Jose Mourinho je Chelsea letos popeljal v osmino finala Lige prvakov, a zelo slabo igral v angleškem prvenstvu. Foto: Reuters
Jose Mourinho je Chelsea letos popeljal v osmino finala Lige prvakov, a zelo slabo igral v angleškem prvenstvu. Foto: Reuters

V četrtek je imel Mourinho sestanek z vodstvom kluba, kjer so sprejeli – v zadnjem času tudi pričakovano – odločitev. Po osvojitvi angleškega prvenstva je sicer avgusta podpisal novo, več kot 41 milijonov vredno štiriletno pogodbo.

Karizmatični 52-letni strokovnjak je s Chelseajem po 16. krogih v Premier ligi osvojil le 15 točk in zasedel skromno 16. mesto. Izgubil je kar devetkrat. V ponedeljek so morali nogometaši s Stamford Bridgea priznati premoč vodilnemu Leicester Cityju, po porazu pa je Mourinho javno kritiziral svoje varovance.

Trikrat angleški prvak
Mourinho je poleti 2013 drugič sedel na klop Chelseaja in lani s klubom tretjič postal angleški prvak, obenem pa je osvojil tudi ligaški pokal. Letos je v tem tekmovanju londonski velikan že izpadel. V prvi epizodi pri Chelseaju je klub zapustil septembra 2007, potem ko se je z vodstvom ekipe dogovoril za sporazumno prekinitev sodelovanja. Tedaj je dvakrat postal državni prvak, osvojil dva ligaška pokala in en FA-pokal.

"Z vsemi osvojenimi lovorika v teh dveh obdobjih je najuspešnejši trener v 110-letni zgodovini našega kluba, toda vodstvo in Jose sta se strinjala, da v tej sezoni izidi niso bili dobri ter da je najbolje, da se strani razideta. Klub želi pojasniti, da z Mourinhom ostaja v dobrih odnosih in bo vedno ostal spoštovan ter izjemno pomembna oseba za nas. Njegova zapuščina na Stamford Bridgeu je zares velika in tu bo vedno toplo dobrodošel," so zapisali pri Chelseaju.

Glavni kandidat zdaj Hiddink?
Mourinho je sprva deloval pri Barceloni, kjer je bil član strokovnega štaba. Za kratko je nato prevzel Benfico in se kasneje izkazal na klopi Leiro in zatem postal trener Porta, ki ga je presenetljivo popeljal do zmage v Ligi prvakov. Za Chelseajem je vodil še Inter in tudi Milančane popeljal na evropski vrh. Inter je pod njegovim vodstvom dvakrat postal prvak in osvojil zgodovinski trojček. Tri leta je nato vodil tudi Real Madrid in po enkrat osvojil špansko ligo ter kraljevi pokal.

Glavni kandidat za njegovega naslednika naj bi bil Guus Hiddink. Nizozemec je Chelsea že vodil polovico sezone leta 2009. Omenjata se tudi imeni Španca Juandeja Ramosa in Severnega Irca Brendana Rodgersa.