Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger sta kronala karieri na Wembleyju. Foto: EPA
Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger sta kronala karieri na Wembleyju. Foto: EPA
Jupp Heynckes
Jupp Heynckes je pred dvema letoma prevzel ekipo v zelo slabem stanju. Louis van Gaal je moral oditi predčasno, Bayern pa je komaj osvojil 3. mesto v nemškem prvenstvu. V dveh letih je 68-letni strateg povezal vse zvezdnike v celoto. Foto: EPA
Uli Hoeness
Predsednik Uli Hoeness je ponosno opazoval dogajanje na častni tribuni. Ob velikem slavju je za nekaj časa pozabil na velike težave, ki si jih je nakopal z utajo davkov v Švici. Foto: EPA
Angela Merkel in Uli Hoeness
Kanclerka Angela Merkel ni smela zamuditi nemškega "El clasica" v finalu Lige prvakov. Foto: EPA
Arjen Robben in Mario Mandžukić
Junaka finala sta bila Arjen Robben in Mario Mandžukić. Foto: Reuters
Sodnik Nicola Rizzoli je Danteju pogledal skozi prste v 68. minuti. Po prekršku nad Marcom Reusom je Italijan pokazal na belo točko, ni pa pokazal drugega rumenega kartona Brazilcu. Foto: Reuters
Mario Götze
Mario Götze, ki bo naslednjo sezono igral za Bayern, je na tribuni stiskal pesti za Borussio. Zaradi poškodbe stegenske mišice ni mogel igrati. Foto: EPA

Številni navijači Bayerna so lanski finale Lige prvakov težko preboleli, na domačem stadionu so Bavarci popolnoma nadigrali Chelsea, a ostalih praznih rok. Bayern je letos odigral najboljšo sezono v zgodovini kluba, v Bundesligi je zbral rekordnih 91 točk, v Ligi prvakov je odpravil aktualne italijanske in španske prvake v velikem slogu. Juventus je v dveh tekmah prejel štiri gole, najboljša ekipa zadnjih let Barcelona pa kar sedem. Le Bayer iz Leverkusna, Bate Borisov in Arsenal so v letošnji sezoni ugnali 23-kratne nemške prvake.
Topničarji so bili zelo blizu ...
13. marca je Arsenal zmagal na Allianz Areni na povratni tekmi osmine finala (0:2), a to ni bilo dovolj za napredovanje, saj so topničarji prvo tekmo na stadionu Emirates izgubili z 1:3. Laurent Koscielny je z glavo zadel v Münchnu za 0:2 pet minut pred koncem, sledil je še štiriminutni sodnikov dodatek, a Londončanom ni uspelo zadeti še tretjič. Tista mrzla sredna noč v Fröttmanningu je bila veliko opozorilo za vse igralce Bayerna, ki so v nadaljevanju sezone blesteli in v soboto zvečer na Wembleyju po zmagi nad dortmundsko Borussio z 2:1 petič dvignili prestižni pokal.
Lahm: Tega finala nismo smeli izgubiti
Malce pred 23. uro je kapetan Philipp Lahm končno prišel na svoj račun, iz rok predsednika Uefe Michela Platinija je prejel najbolj cenjeno klubsko lovoriko v nogometu. "Pritisk je bil neverjeten, vsi smo ga čutili. Zdaj res čutimo veliko olajšanje. Na začetku tekme nismo našli prave igre, šele po pol ure smo se otresli pritiska. Te tekme nismo smeli izgubiti, saj nikoli ne veš, ali boš še kdaj lahko zaigral v finalu. Vedno sem poudarjal, da lahko postanemo zlata generacija le ob evropskem naslovu. S Schweinsteigerjem 16 let igrava skupaj, že v mladinskih kategorijah sva bila skupaj in zares lepo je, da sva končno dvignila ta pokal. Prihodnji teden bomo potrdili trojno krono," je bil navdušen Lahm, ki je pred magično sobotno nočjo v Londonu izgubil vse ključne tekme z nemško reprezentanco in z Bayernom.
Schweinsteiger izpolnil sanje
"Schweini", ki je v lanskem finalu v peti seriji streljanja enajstmetrovk zadel vratnico, je zdaj pozabil vse težke trenutke. "Izpolnile so se mi dolgoletne sanje. S to ekipo izjemnih posameznikov sem si res želel osvojiti evropski naslov. Finalne tekme so vedno težke, občutki so popolnoma drugačni kot na "normalnih" tekmah. To se je videlo na začetku srečanja, ko nam nič ni šlo po načrtih. Letošnja sezona je sanjska. Trener Heynckes je najzaslužnejši za to, on je pravi vodja, pri 68 letih se je prilagodil sodobnim metodam in je zares izjemen strokovnjak," je bil nasmejan 28-letni režiser igre Bayerna, ki pa v finalu ni pokazal vsega svojega razkošnega znanja.
Heynckes še ni treniral take ekipe
Igralci so trenerja Juppa Heynckesa metali v zrak, 68-letni strateg je v svojem tretjem finalu drugič osvojil evropski naslov. Po tej sezoni bo verjetno sklenil bogato trenersko kariero, vsekakor pa je najzaslužnejši za neverjetno sezono Bavarcev. Lani tri druga mesta, letos pa je pred vrati zgodovinski trojček. Še nikoli v 113-letni zgodovini kluba Bayern ni osvojil vseh treh lovorik.
"V prvem polčasu nikakor nismo našli prave igre. Borussia nas je sijajno pokrivala, stali so zelo visoko. Ob polčasu sem spremenil nekaj taktičnih zadev. Videlo se je, da smo veliki favoriti za naslov, tega pritiska se igralci niso otresli. Šele v drugem polčasu smo začeli prevladovati. Na koncu je naša zmaga zaslužena. Robben je odigral odlično. Že na treningih sem videl, da je v neverjetni formi, in to je bilo odločilno. Trener sem že več kot 30 let, a še nikoli ni bilo v moji ekipi čutiti take kemije. Tudi rezervisti so dihali z nami, pa čeprav bi lahko v drugih moštvih igrali 90 minut," je pojasnil eden izmed najbolj cenjenih trenerjev v Evropi.

Bo Real prepričal "Don Juppa"?

Španski mediji so ga že omenjali med kandidati za naslednika Joseja Mourinha na klopi madridskega Reala, kjer je leta 1998 z zmago v Ligi prvakov pustil neizbrisen pečat. Heynckes je dodal, da se je o svoji prihodnosti odločil lani poleti po porazu proti Chelseaju. Vse bo pojasnil 2. junija, ko bo konec sezone. Bayern se bo v soboto v Berlinu v finalu nemškega pokala pomeril s Stuttgartom.

Neuer je že pomislil, da se ponavlja lanski finale

V uvodnih minutah je Manuel Neuer preprečil vodstvo Borussie, ki je bila veliko boljši tekmec. "Takih občutkov v karieri še nisem imel. Ko je Borussia izenačila z bele točke, sem se kar sesedel. Spomnil sem se, kako je potekal lanski finale v Münchnu. Pa je ne že spet ... Vodili smo z 1:0, potem pa tako poceni enajstmetrovka in izenačenje. Občutke po golu za 2:1 in po koncu tekme je težko opisati," je bil zadovoljen nemški reprezentančni vratar, ki je pred dvema letoma iz Schalkeja prišel v München. Navijači so ga na pokalni tekmi marca 2011 sprejeli z napisi "Koan Neuer". Zdaj je že ljubljenec množic, čeprav še zdaleč nima statusa Oliverja Kahna, ki je bil tokrat strokovni komentator televizije ZDF v Londonu.
Müller kljub krčem zdržal do konca
Thomas Müller je v svojem tretjem finalu Lige prvakov pri 23 letih prvič okusil slast zmage. "Popolnoma sem na koncu z močmi. Krče čutim povsod. Lani sem tik pred koncem rednega dela odšel z igrišča in smo izgubili. Tokrat sem zdržal do konca in smo zmagali. Nismo odigrali najboljše tekme v letošnji sezoni. Precej smo se naučili iz lanskega finala. Predvsem to, da smo zadeli tik pred koncem, nasprotnik potem ni imel več časa za izenačenje," je razlagal Müller, ki je lani v finalu matiral Petra Čecha z glavo sedem minut pred koncem, a je Didier Drogba v 88. minuti izsilil podaljšek.

Predsednik Hoeness ni mogel skriti solz

Igralci so na častni tribuni pokal dali v roke predsedniku Uliju Hoenessu, ki je preživel težka dva meseca, potem ko se je znašel v velikih težavah zaradi davčne afere. Večino življenja je posvetil Bayernu in po 12 letih se je znova veselil evropskega naslova.
"To je zgodovinski uspeh za naš klub. 12 let smo neuspešno naskakovali evropski vrh. Velikokrat smo zmagali v Bundesligi, a zmaga v Ligi prvakov je največ v klubskem nogometu. Ne glede na razplet pokalnega finala v Berlinu je ta sezona neverjetna," je bil kar malce zadihan od slavja ponosni predsednik, ki je prejel številne čestitke in potočil nekaj solz. Tudi kanclerka Angela Merkel mu je stisnila roko.
Sammer najbolj vesel za Lahma in "Schweinija"
Športni direktor Matthias Sammer je bil največji motivator te ekipe. Z njegovim prihodom julija lani je zavel nov šampionski veter na Säbener Strasse. Neverjetno se je posvečal detajlom, analizam, ničesar ni prepuščal naključju. Po zmagi v Bremnu z 2:0 konec septembra je ostro kritiziral slabo igro Bavarcev.
"Finalna tekma je bila nenavadna. Odločilno je bilo, da imamo igralce s tako individualno kakovostjo. Najbolj sem srečen za Lahma in Schweinsteigerja. Zdaj je končno konec kritik, da nista za velike tekme in ne osvajata lovorik," se je vendarle malce sprostil sicer vedno resni Sammer.

Rummenigge: Odlična reklama za Bundesligo

Dopolnil ga je predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge, ki je bil navdušen nad dobro igro obeh ekip v finalu. Nemški "El clasico" ali "Der Klassiker" res ni razočaral svetovne javnosti: "Vedno je poseben občutek, ko vidim fante s pokalom v garderobi. Mislim, da se sploh ne zavedajo, kaj jim je uspelo. Težko opišem, kako velik je bil pritisk pred tekmo. Vsi vemo, kaj se je zgodilo lani v finalu na našem stadionu. Na vsak način smo hoteli osvojiti to lovoriko. Borussia je igrala odlično in zdaj je ves svet videl, kako močan je nemški nogomet. To je bila odlična reklama za Bundesligo."
1.600 povabljencev na slavju do jutranjih ur
Ob 1.00 je avtobus pripeljal pred hotel Grosvenor House, ki ima pet zvezdic. Priznani kuharski mojster Alfons Schuhbeck, sicer velik navijač Bayerna, je s svojo ekipo pripravil pogostitev za 1.600 gostov. Prišli so tudi številni nekdanji asi in visoki funkcionarji. V središču so bili seveda junaki sobotnega večera, glavna sta bila Müller in Schweinsteiger, ki je ostal popolnoma brez glasu.
Polet iz Londona v München je predviden za 15.00, ob 17.00 pa bo na letališču v bavarski prestolnici sprejem za evropske prvake. Sprejem na osrednjem trgu Marienplatz v Münchnu bo prihodnjo nedeljo, saj se je vodstvo kluba odločilo, da je treba vse moči najprej usmeriti v finale nemškega pokala v soboto v Berlinu.