Boštjan Cesar bo proti Litvi v nedeljo 30. kapetan Slovenije, katere rekorder je z 91 reprezentančnimi nastopi. Sočasno je z 9 goli tudi drugi strelec izbrane vrste, ki ta teden vadi na Brdu. Foto: Borut Živulović/Bobo
Boštjan Cesar bo proti Litvi v nedeljo 30. kapetan Slovenije, katere rekorder je z 91 reprezentančnimi nastopi. Sočasno je z 9 goli tudi drugi strelec izbrane vrste, ki ta teden vadi na Brdu. Foto: Borut Živulović/Bobo
Josip Iličić (Fiorentina)
"Zanimivo. Včeraj sva bila še tekmeca, danes pa sva že soigralca," se je Cesar dotaknil tudi nedeljskega klubskega dvoboja, ko je moral ustavljati Josipa Iličića. "Kot branilcu ni lepo, da ti kdo pobegne. Enkrat sem ga lahko ustavil, drugič ga zaradi kartona nisem več smel. Jojo je odigral fenomenalno dobro. Zame je bil igralec tekme." Foto: EPA
Predstavitev slovenske skupine F
Slovenci začeli priprave na začetek kvalifikacij

Za člansko nogometno reprezentanco je Boštjan Cesar debitiral pred dobrimi 13 leti, ko še ni imel 21 let, zdaj pri 34 letih pa je za njim že 91 nastopov za Slovenijo. "Bomo videli. Če bo zdravje in če bo glavni trener mene izbral za igranje. Živim za vsak trening in tekmo, upam, da mi bo tudi stotica uspela," se je Cesar ob začetku operacije Rusija 2018 ozrl tudi proti zgodovinskemu mejniku, do katerega lahko kot prvi Slovenec pride med prihajajočimi kvalifikacijami.

Na najvišji ravni, stari ali mladi
V Litvo se Slovenija podaja z osmimi branilci, med katerimi sta samo Cesi in Bojan Jokić igrala na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki 2010, ob tem pa sta edina z več kot desetimi nastopi. "Na mlajših svet stoji. Za reprezentanco moramo biti vsi na najvišji ravni, stari ali mladi. V naslednjih 15 mesecih nas čaka 10 kvalifikacijsih tekem. Vsi člani so pomembni, tudi tisti, ki morebiti ne bodo igrali," se z morebitno neuigranostjo ne obremenjuje 191 cm visoki Ljubljančan.

Kot kapetan nosi posebno odgovornost, pri čemer je v pogovorih ob začetku reprezentančnega zbora na Brdu kot rdečo nit novega kvalifikacijskega ciklusa izbral besedo živeti.

V Litvi dobro štartati v nasprotju z Estonijo
"Veseli smo, da smo se spet zbrali skupaj iz cele Evrope in še dlje. Živimo za to, da pridemo igrat za reprezentanco, saj je vzdušje vselej izvrstno. Moramo živeti za rezultat. To nam je mogoče malce manjkalo v prejšnjih kvalifikacijah. Od danes naprej moramo preklopiti na reprezentančni nivo. Nimamo veliko časa, v nedeljo nas čaka začetek kvalifikacij in moramo dobro štartati,"
je kapetan poudaril pomen samega izida. Pred dvema letoma je Slovenija začela boj za Euro 2016 s porazom v Estoniji, zato pa je 12. oktobra 2014 rutinirano slavila v Litvi.

Peterica ve, kako je igrati na svetovnem prvenstvu
"Osebno si želim novo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Kar nekaj nas je tam že igrala, in vemo, kaj to pomeni. To so sanje vsakega nogometaša, zato moramo vsi tudi na treningih dati vse, kar lahko,"
je Cesar poudaril tudi to, da sedanji nosilci igre kot udeleženci Južne Afrike 2010 dobro vedo, kako se da prebiti na SP. Ob Cesarju in Jokiću so na afriškem mundialu igrali še Milivoje Novaković, Valter Birsa in Rene Krhin.

Agresivni kot na povratni tekmi z Ukrajino
Kot zgled za slovensko igro Cesar podaja povratno tekmo dodatnih kvalifikacij z Ukrajino, ko je ravno on dosegel gol in tudi imel najlepšo priložnost, da bi dosegel drugega za skupno izenačenje. "Moramo biti agresivni in pustiti srce na igrišču. Tako kot smo to pokazali na zadnji tekmi proti Ukrajini. To je slog, ki ga moramo gojiti. Imamo pa tudi kakovost, kakovostne igralce in lahko s podajami pridemo do nasprotnega gola. Normalno, gole prejemaš, daješ, vedno pa moramo dati enega več od tekmeca, če želimo zmagati."

Šteje samo zdajšnje srečanje z Litvo
A zadnje srečanje z Litvo se ni dobro razpletlo, saj so Balti v Stožicah skorajda iz nič izenačili in poskrbeli za žvižgalni koncert v Stožicah. "Prejšnje kvalifikacije so za nami, čeprav je res, da smo naredili nekaj napak. Mogoče doma proti Litvi je bilo prisotno razočaranje po Švici in nismo bili zbrani povsem do konca. To je zdaj mimo, v nedeljo moramo od 1. do 90. ali 95. minute igrati tako, da pridemo do želenega cilja." Zmage? "Da."

Predstavitev slovenske skupine F
Slovenci začeli priprave na začetek kvalifikacij