDSKA
IRSKA
AVSTRIJA
FERSKI OTOKI
KAZAHSTAN

Skupina D
NIZOZEMSKA
TURČIJA
MADŽARSKA
ROMUNIJA
ESTONIJA
ANDORA

Skupina E
NORVEŠKA
SLOVENIJA
ŠVICA
ALBANIJA
CIPER
ISLANDIJA

Skupina F
PORTUGALSKA
RUSIJA
IZRAEL
SEVERNA IRSKA
AZERBAJDŽAN
LUKSEMBURG

Skupina G
GRČIJA
SLOVAŠKA
BiH
LITVA
LATVIJA
LIECHTENSTEIN

Skupina H
ANGLIJA
ČRNA GORA
UKRAJINA
POLJSKA
MOLDAVIJA
SAN MARINO

Skupina I
ŠPANIJA
FRANCIJA
BELORUSIJA
GRUZIJA
FINSKA