Veselje Viniciusa Juniorja in Karima Benzemaja po vodilnem golu Reala. To je bil 90. zadetek Francoza v Ligi prvakov, zadnjih 11 je dosegel proti angleškim klubom. Foto: Reuters
Veselje Viniciusa Juniorja in Karima Benzemaja po vodilnem golu Reala. To je bil 90. zadetek Francoza v Ligi prvakov, zadnjih 11 je dosegel proti angleškim klubom. Foto: Reuters

Real je v 21. minuti v vodstvo popeljal Karim Benzema. Po sijajni globinski podaji Danija Carvajala pred vrata je najprej streljal Vinicius Junior, vratar Kepa je žogo odbil, a le do francoskega napadalca, ki jo je iz bližine pospravil v prazno mrežo.

V 74. minuti je prednost povečal rezervist Marco Asensio, ki je na zelenico prišel tri minute prej. Po izvajanju kota in podaji najboljšega igralca tekme Viniciusa Juniorja z leve strani je zadel z natančnim nizkim strelom z roba kazenskega prostora. Žoga je šla med nogami branilca Wesleyja Fofanaja.

Courtois "začaral" Sterlinga ...

Benzema je prvič preizkusil Kepo v 12. minuti, tedaj je bil Španec po dvojni podaji z Viniciusom na mestu. V 26. minuti je po prodoru in strelu Brazilca pred golovo črto razčistil njegov rojak Thiago Silva.

Chelsea je bil najnevarnejši na začetku tekme. Ob koncu 2. minute je imel po protinapadu Joao Felix veliko prostora in stekel je proti vratom, a ga je Eder Militao ujel, Portugalec pa je nato sprožil preslab strel za Thibauta Courtoisa. Takoj po vodilnem golu Reala je Belgijec atraktivno ubranil poskus Raheema Sterlinga iz bližine.

... Rüdiger pa Mounta

Od 59. minute so gosti igrali brez Bena Chilwella, ki je v vlogi zadnjega moža 20 metrov od vrat nepravilno ustavil prodirajočega Rodryga in si prislužil rdeči karton. Kljub igralcu manj bi se v 93. minuti kmalu veselili znižanja izida, a je strel rezervista Masona Mounta iz bližine v zadnjem trenutku ustavil dolgoletni član Chelseaja (tako kot Courtois) Antonio Rüdiger.

Priložnosti za gostitelje sta imela v drugem polčasu še Luka Modrić (50. minuta) in Eduardo Camavinga (65.), oba sta streljala čez vrata.

Chelsea ni zadel že na štirih tekmah zapored, kar se mu je pripetilo prvič po letu 1993.

Frank Lampard je v soboto doživel neuspešen debi na klopi Chelseaja, kamor se je vrnil po januarju 2021. V 30. krogu Premier lige so modri z 1:0 izgubili v Wolverhamptonu. Foto: Reuters
Frank Lampard je v soboto doživel neuspešen debi na klopi Chelseaja, kamor se je vrnil po januarju 2021. V 30. krogu Premier lige so modri z 1:0 izgubili v Wolverhamptonu. Foto: Reuters

Lani proti Chelseaju zadel štirikrat

Pred natanko letom dni, 12. aprila lani, so Madridčani v polfinale napredovali po podaljšku.

Na prvi tekmi na Stamford Bridgeu je Real zmagal s 3:1, a je v španski prestolnici Chelseaju uspel velik preobrat. V 75. minuti je povedel z 0:3, nato je v 80. minuti Rodrygo zadel za podaljšek, Benzema pa je po hat-tricku v Londonu v 96. minuti le osrečil kraljevi klub, ki se je nato veselil tudi 14. naslova evropskega prvaka.

Na tokratnem obračunu se je trener Madridčanov Carlo Ancelotti, ki je v sezoni 2009/10 z Londončani osvojil Premier ligo in Pokal FA, znova srečal s svojim nekdanjim igralcem Frankom Lampardom.

Ta je prejšnji teden spet sedel na klop Chelseaja, potem ko je vodstvo kluba zaradi slabih izidov (v angleški ligi je na 11. mestu) odpustilo Grahama Potterja. Temu ni pomagal niti uspeh v osmini finala Lige prvakov, v kateri je izločil Borussio Dortmund.

Pred dvema letoma sta se Real in Chelsea pomerila v polfinalu. Boljši so bili modri, ki so potem v finalu v Portu premagali še Manchester City.

Ismael Bennacer (desno) proslavlja gol Milana s kapetanom Davidejem Calabrio. Foto: Reuters
Ismael Bennacer (desno) proslavlja gol Milana s kapetanom Davidejem Calabrio. Foto: Reuters

Med junaki Milana tudi vratar Maignan

Drugi sredni dvoboj je bil italijanski. Na San Siru sta se v dežju merila Milan in vodilno moštvo Serie A Napoli. Neapeljčani v tej sezoni blestijo, eden redkih slabih večerov se jim je primeril pred desetimi dnevi, ko so v italijanskem prvenstvu proti Milanu doma izgubili kar z 0:4. Ta zmaga je vlila rdeče-črnim veliko samozavesti in zdaj upajo, da lahko Napoli presenetijo tudi v Ligi prvakov.

Po prvi tekmi imajo lepe možnosti, saj bodo na jug Italije v torek odšli z zadetkom prednosti. Dosegli so ga v 40. minuti po hitrem protinapadu, ko je s strelom z levico v bližnji spodnji kot mrežo gostov zatresel Alžirec Ismael Bennacer. Na levi strani kazenskega prostora je imel dovolj prostora po sijajnem prodoru Brahima Diaza s svoje polovice igrišča (preigral je Stanislava Lobotko in Maria Ruija) ter podaji Rafaela Leaa.

V tretji minuti sodnikovega dodatka so bili gostitelji blizu povišanja vodstva na 2:0, po strelu iz kota je Simon Kjaer z glavo stresel prečko.

Okvir vrat preprečil izenačenje Elmasa

Napoli je bil izjemno nevaren na začetku tekme in si je v uvodnih 12 minutah pripravil tri priložnosti. Že ob koncu prve minute je po strelu Hviče Kvarachelije na golovi črti žogo ustavil Rade Krunić, nato se je po poskusih Andreja-Franka Zamba Anguissaja in Piotra Zielinskega z razdalje dvakrat izkazal vratar Mike Maignan.

Milan je prvič zapretil v 25. minuti, ko je Leao po 40-metrskem prodoru streljal malo mimo vrat.

Na začetku drugega polčasa je domače pred izenačenjem rešila prečka. Po predložku Kvarachelije je v 50. minuti z glavo streljal Eljif Elmas, Maignan pa je žogo preusmeril v okvir vrat. Francoski vratar je odlično posredoval tudi v 87. minuti, ko je kapetan gostov Giovanni Di Lorenzo brcnil iz bližine. Milan že petič zapored v Ligi prvakov ni prejel zadetka.

Zadnje četrt ure je Napoli, ki je pogrešal poškodovanega najboljšega strelca Victorja Osimhena, igral številčno oslabljen. V 74. minuti je Anguissa v kratkem obdobju prejel drugi rumeni karton in moral predčasno pod prho.

Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 2:5 za Neapeljčane.

Sorodna novica City in Inter naredila velik korak proti polfinalu

Liga prvakov, četrtfinale, prvi tekmi

REAL MADRID – CHELSEA 2:0 (1:0)
Benzema 21., Asensio 74.
RK: Chilwell 59./Chelsea

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Eder Militao, Alaba, Camavinga (71./Rüdiger), Modrić (81./Ceballos), Kroos (84./Tchouameni), Valverde, Rodrygo (71./Asensio), Benzema, Vinicius Junior.

Chelsea: Kepa, Fofana, Thiago Silva (75./Mount), Koulibaly (55./Cucurella), Chilwell, Kante (75./Gallagher), Kovačić, James, Enzo Fernandez, Sterling (65./Havertz), Joao Felix (65./Chalobah).

Sodnik: Francois Letexier (Francija)


MILAN – NAPOLI 1:0 (1:0)
Bennacer 40.
RK: Anguissa 74./Napoli

Milan: Maignan, Calabria, Kjaer, Tomori, Theo Hernandez, Tonali, Krunić, Bennacer (67./Saelemaekers), Brahim Diaz (80./Rebić), Leao, Giroud.

Napoli: Meret, Di Lorenzo, Rrahmani, Kim, Mario Rui (81./Olivera), Lobotka, Anguissa, Zielinski (81./Ndombele), Lozano (69./Raspadori), Kvarachelija (81./Politano), Elmas.

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)

Povratni tekmi bosta prihodnji torek.

Avtobus z nogometaši Reala ob prihodu na stadion Santiago Bernabeu. Foto: EPA
Avtobus z nogometaši Reala ob prihodu na stadion Santiago Bernabeu. Foto: EPA