Bojan Jokić med vadbo na sredinem treningu. Foto: BoBo
Bojan Jokić med vadbo na sredinem treningu. Foto: BoBo
Šimundža na bokih stavi na Jokića in Stojanovića
Koliko se bo poznala odsotnost Kampla?
Kurtić: Vedno smo bili ekipa

"Vedno, ko ne igraš, je težava. Zelo se pozna, najbolj pri samozavesti. Ni težava toliko v fizičnem stanju, saj sem v redu pripravljen, ampak bolj v psihičnem. Najpomembneje je, da si z glavo na pravem mestu," priznava in dodaja: "V karieri sem že šel skozi takšne trenutke. Takrat moraš delati še več in poskušati ostati v formi. Poleti sem se že pogovarjal, da bi odšel iz Villarreala, ker so pripeljali novega bočnega branilca, to se je dogajalo še pod prejšnjim trenerjem. Zdaj smo trije in imata dva prednost pred mano. Mogoče bom igral v španskem pokalu, to pa je vse, na kar lahko računam do decembra. Zato že razmišljam o tem, da bom tedaj zamenjal klub. Rad pa bi ostal v Evropi."

Kako da se ni uresničila njegova želja po menjavi kluba že poleti? "Imel sem dve možnosti. Zapletlo se je pri dogovorih, tudi zaradi odškodnine, zato ni bilo izvedljivo. Na koncu je bilo najbolje, da ostanem. Tudi klub, kamor bi se preselil, ni bil najbolj stabilen. Ena možnost je bila, da bi bil posojen, druga pa, da bi prav prestopil." Spomladanski del pretekle sezone je preživel na posoji pri Nottingham Forestu v angleški drugi ligi.

Vsakdo ima pravico do kritike
Po Jokićevi strani je pred mesecem dni ušel Vykintas Slivka in v Vilni dosegel zadetek za vodstvo Litve z 2:0, kar mu seveda ni pomagalo, da bi bil kaj manj izpostavljen kritikam "forumašev", katerih pogosta tarča je že zaradi neigranja v klubu. "Vsakdo ima pravico do kritike, tako je povsod. Vedno dobivaš kritike in pohvale, kot športnik moraš biti navajen na te stvari. Po tekmi v Litvi nisem preveč bral komentarjev v medijih. Zase lahko povem, da vedno vem, kdaj odigram dobro in kdaj slabo. Sem samokritičen. Enako velja za ekipo. Res je, da če igraš z na papirju slabšo reprezentanco, vsi pričakujejo, da boš zmagal, a v nogometu se dogaja marsikaj. V Vilni je bila na koncu za nas zelo pomembna tista točka po slabem začetku in šoku v prvem polčasu, ko smo jih mogoče tudi malce podcenjevali. To je zelo pozitivno za ekipo in iz tega izhajamo naprej."

Kaj bo najpomembneje pri soočenju s Slovaško in Anglijo? "Ko izidi niso najboljši, je treba stopiti skupaj in se zbrati. To sta prelomni tekmi v teh kvalifikacijah, saj je težko loviti, če enkrat zaostaneš. Najpomembneje je, da smo osredotočeni in ne prejmemo zadetka. Moramo biti trdni in bojeviti. Kompaktnost, ne samo zadnje vrste, ampak vse ekipe, je zelo pomembna. S kakovostjo, ki jo imamo v napadu, lahko potem vedno dosežemo zadetek. Ne bi rad napovedoval, s koliko točkami bi bil zadovoljen. Ne smemo izgubiti, to je najbolj pomembno. S Slovaki imamo dobre izkušnje, tudi proti Angležem smo bili vedno blizu. Mogoče nam bo zdaj naklonjena sreča in bomo premagali tudi njih."

Negativne stvari vplivajo na podzavest
30-letni Jokić je v ponedeljek na Brdu pri Kranju dobil tudi vprašanje, kaj za angleško reprezentanco pomeni menjava selektorja in vsa dogajanja, povezana s tem. "Mislim, da so vse negativne stvari, ki se dogajajo, vedno plus za tekmeca. Igralci se namreč včasih podzavestno ukvarjajo s temi stvarmi, namesto da bi se z nogometom."

Upajmo, da zbranosti v slovenski izbrani vrsti ni preveč zmotila nenavadna odpoved Kevina Kampla, čeprav neizpodbitno drži, da ga bo težko nadomestiti. "Vedno, ko se zamenja že samo en igralec od enajstih, nastopi velika težava," na pasti pri gradnji nove reprezentance opozarja Jokić.

Šimundža na bokih stavi na Jokića in Stojanovića
Koliko se bo poznala odsotnost Kampla?
Kurtić: Vedno smo bili ekipa