Najboljši slovenski nogometaši gredo na počitnice razočarani, potem ko so za trenutek ali dva že držali točko proti Angliji, ki pa so ji nato podarili usodni gol. Kevin Kampl ni skrival, kako ga moti nedeljski razplet v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Najboljši slovenski nogometaši gredo na počitnice razočarani, potem ko so za trenutek ali dva že držali točko proti Angliji, ki pa so ji nato podarili usodni gol. Kevin Kampl ni skrival, kako ga moti nedeljski razplet v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Dobro smo delali, lahko bi še več poskusili z igranjem, veliko smo tekli in se borili, mogoče bi si lahko tudi zaslužili točko na koncu. Če si pa tako nor in prejmeš tak gol, si točke niti ne zaslužiš.

Kevin Kampl
Kevin Kampl med tekmo z Anglijo
Bo selektor Katanec jeseni v iskanju rešitev za boljšo igro v sredini prisluhnil svojemu nosilcu igre? Kampl zatrjuje, da bi bil koristnejši za Slovenijo v osrčju vezne linije kot pa za hrbtom edinega napadalca. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Pečnik po izenačenju na 2:2 proti Angliji
Nejc Pečnik resda zdaj igra samo v 2. japonski ligi, a na zadnjih treh reprezentančnih tekmah je pustil dober vtis: v Litvi je bil podajalec za 1:0, proti Kolumbiji je bil kot kapetan B-postave najboljši posameznik, zdaj pa je kot rezervist dosegel izenačujoči gol proti Angliji. Foto: www.alesfevzer.com
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Anglija
Pečnik z nebeškim skokom izenačil na 2:2
Analiza 1. polčasa tekme Slovenija - Anglija

Sam Kampl se je trudil in odkrival, a na sredini za edinim napadalcem se ni najbolje znašel. Drugačna je bila zgodba, ko se je proti koncu tekme preselil v osrčje vezne linije, kjer je postal zadnji vezist, ki je hkrati gradil igro. Pod njegovo taktirko je Slovenija v 84. minuti spletla dolgo akcijo, v kateri je pripravil Bojanu Jokiću prostor za natančen predložek iz prve proti drugi vratnici, kjer je z glavo za 2:2 zadel Nejc Pečnik. A Slovenija je zlata vredno navidezno točko v boju za Euro 2016 držala vsega dve minuti.

Na koncu Angleži bolj pametni
"Nori smo malo. Če izenačimo na 2:2 v 85. minuti, ne smemo nikoli več dobiti takšnega zadetka. Zato je bilo praktično vse, kar smo delali, zastonj. Dobro smo se borili, na koncu pa so bili Angleži pametnejši in izkoristili zadnjo priložnost. Kdor pozna Rooneyja, ve, da je tam, kjer so goli,"
je Kevin Kampl obžaloval usodno veliko napako, ki je Slovenijo oropala odmevnega izida in lepe popotnice za jesenski zaključek kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo v nogometu.

Jeseni začeti z zmago v Švici
"Ni lahko igrati proti Angležem, saj imajo zelo dobro ekipo. V celotnih 90 minutah smo odigrali dobro tekmo, bila pa je priložnost, da bi nekaj tudi vzeli. Vseeno pa to ni bila najpomembnejša tekma, ko moramo vzeti točke, te zdaj še pridejo. Litvo in Estonijo moramo doma premagati, ravno tako San Marino v gosteh, za začetek pa skušati zmagati tudi v Švici. Ko smo predlani igrali v Švici, smo dobro igrali in bi lahko tudi zmagali. Zakaj ne bi zdaj? Možnosti so še zelo dobre,"
je tekmovalni razplet in prihodnost razčlenil 24-letni vezist, ki verjame, da se Slovenija s štirimi zmagami lahko neposredno prebije na EP v Franciji.

Raje kot za napadalcem na zadnjem veznem
V Solingenu v Nemčiji rojeni Štajerec je bil eden redkih slovenskih reprezentantov, ki si je po porazu vzel veliko časa za novinarje in pri tem odkritosrčno spregovoril tudi o svojem igralnem položaju v sistemu Srečka Katanca. "Velikokrat sem že povedal, kje je moje mesto in kje najraje igram. Tudi vi bi morali počasi vedeti, da sem boljši na zadnjem veznem, kjer lahko veliko bolj pomagam ekipi, lahko grem nazaj po žogo in jo povlečem naprej. Tako se je selektor danes odločil, se pa bolje počutim na zadnjem veznem, kar se je tudi videlo v drugem polčasu."

Na sredini sredine že pri mladih s Krhinom
Kampl se je obrnil tudi k svoji reprezentančni preteklosti in primer še podkrepil z videnim pri zmagovalcih nedeljskega dvoboja v Stožicah. "Tako sem igral že v mladi reprezentanci skupaj z Renejem Krhinom. V modernem nogometu ekipe posegajo po paru, v katerem je en igralec za "fight", drugi pa vleče žoge v napad. Angleži so imeli Jacka Wilshera, ki z žogo v posesti gradi igro. Mislim, da mi ta položaj bolj leži kot pa za napadalcem in s hrbtom proti goli. Za mene je to malo težko, vendar skušam igrati tam, kot reče selektor, ki ga moram ubogati," je Kampl ob koncu poudaril tudi spoštovanje moštvene hierarhije in dodal: "Selektor ni bil jezen, saj je videl, da smo dali vse od sebe."

"Dobro, da se gre zdaj na dopust"
Motor Slovenije, ki je preigral prav vseh 540 minut v dozdajšnjem poteku kvalifikacij, je oceno zadnje tekme v sezoni 2014/15 sklenil: Biti moramo pametnejši in se iz tega nekaj naučiti. Če imaš pet minut pred koncem 2:2 proti takšni reprezentanci, kot je Anglija, nikoli več ne smeš prejeti takega gola. Točka bi bila danes zlata vredna. Zaradi tega smo vsi razočarani. Dobro, da se gre zdaj na dopust, da se ne bomo grdo gledali, bila je dolga sezona, gremo se spočit." Po tekmi se je nogometaš Borussie Dortmund odpravil na večerjo z domačimi, v ponedeljek pa začenja kratke počitnice.

Po 90 minutah je imel Baska vrh glave
A preden se je lahko odklopil od nogometa, si je moral Kampl olajšati dušo glede glavnega sodnika Alberta Undiana Mallenca, ki mu je po burni reakciji tudi pokazal rumeni karton v 92. minuti. "Moram reči, da je bil za moje pojme katastrofa. Že od začetka ni bil v igri, veliko prekrškov je piskal za Angleže, za nas pa komaj nekaj. Ko gledaš to celotnih 90 minut, je logično, da si na koncu malo jezen. Sam se nisem mogel več brzdati, saj nisem naredil prekrška nad Rooneyjem, in sem tudi malce ponorel. Tako je," je še z bolj sočnim izrazom poudaril svoje frustracije nad španskim oz. natančneje rečeno baskovskim sodnikom.

Kampl je za slovo izpostavil dogajanje ob angleškem izenačenju: "Ob golu za 1:1 je bil prekršek za nas, a tudi tega ni videl. S tem moraš živeti. A če bi bil jaz on, nocoj ne bi dobro spal."

Po izenačenju bi morali iztržiti več
Ob zgovornemu "Nemcu" je svoje nato dodal še nesojeni junak 14. junija - strelec izenačujočega gola Nejc Pečnik. "Blizu pa daleč. Škoda, ker smo že v minuti po izenačenju prejeli gol. Mogoče smo si zaslužili kaj več, čeprav so v drugem polčasu kar dobro pritisnili. Po 2:2 bi morali iztržiti več," je bil vidno potrt rezervist, ki je z nebeškim skokom poskrbel za izbruh navdušenja polnih Stožic, ki pa so hitro doživele hladni tuš.

"Nogomet: ena napačna poteza, nesrečen odboj in je gol. Škoda, a nič ni še izgubljenega, čakajo nas še dve tekmi doma in dve v gosteh. Imamo še vse možnosti," verjame v preboj na Euro 29-letni Dravograjčan, ki je po 12 minutah igre na nedeljski tekmi dosegel peti zadetek za Slovenijo, prvega po dveh letih in pol.

Žal le osebna statistika, ki ni prinesla nič
"To so občutki, zaradi katerih treniramo in živimo, a če na koncu ne vzameš nobene točke, ni z njimi nobenega veselja. Bil je dober skok, a gre za osebno statistiko, ki nam ni prinesla nič. Po 2:3 smo najprej pomislili, da imamo še čas za tretji gol, a se je tudi sodnikov podaljšek prehitro iztekel,"
je bil igralec iz 2. japonske lige neusmiljen do sebe - zadel je proti Angliji, a to Sloveniji ni prineslo novega koraka proti Franciji 2016.

Dobro smo delali, lahko bi še več poskusili z igranjem, veliko smo tekli in se borili, mogoče bi si lahko tudi zaslužili točko na koncu. Če si pa tako nor in prejmeš tak gol, si točke niti ne zaslužiš.

Kevin Kampl
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Anglija
Pečnik z nebeškim skokom izenačil na 2:2
Analiza 1. polčasa tekme Slovenija - Anglija