Arghus Soares Bordignon in Agim Ibraimi se veselita prvega zadetka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Arghus Soares Bordignon in Agim Ibraimi se veselita prvega zadetka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi je natančno meril v levi zgornji kot. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor - Dudelange
Osnovni cilj vodstva Maribora je odigrati šest evropskih tekem, do česar lahko "vijoličasti" pridejo že s tem, da izločijo Dudelange, saj jih nato zanesljivo čakajo nove štiri tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Zahović
Pozdrav Zlatka Zahovića pred tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Viole
Viole so znova pripravile odlično vzdušje v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor v Luksemburg s +2

Strelca obeh zadetkov sta bila igralca, ki vijolični dres nosita od letošnjega poletja. V 36. minuti je po prostem strelu Agima Ibraimija z desne strani z glavo zadel Brazilec Arghus Soares Bordignon. 23-letni branilec je vijoličaste okrepil prejšnji mesec. Ibraimi se je v zadnji minuti prvega polčasa še sam vpisal med strelce, ko je na 2:0 povišal z odlično izvedenim prostim strelom. Natančno je meril v levi zgornji kot gostujočih vrat.
Mariborčani so do zmage sicer prišli nekoliko težje od pričakovanj in predvsem na začetku drugega polčasa kar nekaj časa niso našli pravega odgovora na agresivno igro gostov.
Vratnica Melissa
Vijoličasti so imeli v prvem polčasu terensko premoč (posest: 61:39 odstotkov) in še nekaj priložnosti, a v 32. minuti so resno zapretili tudi Luksemburžani. Bryan Melisse je streljal z 18 metrov, žoga pa je ob posredovanju enega od domačih igralcev spremenila smer in zadela vratnico.
Slab uvod v drugi polčas
Dudelange si je v 50. minuti priigral tudi prvo pravo priložnost v drugem polčasu. Po lepem predložku z leve strani je Sofian Benzouien iz ugodnega položaja streljal prek vrat.
Sledilo je še nekaj napak v mariborski obrambi, vendar gostje do znižanja izida vendarle niso prišli. V uvodnih 15 minutah drugega polčasa Maribor ni niti enkrat streljal proti vratom Dudelangea!
Višjo zmago dvakrat preprečil okvir vrat
Nato so le zapretili tudi varovanci Darka Milaniča. V 68. minuti je ob visoki žogi gostujoči vratar izpustil žogo, a jo je Robert Berič iz bližine uspel preusmeriti samo v vratnico. Le minuto pozneje je rezervist Goran Cvijanović od daleč stresel prečko. Takoj po vstopu v igro je v 82. minuti zapretil tudi Etien Velikonja, a je vratar njegov strel z roba kazenskega prostora ubranil. Primorec je zamenjal Marcosa Tavaresa.
Sodnik tokrat razjezil goste
V sodnikovem podaljšku je za nekaj razburjenja poskrbel še en rezervist Jovan Vidović, ki je v svojem kazenskem prostoru "stegnil" roko za žogo. Nogometaši Dudelangea so zahtevali enajstmetrovko in se niso pomirili tudi po koncu tekme, ko so še nekaj časa jezno stopicali okrog moldavskega sodnika Veaceslava Banarija. Televizijski posnetek ni jasno pokazal, ali je Vidović igral z roko ali ne.
Slovenski prvaki so z zmago hitro pozabili na petkov poraz v superpokalu proti Domžalam (1:2), a bodo morali v igri še marsikaj izboljšati.
Dudelange z enakim izidom izgubil v Domžalah
F91 Dudelange, luksemburški prvak, ki se je državnega naslova veselil že devetkrat v dvajsetletni zgodovini, ni neznanka na evropskih zelenicah. V sezoni 2005/06 se je kot prvo moštvo v zgodovini Luksemburga uvrstilo v 2. predkrog Lige prvakov po zmagi nad Zrinjskim, a jih je nato izločil dunajski Rapid.

Dudelange je v sezoni 2008/09 že igral v Sloveniji, ko je moral v 1. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov dvakrat priznati premoč Domžalam. Skupno je Dudelange v Ligi prvakov odigral 19 tekem, dvakrat zmagal in 15-krat izgubil, dvakrat pa iztržil neodločen izid.

Izjave po tekmi:

Darko Milanič, trener Maribora: "Za nami je težka tekma. Sicer smo vseskozi vršili pritisk na nasprotnika, priigrali smo si precej priložnosti, ki pa jih predvsem v drugem polčasu nismo izkoristili. Tudi gostje so imeli priložnosti, a jim ni uspelo. V drugem polčasu smo imeli veliko težav z nasprotnikom, bili smo preveč pasivni, preprosto slabi. Kljub temu, da nismo igrali tako kot bi želeli, smo vseeno poskušali povišati izid, a nam ni uspelo. V drugem polčasu smo igrali pod svojimi možnostmi, vidi se, da kar nekaj igralcev še ni v optimalni pripravljenosti."

Mitja Viler, igralec Maribora: "Zmagali smo, to je glavno. Gostje niso dosegli zadetka, kar je dobra popotnica za naprej. Zdaj upam, da se bomo kar najbolje regenerirali, saj je v tej sopari zelo težko igrati. Pozna se nam, da smo utrujeni, a smo kljub temu veliko tekli in držali posest žoge. Malo imamo težke noge, zdaj se moramo odpočiti in si pred povratno tekmo ogledati posnetke ter napraviti analizo."

Daniel Theis, trener Dudelangea: "Maribor je dobro igral, dosegel je dva zadetka. Poskušali smo nadoknaditi zaostanek, v drugem polčasu smo pokazali drugi obraz, ampak moram se obregniti ob sodnike. To je bil škandal, kakšno je bilo sojenje, takšni sodniki ne bi smeli soditi evropskih tekem. Čestitam Mariboru za zmago, bil je boljša ekipa, ampak v drugem polčasu sojenje ni bilo na evropski ravni."

LIGA PRVAKOV, 2. PREDKROG, prve tekme:

MARIBOR - DUDELANGE (LUKS) 2:0 (2:0)
6.000; Arghus 36., Ibraimi 45.

Maribor: Pridigar; Mejač, Arghus (92./Vidović), Rajčević, Viler; Mertelj , Filipović (66./Cvijanović), Mezga, Ibraimi; Tavares (81./Velikonja), Berič .

Dudelange: Joubert ; Wiggers, Caillet , Tournut, Olle-Nicolle (73./Da Mota); Legros (78./Gruszczynski), Payal, Sanchez d'Avolio; Benzouien, Melisse ; Abdullei .

Sodnik: Veaceslav Banari (Moldavija)

PJUNIK (ARM) - PLZEN (ČEŠ) 0:4

VALLETTA (MAL) - EKRANAS (LIT) 2:3

MOGREN (ČRG) - LITEX (BLG) 1:2

SLOVAN BRATISLAVA - TOBOL KOSTAN. (KAZ) 2:0

SHAMROCK ROVERS (IRS) - FLORA (EST) 1:0

Sreda:
ZESTAFONI (GRU) - DACIA (MOL)
MACCABI HAIFA - BORAC BANJA LUKA
MALMÖ - TORSHAVN (FER)
BANGOR CITY (WAL) - HJK (FIN)
SKENDERBEU (ALB) - APOEL (CIP)
DINAMO ZAGREB - NEFTČI (AZB)
STURM (AVT) - VIDEOTON (MAD)
SKONTO (LAT) - WISLA KRAKOV (POL)
PARTIZAN BEOGRAD - SKENDIJA (MAK)
ROSENBORG - BREIDABLIK (ISL)
LINFIELD (S. IRS) - BATE BORISOV (BLR)

Povratne tekme bodo 19. in 20. julija.

Maribor v Luksemburg s +2