Marcos Tavares in Darko Milanič sta pred tekmo superpokala prejela priznanji za najboljšega igralca in trenerja v lanski sezoni Prve lige si po izboru prvoligaških trenerjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcos Tavares in Darko Milanič sta pred tekmo superpokala prejela priznanji za najboljšega igralca in trenerja v lanski sezoni Prve lige si po izboru prvoligaških trenerjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Etien Velikonja
Etien Velikonja si je dlančnico na levi roki zlomil na prijateljski tekmi proti madžarskemu Siofoku pred slabima dvema tednoma, ko je trčil s soigralcem Robertom Beričem. Foto: Reuters
Vijoličasti ne podcenjujejo Dudelangeja
Mariborčani pričakujejo Luksemburžane
Birjukov in Milanič po superpokalu
Trk Tavaresa in Vidmarja - 11-metrovka ali ne?
Superpokalna lovorika Domžalčanom

Neodločen vstop v tekmo, hitro prejeta zadetka na začetku obeh polčasov po dveh napakah vratarja Marka Pridigarja in nato vendarle precej boljše nadaljevanje po zaostanku z 0:2. Tako bi lahko opisali petkovo srečanje proti Domžalam (1:2), v katerem vijoličasti tako kot večji del spomladanskega dela lanske sezone niso blesteli. Bolje so začeli igrati šele, ko so se znašli v velikih škripcih.

"Jasno je, da smo na začetku sezone, ko enostavno ne more potekati še vse tako, kot bi si želeli. Seveda bo treba še marsikaj popraviti. Potrebujemo nekaj zaupanja vase, ki ga bomo gotovo dobili z dobrimi predstavami na naslednjih tekmah. Žogo smo si sprva podajali prepočasi. Ko nam uspe igrati hitro, napadalno in hrabro, igramo dobro, za to pa je potrebno veliko gibanja naprej," dodaja mariborski trener, ki je prepričan, da bo že v torek bolje.

Pri Tavaresu viden zaostanek v treningu
Ob novici, da Marcos Tavares ostaja v Ljudskem vrtu in ne odhaja na Kitajsko, je Milaniču najbrž odleglo. Brazilec ima še od lani težave s preponami, a je v petek vseeno dobil priložnost v drugem polčasu in poživil igro Štajercev.

"Pri njem je viden zaostanek v treningu, saj je bil dolgo poškodovan. Danes sem ga uvrstil v ekipo tako rekoč v zadnjem trenutku brez nogometnega treninga, ko smo izvedeli, da bo ostal tukaj. Dokler je imel energijo, je bilo v redu, moral pa bo še veliko delati," je pripravljenost lani najboljšega strelca državnega prvenstva opisal prvi mož mariborske stroke.

"Očitno je bilo na Kitajskem nekaj narobe. Mi smo se vse dogovorili, kaj se je dogajalo na Kitajskem, pa ne vem, ker je Kitajska predaleč." S temi besedami je neuspeli prestop Marcosa Tavaresa komentiral Zlatko Zahović. Imena kluba, ki se je potegoval za Brazilca, ni izdal. Neuradno je bil to Dalian Shide, za katerega je nekoč igral Ermin Šiljak. Namesto Tavaresa je v svoje vrste pripeljal 23-letnega Brazilca Carlosa Adriana Souso Cruza, ki je nazadnje nosil dres Palmeirasa. Znan je tudi pod vzdevkom Adriano Michael Jackson. Vrednost celotnega prestopa je bila veliko višja, kot bi bila pri Tavaresu.

Po zlomu dlančnice je v zadnjih desetih minutah s posebno opornico igral tudi Etien Velikonja. "Večjih težav ni, vendar je jasno, da s to stvarjo na roki nisi isti kot brez nje. Etien se bo moral nanjo še navaditi, z njo je z nami opravil le en trening," je pojasnil Milanič.

Ključna naloga: zadeti prvi
Agim Ibraimi
je tisti nogometaš, od katerega v Mariboru vsi veliko pričakujejo. V petek se je med drugim izkazal z lepim zadetkom, njegov "šef" pa ima kar širok izbor napadalcev: "Če želimo igrati z veliko napadalci, bomo včasih tudi malce trpeli. V obrambi bomo morali igrati tako rekoč brez napak. Naša naloga je, da vedno prvi zadenemo in odpremo tekmeca, saj je potem veliko lažje. Sicer pa ne moremo igrati drugače, kot da se visoko postavimo na igrišču. Tako je bilo tudi danes, a Domžale so izkoristile naše napake, saj smo puščali preveč praznega prostora. Domžalčani se znajo kvalitetno braniti. So zelo čvrsti, agresivni in poskušajo hitro priti v napad in si pripravljati priložnosti. Drugi polčas je bil v redu, pritiskali smo in bili blizu zadetkov ter imeli žogo več v svojih nogah."

Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju
Prav na drugem polčasu lahko Maribor gradi samozavest za uvodno tekmo v Evropi. Luksemburški prvak bo v Ljudskem vrtu, kjer so slačilnice in prostor za novinarske konference preselili pod vzhodno tribuno, tudi pred kamerami TV Slovenija gostoval v torek ob 20.00. "Ne smemo jih podcenjevati, ker so moštvo, ki se zna dobro braniti in stati na igrišču, poleg tega pa imajo v napadu nekaj zelo dobrih igralcev," je v petek zvečer pogovor z novinarji sklenil Milanič. Ali bo v vratih stal drug vratar, ni želel izdati.
Prvo ime ekipe je nedvomno Portugalec Daniel Alves da Mota, ki zna tudi v torek predstavljati glavno nevarnost za Mariborčane.

Dudelange je bil pred tremi leti v 1. predkrogu Lige prvakov tekmec Domžal. "Ravbarji" so na prvi tekmi v Luksemburgu zmagali z 1:0 (strelec je bil Jože Benko), doma pa z 2:0 (dva gola je dosegel Luka Žinko).
Liga prvakov, 2. predkrog, prve tekme

Torek ob 20.00 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju):
MARIBOR - DUDELANGE (LUK)

Torek:
PJUNIK (ARM) - PLZEN (ČEŠ)

VALLETTA (MAL) - EKRANAS (LIT)

MOGREN (ČRG) - LITEX (BLG)

SLOVAN BRATISLAVA - TOBOL KOSTAN. (KAZ)

SHAMROCK ROVERS (IRS) - FLORA (EST)
Sreda:
ZESTAFONI (GRU) - DACIA (MOL)
MACCABI HAIFA - BORAC BANJA LUKA
MALMÖ - TORSHAVN (FER)

BANGOR CITY (WAL) - HJK (FIN)
SKENDERBEU (ALB) - APOEL (CIP)
DINAMO ZAGREB - NEFTČI (AZB)

STURM (AVT) - VIDEOTON (MAD)
SKONTO (LAT) - WISLA KRAKOV (POL)
PARTIZAN BEOGRAD - SKENDIJA (MAK)

ROSENBORG - BREIDABLIK (ISL)
LINFIELD (S. IRS) - BATE BORISOV (BLR)

Povratne tekme bodo 19. in 20. julija.

Vijoličasti ne podcenjujejo Dudelangeja
Mariborčani pričakujejo Luksemburžane
Birjukov in Milanič po superpokalu
Trk Tavaresa in Vidmarja - 11-metrovka ali ne?
Superpokalna lovorika Domžalčanom