Uli Hoeness je osvojil prek 50 lovorik z Bayernom. Leta 1982 je preživel tudi letalsko nesrečo, zdaj pa ga čaka najtežje obdobje v življenju. Foto: EPA
Uli Hoeness je osvojil prek 50 lovorik z Bayernom. Leta 1982 je preživel tudi letalsko nesrečo, zdaj pa ga čaka najtežje obdobje v življenju. Foto: EPA
Hanns W. Feigen, Uli Hoeness in Markus Gotzens
Odvetnika Hanns W. Feigen in Markus Gotzens sta napovedala pritožbo. Foto: EPA

62-letnik, ki je kot igralec z Nemčijo leta 1974 osvoji naslov svetovnega prvaka, je priznal, da je utajil za 28,4 milijona evrov davka.
Obramba je upala, da se bo Hoeness po priznanju izvlekel s pogojno kaznijo, a sodišče ni imelo milosti. Najvišja kazen je bila sicer deset let zapora.

V dveh letih zaslužil 130 milijonov evrov
Hoeness je trgoval z bakrom, kositrom in cinkom, menjaval je valute, vsako minuto je želel vedeti vrednost ameriškega dolarja. V vsem skupaj je bil pravi mojster, med letoma 2003 in 2005 je zaslužil več kot 130 milijonov evrov! Ko je leta 2008 udarila kriza, je tudi Hoeness ogromno izgubil.

S treh milijonov na 28
Sojenje je v preteklih dneh dobilo dramatičen zasuk, saj je moral Hoeness sprva na sodišče zaradi davčne utaje 3,5 milijona evrov, ki pa se je v torek dvignila na 28,4 milijona, s čimer se je strinjala tudi obramba.

Do pravnomočnosti sodbe ostaja na prostosti
Njegovi odvetniki so napovedali pritožbo, zaradi varščine pa bo do pravnomočnosti sodbe ostal na svobodi. Za Hoenessa se kljub današnji obsodbi vsaj za zdaj ne bo veliko spremenilo. Sodba še ni pravnomočna, pravni strokovnjaki pa so za nemške medije pojasnili, da lahko proces po pritožbah traja še nekaj mesecev. Do takrat bo predsednik Bayerna ostal na prostosti, saj je že pred začetkom sodnega postopka plačal pet milijonov evrov varščine. Nepravnomočna sodba mu dovoljuje tudi potovanja v tujino, tako da bo lahko spremljal tudi tekme svojega kluba v Ligi prvakov v tujini.

Tožilstvo je zahtevalo pet let in pol zaporne kazni
Tako obramba kot tožilstvo imata en teden časa za preučitev obtožbe in morebitno pritožbo. V tožilstvu se za zdaj še niso odločili, ali jo bodo vložili, čeprav so za Hoenessa zahtevali pet let in pol zaporne kazni.

Koliko časa bo še ostal predsednik?
V bavarskem klubu se za zdaj še niso odzvali na obsodbo, po nekaterih informacijah naj bi se vse vodstvene strukture kluba sestale v petek in določile, ali bo Hoeness ostal na predsedniškem mestu.

Podobno kazen dobil tudi Peter Graf
Utaja davkov velja v Nemčiji za hudo kriminalno dejanje. Peter Graf, pokojni oče nekdanje nemške teniške zvezdnice Steffi Graf, je bil leta 1997 obsojen na tri leta in devet mesecev zapora, ker je utajil 12,3 milijona takratnih nemških mark. Izpuščen je bil po 25 mesecih.