Kapetan Ragnar Klavan (desno) in druščina so zadali nov udarec slovenskim nogometašem na začetku kvalifikacij. Spomnimo: Slovenija je brez točk začela tudi kvalifikacije za Euro 2012 (poraz doma proti Severni Irski z 0:1) in SP 2014 (poraz doma proti Švici z 0:2). Foto: EPA
Kapetan Ragnar Klavan (desno) in druščina so zadali nov udarec slovenskim nogometašem na začetku kvalifikacij. Spomnimo: Slovenija je brez točk začela tudi kvalifikacije za Euro 2012 (poraz doma proti Severni Irski z 0:1) in SP 2014 (poraz doma proti Švici z 0:2). Foto: EPA
Igor Morozov in Milivoje Novaković
Milivoje Novaković je v 72. minuti zapravil najlepšo priložnost Slovenije. Foto: EPA
Pogovor s Cesarjem po porazu v Talinu
Analiza drugega polčasa tekme Estonija - Slovenija
Slovenci začeli kvalifikacije s porazom v Talinu
Selektor Katanec razočaran po porazu
Purje vstopil in po minuti zatresel slovensko mrežo
Analiza prvega polčasa tekme Estonija - Slovenija

29-letni nogometaš finskega kluba KuPS iz Kuopia je bil na igrišču le slabo minuto in pol, ko je dosegel edini zadetek na tekmi. V akciji za gol je najprej dva nevarna strela ubranil Samir Handanović (prvi je poskusil Martin Vunk, drugi iz neposredne bližine Gert Kams), drugi "odpadek" pa je Purje potisnil v mrežo.
Ta igralec je enkrat že bil usoden za Slovence. 2. septembra 2011 je v kvalifikacijah za Euro 2012 prav tako vstopil s klopi in v 81. minuti prispeval zmagoviti zadetek v Stožicah, ko je bilo 1:2. Poraz je tedaj Kekovim fantom zelo priprl vrata na zbor najboljših reprezentanc v Ukrajini in na Poljskem.
Priložnosti Novakovića in Rotmana
Slovenija je od 79. minute igrala z igralcem manj, saj je drugi rumeni karton prejel Dalibor Stevanović. Najlepšo priložnost za Katančevo četo je imel v 72. minuti Milivoje Novaković, ki je po akciji Miša Brečka in predložku Valterja Birse z desne strani z nekaj metrov iz težkega položaja z glavo meril mimo vrat.
Štiri minute pozneje se je po odbiti žogi na robu kazenskega prostora v ugodnem položaju znašel Rajko Rotman, toda streljal je zelo slabo in žoga je po tleh zletela daleč mimo vrat. V sodnikovem podaljšku je Kevin Kampl od daleč streljal malenkost čez prečko. To pomeni, da Slovenija v letu 2014 še naprej čaka na prvi gol, odigrala pa je že 360 minut.
Estonija si poleg zadetka ni pripravila praktično nobene izrazite priložnosti. V 58. minuti po drugem estonskem strelu iz kota Samir Handanović ni najbolje stekel iz vrat, vendar tudi Igor Morozov k sreči z glavo ni dobro zadel visoke žoge.

V prvem polčasu najnevarnejši Iličić
V skladu z napovedmi sta oba selektorja izbrala sistem 4-1-4-1, pri čemer skorajda ni bilo odstopanja od napovedi in predvidevanja. Edina sprememba je bila zato še opaznejša - v prvi postavi Slovenije je začel Josip Iličić namesto predvidenega Birse.

V prvem polčasu sta bili pobuda in žoga pretežno na slovenski strani. Varovanci Srečka Katanca so si pripravili tudi nekaj polpriložnosti. Že v 2. minuti je po hitrem protinapadu in dolgi podaji Kampla s sredine igrišča pred vrata Estoncev pred Ililićem, ki je stekel za žogo, posredoval kapetan Ragnar Klavan, žogo pa je nato odbil vratar Sergej Pareiko.

V prvi polovici prvega polčasa so Estonci trikrat poskušali s strelom (dvakrat mimo in blok), Slovenci pa petkrat (v okvir, mimo in trikrat blokirani). V 28. minuti je sledil nov poskus Iličića, ki je streljal v okvir vrat, a je bil znova na mestu Pareiko. Sedem minut pozneje sta Iličić in Kampl kombinirala ob strelu iz kota, po poskusu Iličića je bilo nevarno, toda oglasila se je sodnikova piščalka in žoga je pripadla Estoncem. Edini rumeni karton v prvem delu je v 36. minuti prejel Ilja Antonov.
9. oktobra proti Švici
Slovenija bo naslednjo tekmo odigrala v četrtek, 9. oktobra, ob 20.45 v Mariboru, ko v Ljudski vrt prihaja Švica. Udeleženka osmine finala SP-ja v Braziliji je danes v Baslu z 0:2 klonila pred Anglijo.
Izjavi po tekmi

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Za komentirati ni veliko. Lahko rečem, da smo zelo razočarani. Fantje so igrali dobro, nimam jim česa očitati. Zakaj ekipa zmaga, ko strelja enkrat na gol? To je pač nogomet. Vedeli smo, da bo težko, da so Estonci kompaktni, vedeli smo vse. Ampak take tekme izgubiti, to je nogomet. Dejstvo je, da smo v danem trenutku premalo konkretni, ne moremo dati gola. Kar zadeva organizacijo, pristop, nimam pripomb. Kvalifikacij pa se ne dobi na prvi tekmi, niti se jih ne izgubi. Je še devet tekem. Ni pa 'fajn' začeti na tak način. Fantom sem rekel, glave gor."

Magnus Pehrsson, selektor Estonije: "Zelo smo veseli te zmage in tudi naše igre. Delali smo trdo, delovali kot ekipa, tudi v težkih trenutkih, posebej v drugem delu prvega polčasa in prvem delu drugega. Izključitev nam je pomagala, ampak smo res delovali kot ekipa, verjeli smo, da lahko zadenemo, in to nam je tudi uspelo."

Kvalifikacije za EP 2016, skupina E
ESTONIJA - SLOVENIJA 1:0 (0:0)
6.561; Purje 86.
RK : Stevanović 79./Slovenija

Estonija:
Pareiko; Teniste ( 71./Jääger), Morozov, Klavan, Kallaste; Mets; Zenjov, Lindpere ( 85./Purje), Vunk, Antonov ( 67./Kams); Anier.

Slovenija: Handanović; Brečko, Cesar, Samardžić, Struna; Stevanović ; Kurtić, Rotman ( 89./Lazarević), Iličić ( 62./Birsa), Kampl; Novaković.
Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


SAN MARINO - LITVA 0:2 (0:2)
Matulevičius 5., Novikovas 36.

ŠVICA - ANGLIJA 0:2 (0:0)
Welbeck 59., 94.

 
Lestvica:                             
ANGLIJA          1  1 0 0  2:0  3 točk
LITVA            1  1 0 0  2:0  3     
ESTONIJA         1  1 0 0  1:0  3     
SLOVENIJA        1  0 0 1  0:1  0     
SAN MARINO       1  0 0 1  0:2  0     
ŠVICA            1  0 0 1  0:2  0

Pogovor s Cesarjem po porazu v Talinu
Analiza drugega polčasa tekme Estonija - Slovenija
Slovenci začeli kvalifikacije s porazom v Talinu
Selektor Katanec razočaran po porazu
Purje vstopil in po minuti zatresel slovensko mrežo
Analiza prvega polčasa tekme Estonija - Slovenija