Po koncu tekme 35. kroga hrvaškega prvenstva so navijači Rijeke vdrli na zelenico in bučno proslavili naslov hrvaškega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
Po koncu tekme 35. kroga hrvaškega prvenstva so navijači Rijeke vdrli na zelenico in bučno proslavili naslov hrvaškega prvaka. Foto: MMC RTV SLO

Mi boste verjeli, če vam povem, da sem ta trenutek najsrečnejši človek na svetu? Tudi čudeži se dogajajo. Dolgo časa se je čakalo na ta dan. Ta naslov prvaka je za vse tiste, ki nosijo Rijeko v srcu. Za vse generacije igralcev, trenerjev, osebja v klubu, za vse meščane. Za vse tiste, ki so leta in leta trpeli, a verjeli, da bo nekoč nastopil ta dan.

Matjaž Kek
Matjaž Kek
Matjaž Kek je najuspešnejši trener v zgodovini Rijeke. Navijači bi mu najraje postavili spomenik. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi mene bi lahko imeli nogometaši jutri prost dan. A dva, trije dnevi "pijančevanja", potem pa nova tekma ... nogomet se bo igral tudi jutri! Zdaj bomo odšli odigrat revijalno tekmo na Maksimir, potem pa v Varaždin po novo lovoriko. Le kdo bi si mislil, da bo Rijeka v hrvaškem nogometu odločala o vsem.

Matjaž Kek
Kek: Ta naslov je vrhunec moje nogometne kariere
Bezjak zadel ob slavju na Reki
Kek: Vsi na Kvarnerju so čakali na to 70 let

Na Rujevici je bilo v nedeljo zvečer vse pripravljeno za veliko slavje. Rijeki se je obetal prvi naslov hrvaškega nogometnega prvaka. Cilj, ki si ga je zadal Kek ob prihodu na Kvarner.

Rečani so na tekmi proti Cibalii iz Vinkovcev (4:0) ekspresno smuknili v dvojno vodstvo. Švicarski napadalec Mario Gavranović je dvakrat žogo poslal v prazno mrežo po napaki gostujoče obrambe.

Matjaž Kek, trener Rijeke:


Dni v klubu:
1.336
Število tekem: 183
Število zmag: 113
Število remijev: 47
Število porazov: 23


Osvojene lovorike:
naslov hrvaškega prvaka, zmagovalec hrvaškega pokala, zmagovalec hrvaškega superpokala, trikrat drugo mesto v hrvaškem prvenstvu, dvakrat uvrstitev v skupinski del Evropske lige

Ko je slovenski reprezentant Roman Bezjak tik pred odmorom z levico zadel za 3:0, je bilo pravzaprav že jasno, da Rijeki letos naslova nihče ne more več preprečiti.

Vzdušje na stadionu je bilo izjemno, ves čas se je pelo in norelo. Le en človek je bil ves čas mrtvo hladen. Matjaž Kek. Povsem mirno je spremljal dogajanje na zelenici, ni se vdal čustvom, ničesar ni prepustil naključju.

Šele po zadnjem žvižgu glavnega sodnika Anteja Vučemilovića, ko so navijači ob velikem slavju vdrli na zelenico, si je lahko oddahnil.

Ta naslov je za vse generacije Rečanov
"Mi boste verjeli, če vam povem, da sem ta trenutek najsrečnejši človek na svetu? Tudi čudeži se dogajajo. Dolgo se je čakalo na ta dan. Ta naslov prvaka je za vse tiste, ki nosijo Rijeko v srcu. Za vse generacije igralcev, trenerjev, osebja v klubu, za vse meščane. Za vse tiste, ki so leta in leta trpeli, a verjeli, da bo nekoč nastopil ta dan. Prvenstvo smo osvojili več kot zasluženo, bojevali smo se z izjemnim tekmecem (Dinamo Zagreb, op. a.), ki nam ni pustil dihati do predzadnjega kroga," je na novinarski konferenci uvodoma dejal Kek, ki je svoje varovance v 35 krogih hrvaškega prvenstva popeljal do 27 zmag, sedmih remijev in zgolj enega poraza. Edini prvenstveni poraz letos je doživel 6. maja, ko so Rečani klonili na gostovanju v prestolnici pred Lokomotivo (1:0).

Več kot leto dni brez poraza
Kek je pot do krstnega naslova kvarnerskega kluba tlakoval z izjemnim nizom. Njegova ekipa namreč več kot leto dni ni okusila grenkobe poraza. 5. aprila letos je minilo natanko leto dni, ko je Rijeka nazadnje izgubila uradno tekmo. Tedaj je s 3:0 v Koprivnici klonila pred Slavenom in izpadla iz pokala. "Rad bi se zahvalil vsem, ki ste nam stali ob strani, vsem svojim igralcem, predvsem pa predsedniku kluba, brez katerega vse to danes ne bi bilo mogoče. Damir, hvala ti! To je zate," se je Kek zahvalil predsedniku kluba Damirju Miškoviću, ki je Mariborčana na Reko pripeljal 27. februarja 2013.

Mariborčan igralce postavil v ospredje
Kako pomemben dejavnik je bil 55-letnik pri uspehu Rijeke, je pojasnil nekdanji član tega kluba in zdajšnji vezist Šerifa iz Tiraspola, Josip Brezovec, ki je barve Rijeke branil med letoma 2012 in 2016. "Odkrito je treba povedati, da so se stvari z Matjaževim prihodom v klub na Reki obrnile precej na bolje. Ob njegovem prihodu so nogometaši postali najpomembnejši, vse v klubu se je začelo vrteti okrog njih. Kek je poskrbel, da vsak igralec dobi najboljše mogoče pogoje za trening in da svoj potencial maksimalno izkoristi na zelenici," je za Novi List dejal 31-letnik iz Varaždina in izpostavil edino črno piko na seznamu svojega nekdanjega trenerja: izpad v hrvaškem pokalu proti Slavenu iz Koprivnice.

Najuspešnejši trener Rijeke
Rijeka še nikoli ni bila tako uspešna kot prav pod vodstvom nekdanjega selektorja slovenske nogometne reprezentance. Odkar je Kek njen trener, je osvojila hrvaško prvenstvo, hrvaški pokal in superpokal. Trikrat je sezono v prvenstvu sklenila na drugem mestu, dvakrat se je tudi uvrstila v skupinski del Evropske lige. Letos jo čakata še dva obračuna z Dinamom iz Zagreba. Najprej revijalna prvenstvena tekma na Maksimiru, nato še finale pokala, ki je na sporedu 31. maja na stadionu Anđelka Herjavca v Varaždinu. "Zdaj je trenutek za veselje," je v nedeljo po tekmi dejal Mariborčan. A hitro dodal: "Zaradi mene bi lahko imeli nogometaši jutri prost dan. A dva, trije dnevi "pijančevanja", potem pa nova tekma ... nogomet se bo igral tudi jutri! Zdaj bomo odšli odigrat revijalno tekmo na Maksimir, potem pa v Varaždin po novo lovoriko. Le kdo bi si mislil, da bo Rijeka v hrvaškem nogometu odločala o vsem."



Pregled iger slovenskih reprezentantov v preteklem tednu

NOGOMETNA REPREZENTANCA selektorja Srečka Katanca za tekmo s Škotsko (24)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (ocena)Podrobnosti
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA II)

Carpi - Novara 2:0;

Cittadella - Carpi (ponedeljek)

vso tekmo;

-

/

Jan KoprivecAnorthosis Famagusta (CIP)

Anorthosis - AEK Lamaca 0:1

vso tekmo

/

Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)

Atletico Madrid - Athletic Bilbao 3:1

vso tekmo (6,3)

ob zadetku Athletica nemočen, žoga se je pred njim odbila od branilca Stefana Savića

BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)

Chievo - Roma 3:5

vso tekmo (5,8)

eno posredovanje, en strel na gol, 83-odstotna uspešnost podaj

Bojan JokićUfa (RUS)

Orenburg - Ufa 1:1;

Ufa - Ural 1:0

vso tekmo (7,1);

vso tekmo (7,3)

igralec tekme (najbolje ocenjeni posameznik), dva uspešna štarta, pet izbitih žog, en blokiran strel;

podajalec ob edinem zadetku na tekmi, ki ga je dosegel Kehinde Fatai

Luka KrajncFrosinone (ITA II)

Frosinone - Pro Vercelli 2:1

vso tekmo

/

Miha Mevlja
Rostov (RUS)

Orenburg - Rostov 2:0

vso tekmo (6,4)

dve prestreženi podaji, štiri izbite žoge

Miral Samardžić
Akhisar Belediyespor (TUR)

Akhisar Belediyespor - Alanyaspor (ponedeljek)

-

nazadnje za Akhisar Belediyespor igral 4. aprila, ko je njegova ekipa klonila pred carigrajskim Basaksehirjem, tedaj je odigral le prvi polčas

Aljaž StrunaCarpi (ITA II)

Carpi - Norava 2:0;

Cittadella - Carpi (ponedeljek)

vso tekmo;

-

/;

-

Andraž StrunaHearts (ŠKO)

St. Johnstone - Hearts 1:0;

Celtic - Hearts 2:0

/;

/

zunaj ekipe, okreva po poškodbi, ki jo je staknil na tekmi z Aberdeenom

Matija ŠirokDomžale (SLO)

Aluminij - Domžale 0:0

/

zunaj ekipe

VEZISTI (9)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Roma 3:5vso tekmo (7,9)drugi najbolje ocenjeni posameznik Chieva, podajalec ob zadetku Roberta Ingleseja, štirje streli na gol
Matic ČrnicRijeka (HRV)

Rijeka - Cibalia 4:0

/

na klopi, z Rijeko postal hrvaški prvak

Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Hertha Berlin - Bayer Leverkusen 2:6

/

ni ga bilo v ekipi zaradi težav z gležnjem

Rene KrhinGranada (ŠPA)

Granada - Espanyol 1:2

vso tekmo (6,2)

ena prestrežena podaja in en prekršek

Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Empoli - Atalanta 0:1vso tekmo (7,8)trije streli na gol, dva v okvir vrat, ena podaja za priložnost, po trije štarti in prekrški
Žan MajerDomžale (SLO)Aluminij - Domžale 0:0 78' (0:0)
igral do 78. minute, ko ga je na zelenici zamenjal Žan Žužek
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)

Eintracht Braunschweig - Karlsruher 2:1

/

zunaj ekipe

Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)

Midtjylland - Köbenhavn 3:2;

Lyngby - Köbenhavn 3:1

63' (3:2);

82' (2:0)

v igri do 63. minute, ko ga je zamenjal Andreas Cornelius;

v igro do 82. minute, svoje mesto na zelenici odstopil Dannyju Amankwaaju

Miha Zajc
Empoli (ITA)

Empoli - Atalanta 0:1

/potem ko je v prejšnjem krogu proti Cagliariju v gosteh dosegel zadetek in podajo za gol, tokrat na klopi zaman čakal na novo priložnost
NAPADALCI (4)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)

Nancy - St. Etienne 3:1

72' (2:0) (5,9)

nič strelov na vrata nasprotnika

Roman BezjakRijeka (HRV)

Rijeka - Cibalia 4:0

vso tekmo

z Rijeko postal hrvaški prvak, proti Cibalii se je tik pred odmorom vpisal med strelce

Josip IličićFiorentina (ITA)

Napoli - Fiorentina 4:1

vso tekmo (7,7)potem ko je v prejšnjem krogu še drugič zapored obsedel na klopi, tokrat odigral vso tekmo in dosegel edini zadetek Fiorentine, štirje streli na gol, trije v okvir vrat
Milivoje NovakovićMaribor (SLO)Kalcer Radomlje - Maribor 1:1/

na klopi


V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 15 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

Mi boste verjeli, če vam povem, da sem ta trenutek najsrečnejši človek na svetu? Tudi čudeži se dogajajo. Dolgo časa se je čakalo na ta dan. Ta naslov prvaka je za vse tiste, ki nosijo Rijeko v srcu. Za vse generacije igralcev, trenerjev, osebja v klubu, za vse meščane. Za vse tiste, ki so leta in leta trpeli, a verjeli, da bo nekoč nastopil ta dan.

Matjaž Kek

Zaradi mene bi lahko imeli nogometaši jutri prost dan. A dva, trije dnevi "pijančevanja", potem pa nova tekma ... nogomet se bo igral tudi jutri! Zdaj bomo odšli odigrat revijalno tekmo na Maksimir, potem pa v Varaždin po novo lovoriko. Le kdo bi si mislil, da bo Rijeka v hrvaškem nogometu odločala o vsem.

Matjaž Kek
Kek: Ta naslov je vrhunec moje nogometne kariere
Bezjak zadel ob slavju na Reki
Kek: Vsi na Kvarnerju so čakali na to 70 let