Tekma s Kolumbijo je nedvomno razširila  reprezentančno izbiro, kar omogoča selektorju Srečku Katancu, da tezo o tem, da ima v prvi enajsterici Slovenije zagotovljeno mesto samo vratar, uresniči tudi v praksi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tekma s Kolumbijo je nedvomno razširila reprezentančno izbiro, kar omogoča selektorju Srečku Katancu, da tezo o tem, da ima v prvi enajsterici Slovenije zagotovljeno mesto samo vratar, uresniči tudi v praksi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Absolutno nisem zadovoljen z nekaterimi stvarmi. Kar je trenutno stvar moje analize. Določene stvari, odkar sem selektor, sem govoril, a se ne premikajo - govorim predvsem o fizični pripravljenosti. Tako da bomo videli, kaj se bo dogajalo pred novim letom.

Slovenska začetna enajsterica proti Kolumbiji
Člani prve enajsterice proti Kolumbiji so imeli skupaj zbranih samo 64 reprezentančnih nastopov, medtem ko je proti Angliji začela enajsterica s skupno 540 nastopi. (vir @SportniSOS). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gol Milivoja Novakovića z 11-metrovko za zmago nad Švico (1:0)
Če zanemarimo tekmo v Litvi - kot zanimivost, odigrana na umetni, torej brezhibno ravni travi - koliko je bilo sploh vseh "smrtnih" priložnosti za Slovenijo v letu 2014? Ali jih je bilo sploh več kot deset? Na sliki edini slovenski gol na domačih tleh v koledarskem letu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Srečko Katanec na tekmi s Kolumbijo
Po tekmi s Kolumbijo sta si Srečko Katanec in Nogometna zveza Slovenije privoščila medijski spodrsljaj. Po zadnji tekmi v letu ni bilo običajne novinarske konference s selektorjem, temveč je bil Katanec na voljo za vprašanja le v mešani coni, pri čemer se je čakajočo sedmo silo o spremembi tradicije obvestilo šele po koncu novinarske konference s kolumbijskim selektorjem Josejem Pekermanom. Foto: www.alesfevzer.com
Pogumna igra, a poraz pomlajenih Slovencev
Katanec: Gol je bil sodnikov

Kakšnih? Če kaj žuli slovenskega selektorja pri najboljših slovenskih nogometaših, je to fizična priprava. In ker se pri nekaterih izbrancih stvari kljub opozorilom ne premikajo na bolje, tekma v polnih Stožicah pa je ponudila kar nekaj posameznikov, sposobnih reprezentančnega bremena, je sklep logičen.

Najtežji del mimo, a cilj ostaja le 3. mesto
"Počasi bomo morali začeti menjavati določene igralce,"
je po tekmi odgovoril Srečko Katanec, pozneje pa dodal, da bo po analizi prve poteze sprejel že do novega leta, četudi je naslednja kvalifikacijska tekma šele marca s San Marinom. O imenih selektor, kot je v njegovi navadi, ni želel govoriti.

Po 2/5 kvalifikacij je selektor prepričan, da je najtežji del sicer že za Slovenijo, a obenem vztraja pri nižjem cilju, da se z varovanci bojuje samo za tretje mesto, in ne drugo mesto, ki že prinaša neposredno uvrstitev na Euro 2016. Pomanjkanje ambicioznosti gre pripisati velikemu problemu, ki ga Katanec odkrito priznava - nenevarnost za nasprotni gol.

Če je prišla borbenost, bi lahko tudi goli
Na osmih tekmah v letu 2014 je Slovenija dosegla samo štiri gole: tri Milivoje Novaković, en gol pa so podarili Angleži. Skromnega strelskega izkupička ni spremenila niti sicer navdihujoča torkova tekma v polnih Stožicah, kjer pa so slovenski navijači dočakali obljubljeno kompaktno in predvsem borbeno reprezentanco, sestavljeno iz rezervistov ter celo novincev. Pravijo, da bo drugo leto vse bolje ...


Kako ste videli tekmo?
Fantje so odigrali eno dobro tekmo. Žal mi je, da se je tekma odločila na takšen način. Nič, spet smo izgubili tekmo, kar je za vas dobro, saj boste lahko napisali in računali statistiko.

Ne ... Vesel sem, da je bil poln stadion, da so ljudje imeli kaj videti, tudi kaj pri nas. Videli so krasne igralce, ki v 70. minuti tekme gredo v drseči štart. Dobro je, da so tudi naši videli Jamesa Rodrigueza in Juana Cuadrada, ki gresta 20 minut do konca tekme v štart, in to ne glede na to, da igrata v Realu ali Fiorentini. Videli pa smo tudi, kako eni igralci, ki imajo sloves, od sodnika dobijo protekcijo. Zavedati se moramo, da pri tem proti boljšim reprezentancam nikoli nismo v enakem položaju.

Po dobri predstavi rezervistov se je reprezentančna izbira najbrž razširila?
Videli smo, kdo zmore in kdo ne. Tako fizično kot tudi tehnično in taktično. Zagotovo je nekaj fantov zanimivih. Počasi bomo morali začeti menjavati določene igralce, saj čas dela svoje in bo morala priti selekcija že po sami starosti. No, povejte, kdo ne more? Res ne bom govoril o imenih.

Bizaren gol vas je pošteno razjezil, da ste še ob odmoru pregovarjali grškega sodnika.
Kako je gol padel ... Da, naivno, a tudi sodnik se ne sme pogovarjati z branilcem. Sodnik mora biti stran, počakati, kaj se dogaja, če pride do žoge, se ne sme pogovarjati. In tudi drugače, gre Kolumbijec na našega Lazarevića z obema nogama, se dotakne žoge, a ga podre in ni prekrška. Na drugi strani zvezdam piska in pride do takšne situacije. Smo pred tekmo čakali pet minut, njih od nikjer, sodnik pa nič. Žal mi je zaradi fantov, zaslužili bi si, da ne bi izgubili.

Tokrat je bilo več spogledovanja z golom, a pravih strelov iz bližine še vedno ni.
Nisem pa seveda zadovoljen z napadom. Nimamo tako izvrstnih igralcev, kot jih ima na primer Kolumbija. Takšni pač smo, moštvo mora to nadomestiti z garanjem in kompaktnostjo. Danes nam je to uspevalo, saj Jan Oblak praktično ni ubranil ene žoge. Ta obrambni del igre je odličen, za naprej pa nam manjka. To je stvar individualne sposobnosti, preigrati igralca, priti do strela, tukaj je dnevna forma, kakovost ... Tega nimamo, a nič zato, delati moramo naprej.

Kakšen je pogled na kvalifikacije za Euro 2016 po štirih krogih?
Najtežji del kvalifikacij je za nami, ker smo od štirih tekem tri odigrali v gosteh, in to dve z neposrednima tekmecema za 3. mesto. Ker številka ena in dve sta še zmeraj in bosta ostali rezervirani za Švico in Anglijo. Mi smo v dobrem položaju, ker je Estonija remizirala pri San Marinu, premagali smo Litvo. Ne pozabite, da smo edini, ki se še nismo pomerili s San Marinom. Mislim, da smo v dobrem položaju. Kvalifikacije bodo odločene na zadnjih tekmah, ne more biti drugače. Mi bomo tedaj doma igrali proti Estoniji in Litvi ter v San Marinu, tako da je vse skupaj ugodno. Objektivno, pošteno in po kakovosti smo v igri. A ravno tekma San Marino - Estonija (0:0) ti pove, da se z nobenim ne smeš igrati in ga podcenjevati, saj se lahko opečeš.

Se bo v letu 2015 kaj spremenilo?
Absolutno nisem zadovoljen z nekaterimi stvarmi. Kar je trenutno stvar moje analize. Določene stvari, odkar sem selektor, sem govoril, a se ne premikajo - govorim predvsem o fizični pripravljenosti. Tako da bomo videli, kaj se bo dogajalo pred novim letom.

Letos ste igrali vrsto močnih prijateljskih tekem.
Vesel sem, ni me bilo strah, četudi statistično na Fifini lestvici kaj izgubimo. Vesel sem, da sta nas v celotnem letu poklicala Argentina in Urugvaj. Vesel sem, da smo privabili tretjo reprezentanco sveta Kolumbijo, da smo napolnili Stožice. To je bistvo športa, da ljudje pridejo, te gledajo in se zabavajo. Ljudje so kljub porazu z Anglijo prišli in so pokazali, da znajo navijati in pomagati reprezentanci.

Kako ste videli Kolumbijce in njihovo igro?
Vedeti morate, da Kolumbija zame osebno trenutno igra boljši nogomet kot Argentina ali pa še katera druga. Res dobri igralci, ki jih je lepo videti. Kako James Rodriguez vzame žogo, gre v dvojno podajo, kako išče stik s soigralci, kako animira ... vrhunsko. Ampak, da ti takšni igralci ne udarijo v okvir vrat, pa je tudi kazalnik tega, da dobro stojiš in se boriš. Imajo seveda še Juana Cuadrada in številne druge odlične nogometaše. Tudi rezervisti so tehnično podkovani, majhni, okretni in hitri. Sam bi si pri nas želel videti kje takšne igralce s takšnimi lastnostmi, da gredo naprej in iščejo gol.

Kapetanski trak je res dal krila Nejcu Pečniku, ki je bil eden boljših, če ne prav najboljši Slovenec na zelenici. Bi mogoče potrebovali enajst kapetanskih trakov?
Nejc Pečnik je odigral super tekmo. Lahko jim damo še desetim in vsakomur druge barve.

Absolutno nisem zadovoljen z nekaterimi stvarmi. Kar je trenutno stvar moje analize. Določene stvari, odkar sem selektor, sem govoril, a se ne premikajo - govorim predvsem o fizični pripravljenosti. Tako da bomo videli, kaj se bo dogajalo pred novim letom.

Pogumna igra, a poraz pomlajenih Slovencev
Katanec: Gol je bil sodnikov