Bojan Jokič bo s pomočjo štirih zgoščenk izpopolnjeval svoje znanje italijanščine. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Jokič bo s pomočjo štirih zgoščenk izpopolnjeval svoje znanje italijanščine. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Jokič in Matjaž Kek
Nasmejal je tudi selektorja Matjaža Keka. Foto: MMC RTV SLO
Marcos De Paula in Sergio Pellissier
Chievo je v nedeljo z 2:1 premagal Cagliari in se z 10. zmago v tej sezoni povzpel na 11. mesto v Serie A. Desno Sergio Pellissier, kapetan in s 57 zadetki najboljši strelec Chieva v Serie A. V tej sezoni je mrežo zatresel 7-krat. Foto: EPA
Vaclav Sverkoš in Bojan Jokič
Eden izmed nekdanjih soigralcev iz Sochauxa, ki še čaka na Jokičevo poslovilno zabavo, je tudi češki napadalec Vaclav Sverkoš (levo). Foto: Reuters
Samir Handanovič
S Samirjem Handanovičem se bo Jokič srečal 24. marca v Vidmu, kjer bo Chievo gostoval v 30. krogu italijanskega prvenstva. 'Mogoče bom potem malo v Vidmu ostal, če bo prost dan, pa se bova družila in malo pogovarjala, kako je šlo,' pravi Jokič. Sicer pa mu je v Italiji najbližje Samirjev bratranec Jasmin Handanovič, ki brani v drugoligašu iz Mantove. Ta je od Verone oddaljena le 40 km. Foto: EPA
Bojan Jokič
Jokič je edini igralec Chieva, ki bo nastopil na SP-ju. Zanj se je poleg Chieva in Nacionala pozimi zanimala tudi Zaragoza. Foto: Reuters
Bojan Jokič
V Veroni še vedno prebiva v hotelu, a počasi bo uredil tudi to težavo. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Bojanom Jokičem

23-letni Kranjčan, ki je pred mesecem dni prestopil v Chievo, sicer že kar precej dobro razume ta jezik, a je odločen, da naredi še korak naprej. Zato ni čudno, da je še pred predstavitvijo nove opreme nogometašev v ptujskem nakupovalnem središču smuknil v trgovino in iz nje prinesel artikel z zgovornim napisom - "Italijanščina korak za korakom - avdiotečaj za začetnike, komplet za samoučenje". Ponosno ga je pokazal tudi selektorju Matjažu Keku in poskrbel za njegovo dobro voljo pred začetkom novinarske konference.

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 20.45 v Mariboru gostila Katar. Prenos tekme si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2 in MMC TV.

Konec januarja je najprej kazalo, da bo marljivi bočni branilec iz Sochauxa odšel v Nacional z Madeire, a so se zadeve nato zasukale drugače. Na Jokičev naslov so potrkali Italijani in ga v enem dnevu zvabili v svoje vrste. Slovenski reprezentant ni imel časa, da bi se poslovil od prijateljev v Franciji, vendar upa, da bo kmalu našel vsaj nekaj dni za manjšo zabavo v Sochauxu.
Pri Chievu je v nedeljo debitiral v Serie A, potem ko je dobil priložnost v zadnjih minutah ob zmagi proti Cagliariju z 2:1. V pogovoru za MMC je razkril, da se ne boji, da ne bi v prihodnje igral več, verjame pa tudi, da bo poleti ostal v Veroni, kjer zdaj igra kot posojen nogometaš. Seveda, če si ga ne bo po svetovnem prvenstvu zaželel še kakšen drugi klub.

Po novembru ste se ponovno dobili s soigralci v reprezentanci. Kako je bilo priti na prvi zbor po veličastni zmagi proti Rusiji? Kakšni so vtisi po prvem dnevu priprav?
Vedno je lepo priti domov, še posebej po takem uspehu, se s fanti spet videti in malo pokomentirati, kako je bilo vse skupaj. Mislim pa, da bo prava vročica in še bolj napeto tik pred začetkom svetovnega prvenstva. Zdaj razmišljamo še o Katarju, o vseh teh pripravljalnih tekmah, ki nas vodijo do Južne Afrike. To moramo odigrati in opraviti določene treninge. O svetovnem prvenstvu se pogovarjamo, a se je že malo umirilo vse skupaj. Mislim, da se bo potem spet začelo, ko se bo približevalo svetovno prvenstvo.

V sredo vas čaka prijateljska tekma proti Katarju. Koliko sploh poznate tega tekmeca? Ste se že imeli priložnost spoznati z njim prek kakšnih videoposnetkov?
Nismo še preveč analizirali tekmeca, ampak osebno ga ne poznam kaj preveč. Pogovarjal sem se samo z gospodom Martinom Magistrom (kondicijskim trenerjem, op. a.), on je delal v Dubaju. Rekel je, da niso naivna reprezentanca, da niso slabi. Moramo jih jemati resno, tako kot vsako tekmo. Igramo pa doma, tako da vemo, da je cilj zmaga.

V zadnjih dneh se je veliko govorilo o domnevnih nesoglasjih glede dogovora o višini nagrad ob uvrstitvi na svetovno prvenstvo. V ponedeljek je vaš kapetan Robert Koren prebral izjavo za javnost in dejal, da ste igralci s to temo zaključili. Toda vendarle, kakšen je vaš komentar o vsem skupaj?
Jaz ne bi dajal komentarjev. Mislim, da smo z ekipo komentirali dovolj. Želimo si igrati in zastopati Slovenijo. To je glavno. V ponedeljek smo povedali, kaj je bilo s tem, tako da sam ne bi nič komentiral.

Kako ste igralci komunicirali med sabo v teh mesecih, ko se niste videli? Ste bili kaj v stikih?
Ja, bili smo. Slišimo se po telefonu, po skypu, prek interneta. Vedno se slišimo. Smo dobri prijatelji in se družimo.

Vi ste v zimskem prestopnem roku tudi zamenjali klub, zdaj ste en mesec v Chievu. Kako ste se znašli v novi sredini?
Mislim, da je v redu. Italija je v redu država, nogometna država in nogomet se tam zelo ceni. Sem tudi bliže doma. Sicer še nisem dobil prave priložnosti, a tam se je malo težje hitro prebiti, ker so zadeve bolj utečene. Igralci so tudi bolj izkušeni. Za zdaj sem najmlajši igralec v moštvu, a dobil bom svojo priložnost. Glavno je, da dobro delam in da me trenerji cenijo. To mi največ pomeni. Tako lahko dam svoj maksimum.

Je bilo za vas presenečenje, da na prvih tekmah niste igrali?
Ne, ni bilo presenečenje, ker sem se pogovarjal s trenerjem in mi je rekel, da me bo počasi uvajal in da bom že dočakal svojo priložnost. Težko bi mi jo ponudil že takoj na začetku ob zamenjavi sredine. Na začetku ni tako lahko, moraš se privaditi na nov stil igre in na vse zahteve, ki jih od tebe pričakujejo. Treba je odtrenirati, delati z ekipo in se stoodstotno vklopiti. Potem bom dobil priložnost.

S kom se bojujete za mesto v ekipi?
Za zdaj igra tam Andrea Mantovani, on je v Chievu že nekaj let. Prišel je iz Torina. Je dober igralec, ampak bolj levi štoper. Njihov načrt je, da bi jaz igral na levem boku, on pa bi šel na levega štoperja. Tako bi uskladili ekipo.

Kako bi primerjali organiziranost kluba, infrastrukturo in podobne stvari v primerjavi s Sochauxom?
Zdi se mi, da je Chievo večji klub od Sochauxa. V Italiji je bolj poskrbljeno za nogomet. Je tudi bolj medijsko podprt. Tam je nogomet pač številka ena. V Franciji je mogoče še ragbi zraven. Vsaka liga ima nekaj svojega. Tudi v Franciji je bilo dobro, a jaz sem bolj zadovoljen v Italiji.

Dejali ste že, da se je Chievo zanimal za vas že takrat, ko ste igrali še v Hitu Gorici? So bili Italijani takrat konkretno v igri?
Ne, niso bili konkretno, vendar so pošiljali ljudi na oglede mojih tekem. A ni bilo nič konkretnega. Tako da so mi šele zdaj povedali, preden sem podpisal, da me spremljajo že štiri ali pet let.

Kako ste se ujeli s trenerjem Domenicom Di Carlom? Za kakšnega trenerja gre, kakšen stil igre goji?
Mislim, da je v redu trener. Z njim sem se pogovarjal že prvi dan. Gledal je tudi moje reprezentančne tekme, zato me je tudi želel in pripeljal. To mi veliko pomeni. Drugače pa je v redu človek. Najbolj pomembno je, da me spoštuje in da verjame vame.
Chievo trenutno zaseda položaj na sredini lestvice. Najbrž je cilj kluba, da se tam obdrži in brez težav obstane v ligi, kajne?
Ja, res je. Vsi manjši klubi v Italiji gledajo, da obstanejo v Serie A. Težko je, ker je v Italiji veliko dobrih ekip in se potem bojujejo za ta zadnja mesta. Mi smo se kar dobro rešili, imamo dober položaj na lestvici in mislim, da bomo ostali v ligi.

Pogovor z Bojanom Jokičem