Huddersfield Town je v obeh tekmah dodatnih kvalifikacij napredoval po strelih z bele točke. Foto: EPA
Huddersfield Town je v obeh tekmah dodatnih kvalifikacij napredoval po strelih z bele točke. Foto: EPA
David Wagner
45-letni David Wagner je velik prijatelj Jürgena Kloppa. Sodelovala sta že v Dortmundu, naslednje leto pa se bosta srečala v Premier ligi. Foto: Reuters

stmetrovk. V rednem delu in podaljšku sta mreži mirovali.

Nemški strateg David Wagner je spisal pravo pravljico z ekipo s stadiona Kirklees. Branilec Jon Gorenc Stanković si je marca poškodoval koleno in ni bil v kadru, v letošnji sezoni je odigral sedem tekem v Championshipu.
Po 46 krogih je Huddersfield zasedel peto mesto v drugi angleški ligi. V polfinalu dodatnih kvalifikacij sta se obe tekmi s Sheffield Wednesdayem končali z remijem. Po streljanju enajstmetrovk je bil boljši Huddersfield Town.

Tudi finalna tekma pred 76.682 gledalci na Wembleyju je bila prava taktična bitka. Ko je v igri 200 milijonov funtov, kot radi poudarjajo britanski mediji, je težko pričakovati odprto igro.

Najlepšo priložnost na tekmi je imel vezist Huddersfielda Izzy Brown, ki je iz bližine zgrešil prazna vrata. Odločali so streli z bele točke. V drugi seriji je Nemec Michael Hefele slabo streljal in vratar Readinga Ali Al Habsi je bil na pravem mestu.

Reading je vodil že s 3:1, a je nato Liam Moore v četrti seriji poslal žogo visoko prek vrat, v peti seriji pa je strel Jordana Obite obranil Danny Ward. Christopher Schindler je bil natančen in Huddersfield Town se je veselil velike zmage. Postal pa je 49. klub z udeležbo v Premier ligi.

Prazna vitrina vse od leta 1926
Navijači Huddersfielda upajo, da bo uvrstitev kluba iz Yorkshira med najboljše znova oživila nekdanjo slavo. Leta 1926 je bil Huddersfield prvi angleški klub s tremi zaporednimi naslovi prvaka. Naslov leta 1926 je bil tudi zadnji v klubski zgodovini. V vitrini ima še Pokal FA iz leta 1922, zadnjič pa je bil v igri za kakšno lovoriko v sezoni 1933/34, ko je bil drugi v prvenstvu, ter leta 1938, ko je izgubil finale pokala.

V sezoni 2017/18 bosta v Premier ligi igrala tudi Newcastle in Brighton.

Dodatne kvalifikacije za uvrstitev v Premier ligo, finale, Wembley:
HUDDERSFIELD TOWN - Reading * 4:3 (0:0)
76.682 gledalcev
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) zaradi poškodbe ni bil v kadru.
* - po streljanju 11-m

11-m:

Kermogant 0:1
Löwe 1:1
Williams 1:2
Hefele (Al Habsi brani)
Kelly 1:3
Wells 2:3
Moore (prek vrat)
Mooy 3:3
Obita (Ward brani)
Schindler 4:3

Huddersfield Town: Ward, Smith (88./Cranie), Hefele, Schindler, Löwe, Hogg, Mooy, Kachunga (66./Quaner), Brown (98./Palmer), van La Parra, Wells.

Reading: Al Habsi, Ilori, Moore, van den Berg (64./Obita), Gunter, Evans, Williams, Blackett, Swift (100./Kelly), Kermogant, Grabban (74./McCleary).

Sodnik: Neil Swarbrick