Valter Birsa, Tim Matavž in Borut Pahor ob uokvirjenem dresu Cristiana Ronalda iz Lige prvakov s podpisi večine Realovih nogometašev, ki ga je predsednik vlade ob 65-letnici podaril domačemu klubu Bilje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Valter Birsa, Tim Matavž in Borut Pahor ob uokvirjenem dresu Cristiana Ronalda iz Lige prvakov s podpisi večine Realovih nogometašev, ki ga je predsednik vlade ob 65-letnici podaril domačemu klubu Bilje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vid Kavtičnik in Valter Birsa
Vid Kavtičnik se je po izjemnem zadetku z Valterjem Birso takole veselil vodstva s 5:4. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Borut Pahor
Borut Pahor je za vsako ekipo branil po en polčas. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Denis Avdić
Veliki šaljivec Denis Avdić o zmagovitem zadetku premierja: "Borut je imel končno dovolj vseh svojih nesposobnežev v ekipi in je vzel stvari v svoje roke, obrnil celo ekipo, pretekel celotno igrišče in zabil gol. Treba mu je samo čestitati. Nekdanji selektor bi rekel samo: Kapo dol za akcijo, fantastično." Kje je bil Janez Janša? "Bil je odsoten, ker je vedel, da je Borut tako dominanten, da brez veze, da pride." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Enes Demirović, Samir Handanović in Matjaž Nemec
Samir Handanović v napadalni akciji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
David Špiler in Jože Potrebuješ
Jože Potrebuješ (desno) kar pogosto igra nogomet. Njegova hči Eva ga celo trenira v šoli. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Martin Strel in Matjaž Nemec
V Bilje je prišel tudi Martin Strel. Na fotografiji v pogovoru z Matjažem Nemcem, Pahorjevim tajnikom in podpredsednikom ND-ja Bilje. Ultramaratonski plavalec v petek nogometa ni igral, saj raje čuva noge za nove plavalne podvige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bruno Pizzul (v sredini)
Ugledni mednarodni gost iz tujine je bil v Biljah legendarni komentator televizije RAI Bruno Pizzul (v sredini). Videmčan je bil od svetovnega prvenstva leta 1986 do leta 2002 glavni komentator tekem italijanske reprezentance na RAI-ju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bojan Jokić in Tomi Rumpf
Bojan Jokić in Tomi Rumpf, direktor Kobilarne Lipica. Kako, da v Bilje ni prišel tudi Jokićev soigralec pri Chievu Boštjan Cesar? "Je na morju. Poskušali smo ga priklicati, a ko je on na dopustu, ni 'šanse', da ga premakneš." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Birsa in Matavž organizirala dobrodelno tekmo

Na zelenici športnega parka v vasici pri Novi Gorici so svoje nogometno znanje predstavili številni znani Slovenci, ki jim brcanje žoge ni ravno prvi poklic. In imeli so se česa naučiti, saj so ob njih stali Valter Birsa, Tim Matavž, Samir in Jasmin Handanović, Bojan Jokić ter Matej Mavrič. Glavni zvezdi odmevne prireditve, ki je ob biljensko igrišče še drugo leto zapored zvabila ogromno obiskovalcev, sta bila gostitelja Birsa in Matavž.

Matavža ne bi rad pokrival
Avdićeve besede po koncu tekme so letele prav na mladega napadalca slovenske reprezentance, za katerim je izvrstna sezona pri Groningenu. "To je tako lahkotno. Sploh nimam občutka, da je človek. "Zalaufa" lahko, kadar hoče, in se ob tem še smeji. Njega ne bi rad pokrival. Po mojem mnenju bodo nekoč z njim imeli težave tudi najboljši evropski branilci," je svoje srečanje z 22-letnim asom slikovito opisal priljubljeni radijski voditelj, tudi strelec enega izmed zadetkov in edini prejemnik rumenega kartona, ker si je ob tem slekel dres.
Ob 17.30, ko naj bi se vse skupaj začelo, je bilo v Biljah še malo ljudi. Morda je marsikdo do zadnjega premišljeval, ali naj se odpravi tja zaradi grozečih oblakov. Ko je skozi njih znova bolj suvereno pokukalo sonce, so se tribune začele polniti. Udeleženci tekme so nasmejani kramljali pred obema slačilnicama in čakali, kdaj bodo dobili znak za odhod na igrišče. Nekaj minut je bilo treba še počakati, saj med njimi tedaj še ni bilo premierja Boruta Pahorja. Nazadnje je prišel tudi on.

Pahor je verjetno skočil še na eno kavo
Tik pred njim je s pisano športno torbo prikorakal pevec Jože Potrebuješ, ki je na Primorsko "priletel" naravnost z nastopa na Koroškem. "Na avtocesti so me prehitele ene modre luči, sem pa sem prišel pred Pahorjem. Gotovo so šli še na eno kavo vmes, nekje so se morali ustaviti," je napol v šali, napol zares po tekmi razpredal član Čukov in nadaljeval: "Ne smem povedati, kdaj sem štartal, ker so zdaj nove kazni. Hvala bogu mi je tudi letos uspelo priti na ta lep dogodek. Glasba in nogomet pač združujeta ljudi. Pokažite mi danes kakšno kislo "faco" tukaj. Je ni!"

Samir - Jasmin: 0:3
Ekipi v belih in zelenih majicah sta se četrt čez 18. uro "končno" le sprehodili do zelenice. Še pred prvim sodnikovim žvižgom so gledalci uživali v nastopu štirih lipicancev. Pahor, ki si je tako kot lani nadel vratarske rokavice, se je medtem ogrel s pomočjo nekaj domačih fantov, ki so mu metali žoge. Preden se je začela tekma, je domačemu klubu Bilje, ki letos praznuje 65-letnico, izročil še uokvirjen dres Cristiana Ronalda iz Lige prvakov s podpisi večine Realovih nogometašev.

Vse formalnosti so bile zdaj urejene in najpomembneje, dir za žogo, se je lahko začel. V prvem polčasu je bilo najzanimiveje opazovati dvoboj bratrancev Handanović. Samir tokrat ni stal v vratih, ampak je v napadu "belih" združil moči z Birso. Kar trikrat se je znašel v lepi priložnosti, a gola mu Jasminu ni uspelo dati. Najlepša poteza mu je uspela, ko je na desni strani kazenskega prostora sijajno preigral Pahorjevega tajnika Matjaža Nemca in nato podal v sredino, Birsa pa je meril v vratnico. Valter je že prej načel mrežo "zelenih", izid prvega polčasa 1:1 pa je z glavo postavil Matavž.
M. Savšek: Najlepši je Vlačič
Prvi, ki je "zahteval" menjavo, je bil minister za promet Patrick Vlačič, čeprav je priznal, da je bilo tokrat lažje igrati kot lani, ko so se igralci "cvrli" pri 38 stopinjah Celzija. Minister gotovo ni ostal ravnodušen, ko je slovenska mis Universe Marika Savšek na vprašanje povezovalca prireditve brez razmišljanja izstrelila, da je po njenem mnenju prav on najlepši igralec na igrišču.

Kavtičnik playstation prenesel v realnost
"Fantje, če ne bomo prejeli novega zadetka, ne bomo izgubili," je med odmorom soigralce hrabril župan občine Miren - Kostanjevica Zlatko Martin Marušič. A v drugem polčasu so goli padali kot po tekočem traku. Najlepšega je dosegel Vid Kavtičnik, ki je "bele" povedel v vodstvo s 5:4. Z roba kazenskega prostora je meril v zgornji desni kot in matiral Pahorja, ki je ob polčasu zamenjal moštvo.

"Veliko igram Fifo na playstationu 3, pa sem poskušal malo za 'hec', kaj bo nastalo iz tega udarca," nam je v smehu zaupal izvrstni rokometaš. Ko je nastopal še za Kiel, je na ogrevanju pred treningi velikokrat brcal žogo, odkar nosi dres Montpellierja, pa ima priložnosti za igranje nogometa manj. "Super dogodek, super dan in veliko število ljudi, predvsem mladih. Takšnih dogodkov je v Sloveniji definitivno premalo," je še povedal. Velenjčan je po lepi podaji Potrebuješa z glavo izenačil tudi na 7:7, toda zadnjo besedo je imel Pahor. Krenil je v napad čez celotno igrišče in s pomočjo radodarnih branilcev po samostojnem prodoru prispeval zadetek za zmago z 8:7 Matavževega moštva.

Pahor: To je nekaj najlepšega, kar lahko ponudimo otrokom
"Moram priznati, da je šlo bolj za prijaznost tekmeca kot za moje nogometno znanje," je pošteno priznal predsednik vlade in za prihodnje leto napovedal tudi prihod znanih nogometašev iz tujine. S pomočjo Silvia Berlusconija si je prizadeval, da bi že letos v Bilje prišel nekdanji nogometaš Milana in italijanski selektor Roberto Donadoni, vendar se mu na koncu ni izšlo.

"Lahko vam obljubim, da se bom potrudil, ne glede na to, kje bom takrat. Počasi to postaja spektakel za mlade ljudi, ki sanjajo, da bodo nekoč zvezde, da bodo zaigrali na Wembleyju in zabili gol. To je nekaj najlepšega, kar jim lahko ponudimo - da sanjajo o prihodnosti," je dodal Pahor.
Dež pokvaril zabavo z glasbo
Prizorišče je zapustil kmalu po koncu tekme, medtem ko so se preostali udeleženci še nekaj časa zabavali v druženju ob hrani in pijači. "Navadno ljudstvo" je ob nastopu glasbene skupine Mi2 domov predčasno pregnal dež, ki je nekoliko pokvaril konec lepe prireditve. Takšne, kakršnih bi pri nas resnično lahko bilo več.
Celoten izkupiček prireditve so organizatorji namenili Zavodu LU, ki si prizadeva za promocijo strpnosti, povezanosti in socialne vključenosti, ter Fundaciji Vrabček upanja, ki je bila ustanovljena z namenom pomagati pri gradnji sodobnega rehabilitacijskega centra za invalidno mladino na Stari Gori pri Novi Gorici, ter nakupu opreme in pripomočkov.
Zavod LU - Fundacija Vrabček upanja 8:7 (1:1)
Igrali so:

Zavod LU (zeleni)

Jasmin Handanović, nogometaš
Mitja Valenčič, smučar
Aleš Zavrl, generalni sekretar NZS-ja
Tomi Rumpf, direktor Kobilarne Lipica
Patrick Vlačič, minister za promet
Matjaž Nemec, podpredsednik ND Bilje
Marko Potrč, radijski voditelj
Peter Fabjan, predsednik ND Bilje
Zlatko Martin Marušič, župan občine Miren-Kostanjevica
Enes Demirović, nogometaš
David Špiler, rokometaš
Bojan Jokić, nogometaš
Andrej Korošec, funkcionar ND Bilje
Tim Matavž, nogometaš

Trener: Pavel Pinni

Fundacija Vrabček upanja (beli)

Borut Pahor, premier
Jure Košir, nekdanji smučar
Damir Pertič, igralec futsala
Matej Mavrič, nogometaš
Dejan Mavrič, nekdanji nogometaš
Vid Kavtičnik, rokometaš
Luka Simovič, generalni sekretar ND Bilje
Samir Handanović, nogometaš
Valter Birsa, nogometaš
Denis Avdić, radijski voditelj
Milan Turk, župan občine Šempeter - Vrtojba
Jože Potrebuješ, glasbenik

Trener: Dušan Jerončič

Birsa in Matavž organizirala dobrodelno tekmo