"Japonca" v slovenski reprezentanci Milivoje Novaković in Nejc Pečnik. Pečnik je še v nedeljo igral ligaško tekmo za Jef United, v ponedeljek opoldne pa je že prišel na Brdo pri Kranju, potem ko je skoraj 12 ur preživel na letalu med Tokiem in Frankfurtom. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Nejc Pečnik
Veselje Pečnika po golu za 2:2 na obračunu z Angleži 14. junija letos v Stožicah. Pečnik je zadel v 84. minuti, le dve minuti pozneje pa je Wayne Rooney dosegel zmagoviti zadetek (3:2) za goste. Foto: www.alesfevzer.com
Pečnik že junak dodatnih kvalifikacij

29-letni Korošec je namreč 14. novembra 2009 v Moskvi zabil zadetek Rusiji ob porazu z 1:2. Ta gol je Sloveniji vlil poguma in optimizma, tako da si je štiri dni pozneje v Mariboru z zmago 1:0 (Zlatko Dedić) izborila pot na svetovno prvenstvo v Južnoafriško republiko.

Pečnik ima rad velike tekme
"Tega se rad spomnim. To je eden lepših trenutkov v moji karieri. Lepo je spet biti v dodatnih kvalifikacijah. Upam, da se bomo čez dober teden veselili," je na začetku dejal Pečnik, ki je za reprezentanco zbral 29 nastopov. Zdi se, da je igralec za velike, pomembne tekme. Poleg že omenjenega zadetka Rusiji je namreč "Pečo" zabil še dva pomembna gola, in sicer proti Slovaški v Bratislavi (2009), junija letos pa je v Stožicah izenačil na 2:2 proti Angliji. Skupno je v reprezentanci dosegel šest golov. "Rad imam takšne tekme, saj iz mene potegnejo vse najbolje. Upam, da bom lahko tudi tokrat pomagal ekipi, na kakršen koli način bo pač treba. Slovenija se lahko uvrsti na evropsko prvenstvo in jaz bi bil rad del tega," pravi Dravograjčan.

Zagotovo imajo tudi Ukrajinci slabosti
Pečnik je pred obračunom z Ukrajino optimist. O besedi "ugodni" v zvezi z Ukrajinci pa meni: "Če sem pošten, smo tudi mi njim ugodni. Sicer pa nam zagotovo vzhodnjaki ležijo bolj kot Skandinavci ali pa Bosanci, s katerimi smo, denimo, igrali trikrat, pa nismo zmagali na nobeni tekmi. Vsekakor mislim, da je Ukrajina tudi za nas ugoden žreb, sploh če pogledaš, kakšne so bile druge možnosti. V dveh tekmah je mogoče vse, a sem optimist. Ukrajince bomo maksimalno analizirali. Videli bomo, kje imajo slabe stvari, zagotovo jih imajo. Večina reprezentantov igra v ukrajinski ligi, medtem ko imamo mi nogometaše, ki nastopajo v boljših klubih. Če se bodo vse kockice zložile, se lahko spet veselimo."

Za Jef United zabil 14 golov na 38 tekmah
Napadalni vezist je od letos član japonskega drugoligaša Jef Uniteda iz Čibe, kjer se je odlično znašel. Na 38 tekmah je dosegel 14 golov. "Niti nisem pričakoval tako dobre sezone, je pa res, da sem pričakoval, da bom na Japonskem ostal veliko let, in upam, da se mi bo to izpolnilo. Mogoče bi na Japonskem kar končal kariero. Za zdaj imam z Jef Unitedom triletno pogodbo, ampak bomo videli. Četudi nam ne bo uspel preboj v prvo ligo, bom ostal. Klub je po organizaciji med najboljšimi, tako da ne vem, zakaj bi menjal sredino," je zadovoljen Pečnik.

O Japonski same pohvale
Izjemno hitro se je privadil tudi na japonski način življenja. "Japonska je drugačna kultura, ampak če veš, kaj te čaka, je, pošteno povedano, celo boljša kot evropska. Meni odgovarja, uživam tam. Enako velja za mojo družino. Navadili smo se na njihov sistem. Vse je organizirano zelo dobro, kar bi si želel tudi v Sloveniji. Mogoče preorganiziranost včasih moti, a glede na to, koliko ljudi živi na relativno majhni površini, mora biti tako. Za zdaj res same pohvale za Japonsko, vključno s hrano. Upam, da bom tam ostal veliko let," o življenju na vzhodni japonski obali pravi Dravograjčan.

Pečnik, Novaković in Ljubijankić odpirajo vrata drugim Slovencem
Poleg Pečnika si kruh na Daljnem vzhodu služita še dva reprezentanta Milivoje Novaković (Nagoja Grampus) in Zlatan Ljubijankić (Urawa Red Diamonds). "Zdaj je prišel še Rok Štraus (okrepil Jokohamo, op. a.). Z Zlatanom sva geografsko zelo blizu, tako da vsak teden kakšen dan preživimo skupaj. Z 'Novo' pa sva v stiku po tekmah. Fino je. Za zdaj dajemo Slovenci zelo dobro sliko na Japonskem in tako odpiramo vrata še za katerega drugega igralca," je sklenil Pečnik.

Aleš Vozel, @vozela1

Pečnik že junak dodatnih kvalifikacij