Oči nogometnega sveta bodo v četrtek uprte v Messe Center v Zürichu, kjer bo Fifa razglasila prireditelje SP-ja 2018 in 2022. Foto: EPA
Oči nogometnega sveta bodo v četrtek uprte v Messe Center v Zürichu, kjer bo Fifa razglasila prireditelje SP-ja 2018 in 2022. Foto: EPA
Španija, svetovni prvak 2010
Na preteklem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki je slavila Španija. Mundial 2014 bo gostila Brazilija, tako da države iz Afrike in Južne Amerike niso mogle kandidirati za SP 2018. Ker so tudi v Aziji in ZDA uvideli, da skorajda nič ne more preprečiti, da bi se SP po 12 letih vrnil na staro celino, so se raje osredotočili na izbor za SP 2022. Foto: Reuters
Vitalij Mutko, ruski minister za šport
Rusija ima podporo Michela Platinija in tudi samega Seppa Blatterja in na stavnicah velja za favorita izbora. A očitno v uspeh ne verjame povsem ruski premier Vladimir Putin, ki naj bi v Zürich priletel le v primeru zagotovljene zmage. Foto: EPA
Princ William, David Cameron in David Beckham
Najbolj agresivno kampanjo so pripravili Angleži, ki so za prepričevanja v zadnjem trenutku angažirali princa Williama, premierja Davida Camerona in Davida Beckhama. Foto: EPA
Škof Antonio Maria Rouco Varela in Angel Maria Villar, predsednik španske nogometne zveze
Španci in Portugalci so ubrali drugačno pot, od blagoslova Cerkve pa do igranja na kulturno in zgodovinsko sorodnost z Južnoameričani. Azijce pa naj bi Iberijci prepričali tako, da so jim obljubili glasove svojih podpornikov iz CONCAFA, s čimer naj bi preprečili, da bi ZDA v glasovanju za SP 2022 zmagale že v 1. krogu. Foto: EPA
Harry Been in Ruud Gullit
Najmanj vidni in odmevni so Belgijci in Nizozemci, ki naj bi dobili le dva glasova. Kljub temu pa so ponudili nekaj inovativnih rešitev, predvsem pa poskrbeli za najboljši žur v Zürichu. Foto: EPA
Nogomet
Fifa je na udaru obtožb o korupciji in podkupovanj, a kljub temu nogomet doživlja še naprej izjemno rast priljubljenosti in razširjenosti igre, za kar gre zasluga tudi širokogrudnemu deljenju dobička od SP-jev med nogometno manj razvite države, pri čemer Fifa prekaša vse ostale športne zveze na čelu z Mok-om. Foto: EPA
Fifo pretresel škandal

Da, bitka za mundial 2018 je ostra in brezobzirna.

Mednarodna nogometna zveza bo v četrtek v Zürichu na glasovanju izvršnega odbora najštevilčnejše in najbogatejše športne zveze na svetu, ki po vplivu in moči prekaša večino držav, izbrala prireditelja svetovnih nogometnih prvenstev v letih 2018 in 2022. V pregledu kandidatur se bomo najprej posvetili izbiri za SP 2018, ki bo zagotovo v Evropi in katerega izbira že dolgo dviga prah.

Dolgo časa sta za favorita izbora veljala Rusija in Anglija, ki pa sta se zapletla v serijo medsebojnih obtoževanj, kar je številne odvrnilo od njiju. Medtem sta Španija in Portugalska s skupno kandidaturo uspešno pridobivali glasove, naprej sta si zagotovili soglasno podporo nekdanjih kolonij v Južni Ameriki, nato pa v vezani trgovini še nekaj azijskih glasov. Popolni "avtsajder" je skupna kandidatura Belgije in Nizozemske, ki s svojo preprostostjo in skromnostjo nista znali prepričati vodilnih nogometnih uradnikov.

Pravila glasovanja
(najprej se bo izbiralo prireditelja SP-ja 2018, nato pa še za SP 2022)
- 22 članov IO-ja Fife ima glasovalno pravico, ki jo v vsakem krogu izražajo na tajnih volitvah;
- za zmago kandidatura potrebuje absolutno večino, to je 12 glasov;
- če ni zmagovalca, iz nadaljnjega glasovanja izpade kandidatura z najmanj glasovi;
- če imata dve kandidaturi najmanj glasov, se v posebnem krogu glasovanja odloča o tem, kdo napreduje;
- če sta v zadnjem krogu kandidaturi izenačeni, o zmagovalcu odloči glas predsednika Fife Blatterja.

Napoved britanskega dnevnika Guardiana v 1. krogu je: Španija/Portugalska 9 glasov, Rusija 6 glasov, Anglija 5 glasov, Belgija/Nizozemska 2 glasova.

Odločitev v rokah dvaindvajseterice
Svetovno prvenstvo v nogometu je postal največji športni dogodek na svetu, zato so škandali in afere glede izbire prirediteljev pričakovani, še posebej, če o kraju turnirju odloča glasovanje dobrih dvajsetih mož. Po pretresih zadnjega meseca in pol je IO Fife izgubil dva od 24 članov - glasovalcev, saj je moral Sepp Blatter suspendirati Reynalda Temariija (Tahiti) in Amosa Adamuja (Nigerija), ker sta nasedla lobistu, ki je bil v resnici novinar britanskega Sunday Timesa. V zameno za 800 tisoč dolarjev podkupnine je dvojica prodala svoj glas.

V ponedeljek je BBC-jeva oddaja Panorama obudila še primer propadlega marketinškega partnerja ISL-ja, ki mu je Fifa v 90. letih dodelila ekskluzivno pravico za trženje svetovnih prvenstev, katerih dobičkonosnost se vsake štiri leta tako rekoč podvoji.

Volivci že zdavnaj odločeni
"Vse to ni imelo vpliva, saj so se člani odločili že zdavnaj," je Michel Platini, predsednik Uefe, pojasnil, da so se člani izvršnega odbora že odločili in da zvezdniške kampanje z Davidom Beckhamom ali Vladimirjem Putinom v zadnjem hipu nimajo velikega smisla.

ANGLIJA 2018 - "Anglija združeno vabi svet"
Domovina nogometa je edinkrat gostila svetovno prvenstvo daljnega leta 1966, zato meni, da si po pol stoletja znova zasluži tekmovanje. Anglija ima že moderne stadione, ki gostijo eno najboljših lig na svetu - Premier ligo. Država se ponaša s sodobno infrastrukturo, ki za prireditev ne bi potrebovala velikih naložb. Največja ovira so (ne)presenetljivo nadležni otoški mediji.

Osrednji stadioni: Wembley (90 tisoč sedežev, London), Old Trafford (povečan na 95 tisoč sedežev, Manchester), Emirates Stadium (60 tisoč sedežev, London).

Anglija - 6. na Fifini lestvici, svetovni prvak na domačem SP-ju 1966, 13-krat udeleženka mundialov. 51,4 milijona prebivalcev se lahko včlani v več kot 100 tisoč klubov, od tega jih je 300 profesionalnih ali polprofesionalnih. Legendarni nogometaš: Bobby Charlton.

RUSIJA 2018 - "Pripravljeni navdihovati"
Rusija oz. Sovjetska zveza kljub bogati nogometni zgodovini ni nikoli gostila svetovnega ali evropskega prvenstva, zato menijo Rusi, da si oni zaslužijo tekmovanje. Mundial v največji državi na svetu bi Rusijo uvrstil med dežele z najsodobnejšimi stadioni in prometno ter telekomunikacijsko infrastrukturo. Nekdanja velesila bi gospodarski preporod potrdila tudi na športnem področju. Največja ovira je velikost države in morebitni transportni problemi z letalskim prometom.

Osrednja stadiona: Lužniki (razširitev na 90 tisoč sedežev, Moskva), Kirov stadion (v gradnji, 62 tisoč sedežev, St. Peterburg).

Rusija - 13. na Fifini lestvici, evropski prvak 1960, polfinale SP-ja 1966 (oboje kot Sovjetska zveza), 9-kratna udeleženka mundialov. Več kot 140 milijonov prebivalcev se lahko vključi v več kot 100 tisoč klubov, od tega jih je okoli 100 profesionalnih. Legendarni nogometaš: Lev Jašin.

ŠPANIJA/PORTUGALSKA 2018 - "Igramo kot moštvo, združeno z navdušenjem"
Iberski sosedi sta prepričani, da sta pripravljeni ponuditi izjemno prvenstvo, stoletna bogata tradicija v prijaznem toplem podnebju naj bi bila najboljše okolje za SP. Španija je mundial gostila leta 1982, Portugalska pa se je izkazala z Eurom 2004. Obe državi se ponašata z modernimi stadioni, ki gostijo dve kakovostni ligi. Naval turistov za turistični meki ne bi bil noben problem, infrastruktura se nenehno nadgrajuje. Pomembna ovira je tiho Fifino nasprotovanje, da si prvenstvo razdelita dve državi, a največjo težavo predstavlja finančna kriza, ki je močno prizadela obe državi, ki bosta morala v letih pred prvenstvom močno zategovati pas.

Osrednji stadioni: Santiago Bernabeu (80 tisoč, Madrid), Camp Nou (100 tisoč, Barcelona), La Luz (65 tisoč, Lizbona).

Španija - 1. na Fifini lestvici, svetovni prvak 2010, evropski prvak 2008 in 1964. 13-krat udeleženka mundialov. 40,2 milijona prebivalcev ima na voljo 18.190 klubov, od tega jih 42 igra v prvih dveh profesionalnih ligah. Nogometna legenda: Alfredo Di Stefano (Argentinec po rodu).

Portugalska - 8. na Fifini lestvici, 3. na SP-ju 1966, evropski podprvak 2004, 5-kratna udeleženka mundialov. 10,7 milijona prebivalcev se lahko udejstvuje v 2.226 klubih, od tega jih 32 sodeluje v prvih dveh profesionalnih ligah. Legendarni nogometaš: Eusebio.

BELGIJA/NIZOZEMSKA 2018 - "Skupaj za velike cilje"
Obe državi sta ustanovni članici Fife leta 1904 in želita dokazati, da lahko svetovno prvenstvo gostita tudi dve manjši državi. Največja prednost naveze BeNe je zgoščenost prizorišč, vrhunska infrastruktura in dolgoletna politična ter gospodarska integracija, ki je tudi temelj, na katerem se je zgradila Evropska unija. Največja oddaljenost stadionov bi bila samo 360 kilometrov, velik poudarek pri kandidaturi je na ekologiji, obiskovalcem bi bilo na voljo kar milijon brezplačnih koles. Največja težava za državi je pomanjkanje velikega stadiona, potrebnega za zaključne boje.

Osrednja stadiona: načrtovana je gradnja dveh povsem novih stadionov v Bruslju in Rotterdamu, ki bosta imela po 80 tisoč sedežev.

Belgija - 62. na Fifini lestvici, polfinale SP-ja 1982, finale EP-ja 1980, 11-kratna udeleženka mundialov. 10,6 milijona prebivalcev ima na voljo 2 tisoč klubov, od tega jih je 40 profesionalnih. Legendarni nogometaš: Enzo Scifo.

Nizozemska - 2. na Fifini lestvici, finale SP-jev 1974, 1978 in 2010, evropski prvak 1988, 9-kratna udeleženka mundialov. 16,6 milijona prebivalcev se lahko včlani v 3.400 klubov, od tega jih je 40 profesionalnih. Legendarni nogometaš: Johan Cruyjff.

Fifo pretresel škandal