Najbolj nepozaben trenutek v karieri Klinsmanna - na Wembleyju je dvignil pokal za naslov evropskih prvakov leta 1996. To je zadnja velika lovorika, ki so jo osvojili Nemci. Foto: EPA
Najbolj nepozaben trenutek v karieri Klinsmanna - na Wembleyju je dvignil pokal za naslov evropskih prvakov leta 1996. To je zadnja velika lovorika, ki so jo osvojili Nemci. Foto: EPA
Jürgen Klinsmann
Dve leti je vodil nemško reprezentanco. Po tretjem mestu na domačem SP-ju je bil v domovini junak. Foto: EPA
Jürgen Klinsmann
Spoznal je tudi, da je trenerski kruh zelo trd. Na klopi Bayerna mu ni šlo prav nič po načrtih, na koncu pa je z njim obračunal tudi takratni menedžer in zdajšnji predsednik kluba Uli Hoeness. Foto: EPA


"Moja največja povezava s Slovenijo je vsekakor Srečko Katanec. Zelo lepo je, da sva se tako spontano znova srečala. Pogovarjala sva se o številnih dogodivščinah, res je bilo prijetno srečanje," je pogovor začel Klinsmann, ki je v ponedeljek obiskal središče Ljubljane. "Slovenija je čudovita dežela," je hitro pripomnil, ko se je spomnil tudi gostovanja v Celju marca 2005. Takrat je z nemško izbrano vrsto premagal Slovenijo na prijateljski tekmi na Areni Petrol z 1:0.

Izkušnje iz igralske kariere pomagajo
Nekateri veliki trenerji nikoli niso bili kakovostni nogometaši (npr. Jose Mourinho), "Klinsi" pa je bil celo desetletje med najboljšimi napadalci na svetu. "Vsak trener ima svoj značaj, med seboj se zelo razlikujemo. Vsekakor pomaga, če imaš izkušnje kot igralec s svetovnih in evropskih prvenstev. Igralcem lahko marsikaj svetuješ. Imamo veliko primerov trenerjev, ki niso nikoli bili vrhunski nogometaši in niso osvajali velikih lovorik, so pa sijajni trenerji," je pojasnil 47-letni strokovnjak, ki tekoče govori angleško, špansko, italijansko in francosko.

Lepi spomini na reprezentančne tekme
Za Nemčijo je igral v zlatih časih "elfa". Leta 1990 se je v Rimu veselil naslova svetovnih prvakov, 30. junija 1996 pa je dvignil pokal za naslov evropskih prvakov na Wembleyju, ko so Nemci v finalu z zlatim golom Oliverja Bierhoffa ugnali Čehe z 2:1. "Igrati za nemško reprezentanco je bilo res nekaj posebnega. To je popolnoma nekaj drugega kot klubski nogomet. Za vsakega selektorja je velika čast voditi reprezentanco, ne glede na to, ali je to v ZDA, Sloveniji ali Nemčiji. Čustvena plat je zelo pomembna. Carlos Bocanegra bo odigral 100. tekmo za ZDA, tudi sam se spominjam stote tekme za Nemčijo. Tega ne pozabiš," je razlagal Klinsmann, ki je za nemško izbrano vrsto med letoma 1987 in 1998 odigral 108 tekem in dosegel 47 golov.

Premamilo ga je vroče sonce v Kaliforniji
Leta 1995 se je poročil z Debbie Chin, ki je takrat delala kot fotomodel v San Joseju. "Po svetovnem prvenstvu v Franciji leta 1998 sva se morala odločiti, kje bo sin Jonathan odrastel. Ena možnost je bila Stuttgart, a mikavnejše je bilo sonce v Kaliforniji," se je nasmejal "Klinsi", ki ima vilo v Huntington Beachu pri Los Angelesu.

"Nogomet ima v ZDA popolnoma drugačen status kot v Evropi. Nogomet je vse bolj priljubljen, mladi se hočejo ukvarjati s tem športom. Profesionalna liga je stara 16 let, vsako leto je bolj kvalitetna. Igralci si seveda želijo igrati v Evropi, isto pa seveda velja tudi za slovenske igralce. Vsi se želijo preizkusiti v Premier ligi, v Serie A, v Bundesligi ali pa na Portugalskem. Delo selektorja ZDA se sploh ne more primerjati z delom selektorja Nemčije," je poudaril nekdanji ostrostrelec Stuttgarta, Interja, Monaca, Tottenhama, Bayerna in Sampdorie.

Velik pritisk ga ne moti
Pritisk medijev je Klinsmann zelo občutil, ko je julija 2008 sedel na klop Bayerna. Pravih izidov ni bilo, porazi proti Werderju doma (2:5), v Wolfsburgu (1:5) in v Barceloni (0:4) pa so pomenili njegovo predčasno slovo. 27. aprila 2009 ga je zamenjal Jupp Heynckes, ki tudi v letošnji sezoni izjemno vodi Bavarce. "Medijski pritisk je v Nemčiji veliko večji kot v ZDA. Tega se sploh ne da primerjati. Tudi v ZDA mediji vse več časa posvečajo nogometu, pet televizijskih postaj poroča samo o nogometu. Tudi Američani znajo ceniti uspeh, ki pa se izkaže predvsem na svetovnem prvenstvu. Pričakovanja pred SP-jem v Braziliji so velika, a mene pritisk nikoli ni motil," je še dodal ameriški selektor.

Löw odlično nadaljuje njegovo delo
Klinsmann je zelo zaslužen tudi za preporod nemške reprezentance, ki je bila dolgo časa v krizi. Na evropskem prvenstvu leta 2004 na Portugalskem je izpadla že po predtekmovanju. Rudi Völler je odstopil in priložnost je dobil Klinsmann, ki predtem ni treniral nobene ekipe. Na domačem svetovnem prvenstvu je Nemčija končala na odličnem tretjem mestu, Klinsmann pa je bil preveč izčrpan, da bi nadaljeval. Priložnost je dobil njegov pomočnik Joachim Löw.

Upa na evropski naslov
"Naš velik cilj je bil, da se uspešno delo nadaljuje. Joachim Löw je prevzel moj celotni štab, ima enako filozofijo in vidijo se sadovi dela. Pred desetletjem se je Nemška nogometna zveza odločila, da bo dala poudarek na delo v centrih za trening mladih nogometašev. Vse več talentov igra na visokem nivoju. Nemški nogomet je v silovitem vzponu. Upam, da bomo naslednje leto osvojili naslov evropskih prvakov," je še dodal Klinsmann, ki z Löwom še vedno odlično sodeluje. Skupaj si ogledata zanimive tekme Bundeslige, pred desetimi dnevi sta bila na tekmi Hoffenheim - Kaiserslautern, kjer je lahko spremljal svoja varovanca Fabiana Johnsona in Daniela Williamsa.

Reprezentanco ZDA je prevzel konec julija, pod njegovim vodstvom so Američani na šestih prijateljskih tekmah dosegli le eno zmago in en neodločen izid, imajo pa že štiri poraze. Z zmago v Stožicah želi začeti serijo uspešnih izidov pred kvalifikacijami za SP 2014, ki se začnejo junija.