Srečko Katanec je bil po tekmi razočaran, ker je slovenska reprezentanca iz rok izpustila možnost za veliko točko proti Angliji. Foto: Reuters
Srečko Katanec je bil po tekmi razočaran, ker je slovenska reprezentanca iz rok izpustila možnost za veliko točko proti Angliji. Foto: Reuters

"Jojo" je dal svoj maksimum 60 minut. To je popolnoma dovolj. Že v prvem polčasu so nas prebijali po desni strani.

Selektor Katanec o Josipu Iličiću

Mi se lahko 'palimo' pred tekmami, a sem so prišli igralci, ki služijo milijone evrov na leto. Vsake dva dneva igrajo tekmo, v fizičnem smislu jim je enostavno igrati 90 minut, nam pa to ni.

Srečko Katanec
Wayne Rooney
Wayne Rooney je Angliji tik pred koncem prinesel zmago. Foto: Reuters
Slovenski navijači razočarani, angleški veseli
Selektor Hodgson po tekmi s Slovenijo
Srečko Katanec ocenil srečanje z Anglijo
Vsi zadetki s tekme Slovenija - Anglija

Slovenska nogometna reprezentanca je izgubila srečanje proti Angliji v Stožicah. Katančevim varovancem je sicer kazalo dobro, po polčasu so vodili, v končnici tekme pa za nameček še izenačili na 2:2, a je še pred zadnjim sodnikovim žvižgom Wayne Rooney izkoristil napako v obrambi in ekipi Roya Hodgsona prinesel zmago ter nove tri točke.

"Če gledamo vseh 90 minut, je Anglija zasluženo zmagala, ker so zgrešili kar nekaj priložnosti. Mi je pa žal, da pet minut pred koncem prideš do 2:2, potem pa narediš takšno napako, ki si je ne bi smeli privoščiti niti pionirji ..." je bil nad osnovnošolsko usodno napako razočaran selektor Katanec.

Niso na nivoju Angležev
"Vedeli smo, da nas čaka izredno težka tekma. Sploh v fizičnem smislu. Bodimo pošteni, na njihovem nivoju nismo - govorim fizično, tudi po znanju. K sreči smo dali ta (prvi) gol, a vedel sem, da bo zelo težko, ker fizično enostavno ne moremo slediti Angležem v tem trenutku," je dejal Katanec, ki obžaluje predvsem napako za zmagoviti Rooneyjev zadetek. "Treba je uporabiti glavo, sploh na takih tekmah. Žogo je treba zadržati," je dejal in nadaljeval: "Žal mi je fantov, 10 dni so delali dobro, dejansko so po naših zmožnostih dali vse, to se je videlo. Nora tekma, zaslužena zmaga Angležev, a na takem profesionalnem nivoju se to (napaka) ne sme zgoditi."

Angleži na vsake tri dni igrajo deset mesecev
"Razočaran sem, ker so vsi trije goli Anglije padli po naših napakah. To je samozavest. To so trenutki, ki odločajo. Na takem nivoju nogometa se to dogaja, žogo je treba dati hitro stran. Podajati je treba natančno. Ne čudim se, da je tako. Mi žal nimamo igralcev, ki igrajo na takem nivoju. To je žal naša kruta realnost. S tem moram živeti in postaviti ekipo na najboljši možen način. Nekdo zdrži 60 minut, nekdo drug morda malce več. Zame ni to nič čudnega. Angleži na vsake tri dni igrajo deset mesecev. Mi smo imeli žogo in smo jo dali njim. Če nekdo igra v klubu, ki se vseskozi brani, je jasno, da bo naredil napako. Navajen je žogo samo izbijati. Na tem nivoju je treba žogo zadržati, malce zadihati. Vsekakor so fantje dali 120 odstotkov, a to je bilo očitno premalo za točko proti Angliji,"
je ostro ocenil Katanec.

Prva tekma proti Švici bo enako naporna
Katanec se zaveda, da je Anglija premagljiva, a hkrati ve, da je nasprotnik izredno močan, zato poraz ne sme biti nepričakovan. "Mi se lahko 'palimo' pred tekmami, a sem so prišli igralci, ki služijo milijone evrov na leto. Vsake dva dneva igrajo tekmo, v fizičnem smislu jim je enostavno igrati 90 minut, nam pa to ni. Ključni igralci nimajo 90 minut v nogah, in to je to," je še dodal in sklenil: "Žal mi je, ker bi lahko vzeli vsaj točko. Prva tekma proti Švici bo enako izredno naporna, čez tri dni potem druga proti Litvi. Žal nimam na klopi še dodatnih 5 ali 10 igralcev. Moral bom biti zelo pameten, kdo bo igral v Švici in kdo proti Litvi. Fizika je v današnjem času absolutno glavnega pomena. Če tu ne bomo boljši, bomo imeli proti vsaki reprezentanci probleme."

Ob vprašanju o menjavi Josipa Iličića že v 61. minuti je Katanec povedal brez dlake na jeziku svoje mnenje: "'Jojo' je dal svoj maksimum 60 minut. To je popolnoma dovolj. Že v prvem polčasu so nas prebijali po desni strani."

Novaković: Glave pokonci, gremo naprej
Strelec prvega zadetka Milivoje Novaković je priznal, da je v slovenski garderobi po tekmi vladala tišina. "Igralci smo razočarani. Obe ekipi bi bili z remijem zadovoljni. Zgodila se nam je napaka, naše napake pa nasprotnik kaznuje. Zaslužili smo si točko, a žal smo izgubili. Čestitati moram fantom, dobro smo se borili, dali smo vse od sebe. Neizkušnje, ki jih imamo, so nas kaznovale," je dejal napadalec in dodal: "Igramo proti kakovostni reprezentanci. Ni bilo enostavno, tudi sodnik malo bolje navija za Angleže, ker ni piskal toliko prekrškov za nas. To je nogomet, to je tekma. Fantje smo razočarani, glave pokonci, gremo naprej - in še vedno smo v boju za evropsko prvenstvo."

Pečnik: Vse je še odprto
Nejc Pečnik je v igro vstopil v drugem polčasu, selektorjevo zaupanje pa je povrnil s krasnim zadetkom z glavo po podaji Bojana Jokića. Vezist iz Dravograda je bil po tekmi razočaran, ker Sloveniji ni iz dvoboja uspelo iztržiti vsaj točke. "Škoda, ker smo dobili tako hitro gol po zadetku, a to je nogomet. Anglija je velesila, mislim, da smo si danes zaslužili kaj več. Gremo naprej, kvalifikacij še ni konec," je povedal 29-letnik, ki kljub porazu optimistično zre v prihodnost. "Dosti je še tekem, tudi Švica gre še v Anglijo, mi imamo dosti tekem doma, vse je še odprto," je še povedal.

Hodgson: Vedeli smo, da bo to zelo težka tekma
"Imeli smo smolo, da smo ob polčasu zaostajali z 1:0, a k sreči smo na to hitro pozabili in drugi polčas nadaljevali tako, kot smo začeli prvega. Zadetki so prišli. Toda vedeli smo, da bo to težka tekma, kajti Slovenija je zelo velik tekmec za eno izmed dveh najvišjih mest v skupini in vsekakor še ni izločena iz boja za uvrstitev na prvenstvo," je povedal angleški selektor Roy Hodgson in poudaril, da je s svojimi varovanci vseskozi spoštoval slovensko reprezentanco. Pohvalil je tudi delovno vnemo moža odločitve Rooneyja, ki je sicer zapravil kar nekaj priložnosti za zadetek, a je vztrajal in na koncu izenačil strelski izkupiček Garyja Linekerja v dresu angleške izbrane vrste.

Naslednja tekma slovenske reprezentance bo 5. septembra, ko bodo Katančevi varovanci gostovali v Švici. Estonija bo doma gostila Litvo, San Marino pa Anglijo.

"Jojo" je dal svoj maksimum 60 minut. To je popolnoma dovolj. Že v prvem polčasu so nas prebijali po desni strani.

Selektor Katanec o Josipu Iličiću

Mi se lahko 'palimo' pred tekmami, a sem so prišli igralci, ki služijo milijone evrov na leto. Vsake dva dneva igrajo tekmo, v fizičnem smislu jim je enostavno igrati 90 minut, nam pa to ni.

Srečko Katanec
Slovenski navijači razočarani, angleški veseli
Selektor Hodgson po tekmi s Slovenijo
Srečko Katanec ocenil srečanje z Anglijo
Vsi zadetki s tekme Slovenija - Anglija