Kevin Kampl bo za Borussio na uradni tekmi debitiral ravno pri Bayer Leverkusnu, katerega član je bil kot otrok kar 14 let. Foto: EPA
Kevin Kampl bo za Borussio na uradni tekmi debitiral ravno pri Bayer Leverkusnu, katerega član je bil kot otrok kar 14 let. Foto: EPA

Mama je pri 50 letih naredila vozniški izpit, samo zato, da me je lahko vozila na treninge.

O velikem prispevku staršev pri njegovem uspehu
Kevin Kampl (Borussia Dortmund)
Kevin Kampl je v dveh letin in pol prerasel Salzburg, kjer je bil prva violina. Zdaj ga čaka veliki izziv - upravičiti 12 milijonov evrov odškodnine in se dokazati v nemški Bundesligi. Foto: EPA
O sostanovalcu v sobi na pripravah Eriku Durmu.

Slovenski reprezentant je v zimskem prestopnem roku zamenjal okolje. Namesto v moštvu s krili iz Salzburga bo zdaj del ekipe, ki bi ji krila v zadnjem času prišla še kako prav: Borussia Dortmund se je namreč znašla na dnu Bundeslige.

"Vsi vemo, za kaj gre"
Kampl se je na prizorišču Borussiinih zimskih priprav v La Mangi v Španiji v nedeljo uradno predstavil javnosti na novinarski konferenci. "Ekipa me je izjemno lepo sprejela. To mi je zelo pomagalo. Seveda je povsod čutiti napetost, a brez tega ne gre. Vsi vemo, za kaj gre," je dejal 24-letnik, rojen v Solingenu.

Kampla so pri nemški novičarski agenciji DPA predstavili kot nosilca upanja za Borussio. "Seveda je takšna drža razumljiva. Pričakovanja so velika, a pri vsem skupaj gre za pozitiven pritisk. Pri 24 letih sem nared za naslednji korak," je o tem, kaj bo kot nova okrepitev rumeno-črnih pomenil v spomladanskem delu Bundeslige, dejal Kampl.

Raznovrstni igralec za vse vezne položaje
"Izpolnile so se mi otroške sanje. Kot otrok sem vedno navijal za BVB. Rad bi čim prej zaigral in pomagal ekipi. Igra Dortmunda mi ustreza, lepo se bom vklopil. Izredno lepo je igrati z zvezdami, kot je Marco Reus, kar me še vedno prevzame,"
pravi Kampl, ki se ne obremenjuje s tem, kam ga bo trener porurske ekipe Jürgen Klopp postavil na igrišču: "Lahko igram kjer koli na sredini. Vsak položaj mi ustreza, na vsakem bom dal vse od sebe."

"Jasno je bilo, da bom igral za Slovenijo"
Ker je odraščal v Nemčiji, je bilo za Nemce zanimivo tudi vprašanje o njegovem odnosu do te države in do Slovenije, za katero igra. "Nemčiji se moram zahvaliti za skoraj vse. A imam še družino v Sloveniji, s katero imamo zelo tesne stike. Vsi naši družinski člani imamo slovenski potni list in jasno je bilo, da bom igral za Slovenijo," je pojasnil Kampl, ki se je v Nemčiji rodil staršem iz Maribora. Ob tem je nemški Štajerec postregel še z zanimivostjo, ki kaže, kako povezana je njegova družina: "Mama je pri 50 letih naredila vozniški izpit, samo zato, da me je lahko vozila na treninge."

Glavni cilj - obstanek v Bundesligi
Borussia je po polovici nemškega prvenstva na zelo skromnem 17. mestu in s tem prvič po dolgih desetletjih na mestih, ki ob koncu sezone prinašajo izpad v drugo ligo. Osemkratni nemški prvaki bodo ob Sredozemskem morju v mestu La Manga ostali do 18. januarja in tam odigrali dve prijateljski tekmi.

Spomladanski del Bundeslige se bo začel 31. januarja, ko bo Borussia gostovala pri tretjeuvrščenem Bayer Leverkusnu, katerega član je bil Kampl med 7. in 21. letom, a priložnosti pri članih ni dočakal. Ob odsotnosti Šindžija Kagave in Pierre-Emericka Aubameyanga zaradi celinskih prvenstev in kopice zdravstvenih težav, bi moral Kampl debitirati kar v prvi enajsterici.

Mama je pri 50 letih naredila vozniški izpit, samo zato, da me je lahko vozila na treninge.

O velikem prispevku staršev pri njegovem uspehu
O sostanovalcu v sobi na pripravah Eriku Durmu.