Nogometaši Birminghama želijo po porazu proti Bragi v drugem krogu Evropske lige osvojiti vsaj točko proti aktualnemu slovenskemu prvaku Mariboru. Foto: EPA
Nogometaši Birminghama želijo po porazu proti Bragi v drugem krogu Evropske lige osvojiti vsaj točko proti aktualnemu slovenskemu prvaku Mariboru. Foto: EPA
Birmingham
Lani je Birmingham v finalu ligaškega pokala z 2:1 odpravil Arsenal. Foto: Reuters
Nikola Žigić
Nikola Žigić bo glavno orožje ekipe Chrisa Hughtona. 31-letni srbski napadalec bo v Ljudskem vrtu igral dvakrat v dveh tednih: najprej v četrtek v Evropski ligi, nato pa še v torek, 11. oktobra, ko bo v štajerski prestolnici gostovala izbrana vrsta Srbije. Foto: EPA
Birmingham City
Takole so zelenico St. Andrewsa po zadnjem krogu lanske sezone zavzeli navijači Birminghama. Njihovi ljubljenci bodo imeli v Mariboru bučno podporo. Foto: EPA

Kljub temu, da "modri" ne uživajo slovesa evropskega velikana (nazadnje so v evropskem tekmovanju pred letošnjo sezono igrali v sezoni 1961/62, ko jih je v Pokalu velesejemskih mest izločil Espanyol), so vseeno prvi angleški klub, ki je leta 1955 zaigral v Evropi. V Pokalu velesejemskih mest, predhodniku Pokala Uefa, je na poti do polfinala premagal milanski Inter in Zagreb, finale pa mu je nato preprečila Barcelona.
V tem tekmovanju je v letih 1960 in 1961 prišel tudi do finala, a moral znova priznati premoč Barceloni oziroma Romi.

Lani prekinili dolgoletno sušo
Birmingham City je tradicionalen angleški klub, ki je bil ustanovljen leta 1875 pod imenom Small Heath Alliance. Naslova angleškega prvaka sicer nikoli ni osvojil, si je pa štirikrat pokoril konkurenco v angleški drugi ligi, nazadnje v sezoni 1954/55. Dvakrat je zaigral v finalu FA-pokala, najstarejšega nogometnega pokalnega tekmovanja na svetu (v letih 1931 in 1956), zadnjo lovoriko pa je osvojil lani, ko je v finalu ligaškega pokala z 2:1 na Wembleyju odpravil Arsenal. Konec sezone je bil bolj grenak, saj je iz Premier League izpadel v drugo ligo. Klub je tovrstnih pretresov sicer že dobro navajen, najdaljše obdobje zunaj angleške elite je preživel med letoma 1986 in 2002, ko je moral dvakrat za kratek čas celo v tretjo ligo.

Aston Villa je prepovedano ime
V Angliji mestnih derbijev ne manjka. Največ jih je seveda v Londonu, med intenzivnejše pa sodijo še derbi v Manchestru, Liverpoolu in tudi v Birminghamu, kjer se za naziv najboljšega v mestu potegujeta City in Aston Villa. Gre za enega najhujših rivalstev v Angliji, ki se je v preteklosti ničkolikokrat sprevrglo v izbruh nasilja na tribunah in tudi ob stadionu. Med obema kluboma se je v zgodovini odvilo le 14 prestopov, nazadnje pred začetkom letošnje sezone, ko je iz Aston Ville neposredno k mestnemu tekmecu prestopil branilec Curtis Davies. Ta zaradi poškodbe sicer ni dopotoval v Maribor, tako kot Stephen Carr. V medsebojnih obračunih (odigrala sta jih 120) je s 13 zmagami več (51) boljša Aston Villa.

Žigić v Mariboru dvakrat v dveh tednih
Ena glavnih nevarnosti za vrata Jasmina Handanovića bo srbski visokorasli napadalec Nikola Žigić, ki je na St. Andrews iz Valencie prestopil 25. maja 2010. Za modre je sicer na 34 tekmah zadel "le" 8 golov, a je pred vrati vselej zelo nevaren. Zna se odlično zagraditi, zadržati žogo in v ogenj poslati soigralca, prav tako je odličen v igri z glavo, kar je lani septembra spoznala tudi slovenska reprezentanca v Beogradu, ko ji je 31-letnik iz Bačke Topole s strelom pod prečko odščipnil točki v kvalifikacijah za EP 2012.
Žigić bo v Ljudskem vrtu v dveh tednih gostoval dvakrat - najprej z Birmingham Cityjem, nato pa še v torek, 11. oktobra, ko se bo v reprezentančnem dresu udaril z izbranci Matjaža Keka. Letos je imel sicer veliko težav s poškodbo kolka, zaradi katere je počival skoraj pol leta. Vrnil se je šele pred kratkim in na zadnjih dveh tekmah dobro igral kot rezervist, proti Mariboru pa bi že lahko začel v prvi enajsterici.

Med boljše nogometaše v ekipi Chrisa Hughtona lahko prištejemo še Španca Pabla Ibáñeza, ki je leta 2006 igral ob boku Carlesa Puyola na svetovnem prvenstvu v Nemčiji, izkušnje pa si je pridobival zlasti v dresu madridskega Atlética. Nevaren je tudi jamajški napadalec Marlon King, v obrambi pa bo najverjetneje kraljeval Liam Ridgewell, ki je vrsto let igral za Aston Villo.

Na St. Andrewsu boljša Braga
V prvem krogu skupinskega dela Evropske lige so nogometaši Birminghama doma klonili pred Brago, ki je bila boljša s kar 1:3. Led je že v 6. minuti prebil Jorge Leal Rodrigues Barbosa, ki je z leve strani žogo poslal pod prečko. Vodstvo so Portugalci, sicer lanski finalisti Evropske lige, podvojili v 59. minuti, ko se je med strelce vpisal Lima. Že dve minuti pozneje so domači zaostanek znižali prek Kinga, ki je z levico ukanil vratarja Quima, a je še zadnje upanje domačih navijačev po zgodovinski točki izpuhtelo v 88. minuti, ko je zadnji žebelj v Cityjevo krsto zabil Barbosa.
King: Vsekakor želimo tu osvojiti kakšno točko
"Priložnost za igranje v Evropi se ne ponudi vsak dan. Ko sem poleti dobil ponudbo Birminghama, mi ni bilo treba dvakrat razmišljati. Spoštujemo Maribor, a vsekakor želimo tu osvojiti kakšno točko. Proti Bragi smo resda izgubili, a imeli smo svoje priložnosti. Iz te tekme lahko potegnemo tudi veliko pozitivnih stvari," je na novinarski konferenci v Mariboru včeraj povedal King, ki je v klub iz drugega največjega angleškega mesta prestopil iz Coventryja.
Hughton: Ponoviti igro s tekem proti Nacionalu
"Maribor tradicionalno zelo dobro igra na domačem stadionu, zato bo težko. Poskušali bomo izboljšati svojo predstavo, ki smo jo prikazali v soboto proti Barnsleyju (1:1), in izvleči dober izid. Pokazati moramo podobno igro kot v play-offu, ko smo izločili Nacional z Madeire (v gosteh 0:0, doma 3:0, op. a.). Tekma je dobrodošla "sprostitev" po napornem igranju v domači ligi, kjer si tekme sledijo zelo hitro," je dodal trener Hughton.

Evropska liga, 2. krog
Skupina H, danes ob 19.00:
MARIBOR - BIRMINGHAM (prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju)
Verjetni postavi
Maribor:
Handanović, Milec, Potokar, Arghus, Viler, Lesjak, Mertelj, Mezga, Ibraimi, Tavares, Volaš.
Birmingham: Myhill, Spector, Ibanez, Caldwell, Murphy, Burke, Gomis, Elliott, Beausejour, Wood, King.

Sodnik: Tom Harald Hagen (Norveška)
BRAGA - CLUB BRUGGE

Lestvica: 
BRAGA 1 1 0 0 3:1 3 CLUB BRUGGE 1 1 0 0 2:0 3 BIRMINGHAM 1 0 0 1 1:3 0 MARIBOR 1 0 0 1 0:2 0