Ključni trenutek sredinega večera na Emiratesu - Wojciech Szczesny je podrl Arjena Robbna in dobil rdeči karton. Foto: EPA
Ključni trenutek sredinega večera na Emiratesu - Wojciech Szczesny je podrl Arjena Robbna in dobil rdeči karton. Foto: EPA
Thomas Müller
Thomas Müller je vstopil v 64. minuti in postavil končni izid z glavo dve minuti pred koncem. Foto: EPA
Mesut Özil
Mesut Özil je imel črn večer. Foto: EPA
Pep Guardiola in Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer je vedno brez dlake na jeziku. Foto: EPA


"Kaiser" si je zmago Bavarcev v sredo na stadionu Emirates (0:2) ogledal v studiu televizijske postaje Sky skupaj s poškodovanim Franckom Riberyjem. Častni predsednik Bayerna je bil zelo zadovoljen z zmago in predstavo izbrancev Pepa Guardiole, vsekakor pa mu ni bilo všeč, da sta sodnika v torek in sredo s prestrogima izključitvama močno vplivala na potek srečanja, saj najboljše ekipe rutinsko izigrajo tekmeca ob številčni premoči.
Arhitekt iz Modene Nicola Rizzoli, ki je lani na Wembleyju sodil tudi finale Lige prvakov med Bayernom in dortmundsko Borussio (2:1) je v 38. minuti ravnal po pravilih, a ta so zares stroga in večina nogometnih strokovnjakov jih želi spremeniti. "Popolnoma dovolj velika kazen je že enajstmetrovka, rumeni karton za prekršek še razumem, ampak rdečega pa res ne. Če bi vratar naredil grob prekršek, štart z iztegnjenima nogama naprej, bi si zaslužil izključitev, ne pa zgolj zaradi tega, ker je pač bil zadnji mož in je preprečil veliko priložnost za zadetek," je odločno pojasnil 68-letni Beckenbauer, ki je bil izbran za najboljšega nogometaša prejšnjega stoletja v Nemčiji.
"Robben je priletel z veliko hitrostjo, njegova noga je bila zelo visoko, v višini glave Szczesnyja. Morda bi kakšen sodnik piskal celo nevarno igro Robbna in prosti strel za Arsenal," je zelo zanimivo razmišljal nekdanji selektor "elfa", ki je leta 1994 popeljal Bayern do naslova nemškega prvaka, dve leti zatem pa še do zmage v Pokalu Uefa.
Özil popolnoma razglašen
Arsenal je začel silovito in marsikaj bi lahko bilo drugače, če bi Mesut Özil zatresel mrežo z bele točke v 9. minuti. Njegov strel je bil slab, reprezentančni kolega Manuel Neuer ga je prebral. V nadaljevanju se je Özil popolnoma izgubil, netočne podaje so se vrstile, vedno je stal na napačnem mestu, celo sodniku je v drugem polčasu povedal nekaj sočnih. Ukvarjal se je z vse mogočim, le s svojo igro ne. 43 kontaktov z žogo je za režiserja igre odločno premalo, edini strel na vrata je bila enajstmetrovka, niti enkrat ni uporabno podal na celi tekmi. Ko je Özil blestel, so topničarji mleli vse pred seboj in vodili v Premier ligi. Zdaj je položaj precej drugačen in navijači se bojijo, da bi to lahko bila že deveta sezona zapored s prazno vitrino.
Potrti Wenger se ne predaja
Lani je Arsenal v osmini finala doma izgubil z 1:3, nato pa na Allianz Areni slavil z 2:0 in Arsene Wenger je upal, da bo letos potoval v München z boljšim izhodiščem.
"Zelo smo razočarani, saj smo izgubili pomembno tekmo. Priigrali smo si tri velike priložnosti, a nismo zadeli. Vse skupaj se je spremenilo z izključitvijo. Vse do tega trenutka je bila tudi izjemna tekma, veliko je bilo vrhunskih potez. V drugem polčasu seveda nismo mogli več igrati napadalno, zmanjkalo nam je moči, Bayern pa je sijajna ekipa. Zelo sem potrt, vendar se ne predajamo, nič še ni odločeno," je razmišljal 64-letni strokovnjak, ki na klopi topničarjev sedi vse od leta 1996.
Proti Bayernu z deseterico - misija nemogoče
Postavni branilec Per Mertesacker je pred začetkom drugega dela slutil, kaj se bo zgodilo: "Že ob odmoru sem se zavedal, da je pred nami misija nemogoče. Bayern ima najmočnejšo ekipo sveta, mi pa smo igrali z deseterico. Ko smo bili kompletni, je bilo srečanje izenačeno. Vsekakor bi morali doseči vodilni zadetek, priložnosti je bilo dovolj. 15 minut smo odigrali odlično, a to je premalo proti tako vrhunski ekipi."
Guardiola: Brez posesti žoge se ne da igrati dobrega nogometa
Bavarci se v Londonu počutijo odlično, dobili so obe tekmi proti Arsenalu in tudi finalno tekmo Lige prvakov, vedno so prespali v istem hotelu in imeli enak urnik pred srečanjem in po njem.
"To je zares odličen izid proti zelo neugodni ekipi. Edina negativna stvar je prvih 15 minut. Brez posesti žoge se ne da igrati dobrega nogometa. V prve četrt ure smo izgubili preveč žog, ogromno je bilo napak. Ko je Özil zapravil strel z enajstih metrov, smo se zbrali in uspelo nam je preobrniti potek srečanja. Z igralcem manj je bilo Arsenalu zelo težko. Imeli smo dovolj potrpljenja in z drugim polčasom sem zadovoljen," je povedal Guardiola.
Lahm: Vsi vemo, kaj se je zgodilo lani na povratni tekmi
Philipp Lahm je podal za oba zadetka. V prvem polčasu je igral na položaju desnega branilca, po vstopu Rafinhe pa je zavzel položaj zadnjega vezista, kjer se je odlično znašel.
"Na začetku tekme se je videlo, da že nekaj časa nismo igrali proti tako kakovostnemu nasprotniku. Po 20 minutah smo le našli svojo igro in nato do konca tekme prevladovali. Ni nam uspelo najti tiste prave podaje, saj so gostitelji stali izjemno zgoščeno okoli kazenskega prostora. Izhodišče pred povratno tekmo je zelo dobro, vendar vsi vemo, kaj se je zgodilo lani. Zavedamo se, kako se lahko hitro vse obrne. Od prve minute moramo biti zbrani, moramo zaigrati napadalno in ne misliti na prednost s prve tekme," je dejal 30-letni kapetan evropskih prvakov.
Kroos bo imel po tej predstavi še več ponudb
Natanko pred letom dni je Toni Kroos zadel za 0:1 v 7. minuti z roba kazenskega prostora, v sredo zvečer je bil natančen v 54. minuti. "Imeli smo srečo, da niso zadeli z enajstmetrovke. Če bi Arsenal povedel, bi nam bilo veliko težje. Stadion Emirates mi leži, zadel sem že lani za naše vodstvo. Vsi se zavedamo, da je odigran šele en polčas, spomini na lansko tekmo v Münchnu so sveži," ostaja previden Kroos, ki ima istega agenta kot Mario Götze, a precej nižjo plačo. Pogajanja o podaljšanju pogodbe so zastala. Kroos ima veliko ponudb, zelo se je zanj ogrel trener Manchester Uniteda David Moyes.
"Z Guardiolo sva imela daljši pogovor v njegovi pisarni. Povedal mi, kaj pričakuje od mene. Nekaj tekem nisem bil v prvi postavi, tokrat pa sem dobil priložnost in jo izkoristil," je še dodal Kroos, ki je imel 172 stikov z žogo.

Robben ni pljunil na Sagnaja
Arjen Robben se tokrat ni vpisal med strelce. V središču pozornosti se je po tekmi znašel zaradi posnetka, ki je zaokrožil po spletu, kjer naj bi pljunil Bacaryja Sagnaja, ki je ležal na tleh. Nizozemcu so predvajali posnetek, a se je le nasmejal: "Ah, kje pa. Bil sem zelo preznojen, kar kapljalo je z moje glave. Niti slučajno ga nisem pljunil. Nihče ni govoril o tem dogodku, tu ni ničesar spornega."