Nastop Agima Ibraimija, ki ima že nekaj časa težave s trebušno steno, je še vedno vprašljiv. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nastop Agima Ibraimija, ki ima že nekaj časa težave s trebušno steno, je še vedno vprašljiv. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Milanič
Darko Milanič poudarja, da bodo na četrkovi tekmi potrebne hitre reakcije in hitro razmišljanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Birmingham - Braga
Birmingham je v 1. krogu Evropske lige doma izgubil proti lanskemu finalistu Bragi z 1:3. Foto: EPA

Velike podpore bo deležen tudi Birmingham, saj ga bo spodbujalo kar 800 navijačev.
Štajerci v zadnjih tednih ne blestijo. Pred 14 dnevi so izgubili v Bruggeju, na treh tekmah v državnem prvenstvu pa so zbrali le dve točki. Pika na i je bil nedeljski poraz proti Nafti (0:2). Lanski zmagovalec angleškega ligaškega pokala, ki letos sicer ne igra več v Premier League, ampak v drugi ligi, bo nedvomno težek tekmec. A v taboru vijoličastih so prepričani, da spodrsljaj proti Lendavčanom ne bo vplival na razpoloženje in motiv igralcev pred obračunom z Angleži.

Prenos tekme, ki se bo začela ob 19.00, bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju. Studijski del se bo začel pol ure prej.

"Marko Pridigar je poškodovan, Aleksander Rajčević pa kaznovan zaradi rdečega kartona. Drugi fantje so v zadnjih dneh trenirali, včeraj popoldne in danes so vsi opravili trening. Vprašanje je samo, kdo je optimalno pripravljen, to je edina dilema. Pri vseh pa je prisotna velika želja, da bi jutri to tekmo odigrali. A jasno je, da bodo fantje, ki bodo stopili na igrišče, morali nastopiti izredno,"
je na novinarski konferenci dejal trener Darko Milanič. Glede igranja lažje poškodovanih Agima Ibraimija (trebušna stena) in Dejana Mezge (mišica na nogi), ki na zadnjih treh tekmah nista stopila na zelenico, se Izoljan še ni odločil, a sta oba že vadila s soigralci: "V Bruggeju smo tvegali z Ibraimijem, kar se je pokazalo kot slabo. Tokrat bodo igrali samo tisti, ki so popolnoma zdravi."
V napadu niso tako raznovrstni kot Belgijci
"Jutri bo nasproti stalo moštvo, ki ima hiter prehod iz napada v obrambo. V fazi napada niso tako raznovrstni kot Belgijci. Bo pa veliko ponavljanj, veliko dvobojev. Sodnik je Norvežan, ki ne bo piskal vsake malenkosti. Zanesljivo bo pokalo, naša naloga pa je, da hitro reagiramo in zelo hitro razmišljamo," je Milanič razkril taktiko spopada z Birminghamom. Ekipa je odpotovala v karanteno na Ptuj, kjer bo danes in jutri opravila še zadnja treninga.

Optimistično razpoložen je tudi Mitja Viler: "Mi se ne obremenjujemo z njimi. Igrajo sicer klasično angleško 4-4-2. A mi te tekme ne moremo igrati slabo, vsak hoče igrati v Evropi. Čutimo vzdušje v mestu, čeprav smo v nedeljo izgubili, se bo obrnil nov list. Jutri je nova tekma, lahko veliko naredimo in popravimo." Vilerja je dopolnil tudi Zoran Lesjak: "Pričakujemo odlično vzdušje, mi pa bomo zanesljivo igrali na zmago. Vsak, ki bo dobil priložnost, bo dal vse od sebe. Nikogar se ne bojimo, samo borbenost pa lahko prinese tri točke."

Glavna nevarnost Žigić
Birmingham je na sobotni tekmi proti Barnsleyju (1:1) v živo spremljal tudi Milaničev pomočnik Saša Gajser. Točko je gostiteljem v 86. minuti zagotovil Škot Chris Burke, dolgoletni igralec Rangersov. Birmingham je po 9 krogih na lestvici druge lige šele na 19. mestu, resda pa z dvema tekmama manj. S po dvema zmagama in neodločenima izidoma ter tremi porazi je zbral osem točk. Mariborski dvoboj bosta zaradi poškodb izpustila Curtis Davies in Stephen Carr. Prvo ime ekipe je srbski reprezentant Nikola Žigić, kar 202 cm visoki napadalec.

"Tekmeci so agresivni v fazi branjenja, taktično disciplinirani. V fazi napada so bili tokrat nekoliko slabši, a so potrdili značilnosti ekipe tipičnega angleškega sloga igre s številnimi dvoboji in dolgimi podajami. Imajo isti program kot mi z zaporednim ritmom tekem dvakrat tedensko, po videnem pa so odlična ekipa," je po prihodu iz Anglije povedal Gajser.

Dvoboj bodo sodili Norvežani Tom Harald Hagen, Frank Andas in Svein Inge Wiken.
Evropska liga, 2. krog
Četrtek ob 19.00

Skupina H:
MARIBOR - BIRMINGHAM
BRAGA - CLUB BRUGGE

Lestvica: 
BRAGA 1 1 0 0 3:1 3 CLUB BRUGGE 1 1 0 0 2:0 3 BIRMINGHAM 1 0 0 1 1:3 0 MARIBOR 1 0 0 1 0:2 0


Skupina G:

METALIST HARKIV - ALKMAAR
MALMÖ - AUSTRIA DUNAJ
Alkmaar in Metalist po 3, Austria in Malmö brez točk.
Skupina I:
CELTIC - UDINESE
RENNES - ATLETICO MADRID
Atletico in Udinese po 3, Rennes in Celtic brez točk.
Skupina J:
SCHALKE - MACCABI HAIFA
AEK LARNAKA - STEAUA
Maccabi Haifa 3, Schalke in Steaua po 1, AEK Larnaka brez točk.
Skupina K:
TWENTE - WISLA KRAKOV
ODENSE - FULHAM
Odense 3, Fulham in Twente po 1, Wisla brez točk.
Skupina L:
LOKOMOTIVA MOSKVA - ANDERLECHT (ob 18.00)
AEK ATENE - STURM GRADEC
Anderlecht in Lokomotiva Moskva po 3, Sturm in AEK Atene brez točk.
Četrtek ob 21.05

Skupina A:

RUBIN KAZAN - PAOK SOLUN (ob 18.00)
TOTTENHAM - SHAMROCK ROVERS
Rubin Kazan 3, Paok Solun in Tottenham po 1, Shamrock Rovers brez točk.
Skupina B:
VORSKLA POLTAVA - HANNOVER
STANDARD LIEGE - KÖBENHAVN
Köbenhavn 3, Hannover in Standard Liege po 1, Vorskla Poltava brez točk.
Skupina C:
LEGIA VARŠAVA - HAPOEL TEL AVIV
RAPID BUKAREŠTA - PSV EINDHOVEN
PSV in Rapid Bukarešta po 3, Hapoel in Legia brez točk.
Skupina D:
VASLUI - ZÜRICH
SPORTING LIZBONA - LAZIO
Sporting 3, Lazio in Vaslui po 1, Zürich brez točk.
Skupina E:
MACCABI TEL AVIV - DINAMO KIJEV
STOKE CITY - BEŠIKTAŠ
Bešiktaš 3, Dinamo Kijev in Stoke City po 1, Maccabi Tel Aviv brez točk.
Skupina F:
SALZBURG - SLOVAN BRATISLAVA
ATHLETIC BILBAO - PARIS SG
PSG in Athletic Bilbao po 3, Slovan Bratislava in Salzburg brez točk.