Toni Kroos je tako kot pred natanko letom dni, to je 19. februarja 2013, dosegel vodilni gol za Bayern. Foto: Reuters
Toni Kroos je tako kot pred natanko letom dni, to je 19. februarja 2013, dosegel vodilni gol za Bayern. Foto: Reuters
Thomas Müller
Thomas Müller je pokopal upe Arsenala po vsaj remiju. Foto: Reuters
Mesut Özil
Mesut Özil se je jezil po zgrešeni enajstmetrovki. Foto: Reuters
Manuel Neuer
Manuel Neuer je preprečil vodstvo Arsenala. Foto: Reuters
David Alaba
Tudi David Alaba je bil premalo zbran pri strelu z bele točke. Foto: Reuters
Diego Costa
Trenutek odločitve na San Siru: Diego Costa (številka 19) je v 83. minuti matiral Christiana Abbiatija. Foto: Reuters

Bavarci, evropski prvaki, so tako kot pred natanko letom dni v isti fazi tekmovanja, ko je bilo 3:1, "topničarje" premagali z dvema goloma razlike.

Bayernu je delo olajšala izključitev vratarja Wojciecha Szczesnyja, ki je moral v 38. minuti z igrišča, ker je podrl Arjena Robbna. Terensko premoč varovancev Pepa Guardiole sta nato v drugem polčasu kronala Toni Kroos (54.) in Thomas Müller (88.). Zanimivo je, da sta oba zadela tudi že na lanski tekmi na stadionu Emirates.

Neuer ubranil enajstmetrovko Özilu
Srečanje se je začelo eksplozivno. Toni Kroos je v 3. minuti z roba kazenskega prostora meril pod prečko, a se je z izjemno parado izkazal Wojciech Szczesny. Na drugi strani se je moral Manuel Neuer pošteno potruditi, da je ustavil poskus presenečenja v prvi postavi Yaya Sanoga. Malo pozneje (8.) pa "smrtna" priložnost za Arsenal. Mesut Özil, ki je bil predtem verjetno v prepovedanem položaju, je v kazenskem prostoru mojstrsko preigral Jeroma Boatenga, ki ga je podrl, sodnik Nicola Rizzoli pa je dosodil enajstmetrovko. K žogi je pristopil prav Özil, sprožil po sredini gola, vendar ga je Neuer prebral in ubranil poskus.

Alaba z bele točke v vratnico
Neuer se je izkazal tudi v 23. minuti, ko je izbil žogo pred prodirajočim Oxlade-Chamberlainom. V 38. minuti je tudi Bayern prišel do enajstmetrovke. Arjen Robben je po globinski podaji vtekel za hrbet domače obrambe in že poslal žogo mimo Szczesnyja, nato pa ga je poljski vratar podrl. Rizzoli mu je pokazal rdeči karton, hkrati pa dosodil še enajstmetrovko. Izvajal jo je David Alaba, ki pa je zadel le levo vratnico. Ostalo je pri 0:0. Szczesnyja je v vratih zamenjal rojak Lukasz Fabianski.

Kros mojstrsko v polno
Kar ni uspelo Alabi, je v 54. minuti Kroosu, ki je po podaji Philippa Lahma sprožil z roba kazenskega prostora in poslal žogo v levi zgornji kot vrat Fabianskega. Izjemen zadetek je bil tako rekoč neubranljiv. Gol je dal krila Bavarcem, ki so izpeljali še nekaj nevarnih akcij. V 63. minuti je Fabianski ustavil nevaren poskus Robbna. Igralec manj se je topničarjem močno poznal, saj je bila premoč Bayerna iz minute v minuto večja.

Müller razblinil upe Arsenala
Drugi gol Bavarcev je visel v zraku. Dočakali so ga v 88. minuti, ko je Lahm spet odlično podal do vtekajočega Thomasa Müllerja, ki je z glavo z okoli desetih metrov matiral Fabianskega. Zmaga Bayerna bi bila lahko še višja, a je veselje Kroosu v sodnikovem podaljšku preprečila vratnica. Povratna tekma bo 11. marca.

Diego Costa junak Atletica v Milanu
V drugi tekmi večera je madridski Atletico z 1:0 zmagal v Milanu. Odločitev o zmagovalcu je padla v 83. minuti, ko je Diego Costa na daljši vratnici žogo z glavo poslal v mrežo. Costi je "podal" domači branilec Ignazio Abate, ki mu žoge na prvi vratnici ni uspelo izbiti po podaji s kota. Milan je bil v prvem polčasu blizu zadetku, vendar je Kaka v 15. minuti zadel prečko, Andrea Poli pa tri minute pozneje vratnico. Trener Milana Clarence Seedorf je tako v Ligi prvakov, ki jo je štirikrat osvojil kot igralec, debitiral s porazom. Valter Birsa zaradi poškodbe ni igral.

LIGA PRVAKOV

OSMINA FINALA, prve tekme


ARSENAL - BAYERN 0:2 (0:0)
Kroos 54., Müller 88.
: Szczesny 38./Arsenal

Arsenal: Szczesny , Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs (31./Monreal), Flamini, Wilshere, Oxlade-Chamberlain (74./Rosicky ), Özil, Cazorla (39./Fabianski), Sanogo .

Bayern: Neuer , Lahm, Boateng (46./Rafinha), Dante, Alaba, Martinez, Robben, Alcantara (79./Pizarro), Kroos, Götze, Mandžukić (64./Müller).

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)




MILAN - ATLETICO MADRID 0:1 (0:0)
Diego Costa 83.

Milan: Abbiati, De Sciglio (26./Abate ), Bonera , Rami , Emanuelson, Essien, De Jong, Poli (85./Constant), Kaka, Taarabt, Balotelli (78./Pazzini).

Atletico Madrid: Courtouis, Juanfran, Miranda, Godin, Insua , Suarez , Gabi, Turan (74./Rodriguez), Raul Garcia (80./Lopez ), Koke, Diego Costa .

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)






MANCHESTER CITY - BARCELONA 0:2 (0:0)
Messi 54./11-m, Dani Alves 90.
RK: Demichelis 53./Man. City

BAYER LEVERKUSEN - PARIS SG 0:4 (0:3)
Matuidi 3., Ibrahimović 39./11-m, 42., Cabaye 88.
RK: Spahić 59./Bayer

Torek, 25. februarja, ob 18.00:
ZENIT - BORUSSIA (D)

Ob 20.45:
OLYMPIACOS - MANCHESTER UNITED


Sreda, 26. februarja, ob 20.45:
GALATASARAY - CHELSEA

SCHALKE - REAL MADRID


Povratne tekme bodo 11., 12., 18. in 19. marca.