Lautaro Martinez je proti Milanu dosegel že osem golov. Odkar je član Interja, jih ni dal proti nobenemu nasprotniku več. Foto: Reuters
Lautaro Martinez je proti Milanu dosegel že osem golov. Odkar je član Interja, jih ni dal proti nobenemu nasprotniku več. Foto: Reuters

Po 13 letih so nerazzurri znova v finalu najprestižnejšega evropskega tekmovanja, potem ko so s 3:0 v skupnem izidu dveh obračunov premagali Milan. "V naslednjih dneh bomo dojeli, kaj nam je uspelo. To so bile za nas sanje, v katere pa smo verjeli. Neverjetna pot je za nami. Da v polfinalu slaviš na derbiju, pa je dodatno zadovoljstvo," je dejal trener Interja Simone Inzaghi, mlajši brat Pippa Inzaghija, ki je kot igralec dvakrat osvojil Ligo prvakov, obakrat z Milanom.

Sorodna novica "Bik" Martinez potrdil preboj Interja v finale na račun Milana

Leta 2003 so rossoneri na poti na evropski vrh izločil mestnega tekmeca v polfinalu, leta 2005 pa so bili boljši v četrtfinalu. Tedaj sta milanska velikana bila med favoriti Lige prvakov, pred letošnjo sezono pa, čeprav sta v zadnjih dveh letih prekinila prevlado Juventusa v Serie A in osvojila vsak svoj 19. scudetto, je malokdo stavil, da bosta prišla med štiri. Inter bo zdaj šestič zaigral v finalu, kjer bo naskakoval četrti naslov. Dva je osvojil v 60. letih pod taktirko legendarnega Helenia Herere, leta 2010 pa je slavil pod vodstvom Joseja Mourinha.

Ob vseh omenjenih uspehih je bil zaščitni znak trdna obramba, in tudi zdaj, ko je Inter ujel vrhunsko formo, blesti defenzivno. Pred mesecem je bil Inzaghi še deležen številnih kritik zaradi neprepričljivih rezultatov, toda sledil je preobrat in zdaj so njegovi varovanci v nizuosmih zmag. Šestkrat so v tej seriji mrežo ohranili nedotaknjeno, prejeli pa le tri gole. Obramba je bila tudi ključna na poti do finala Lige prvakov. Inter namreč v tej sezoni zadetka ni prejel na osmih tekmah, v izločilnih bojih pa še ni zaostajal. Milan na četrtem zaporednem medsebojnem obračunu v vseh tekmovanjih ni zadel, vse štiri srečanja je tudi izgubil.

Milan je v isti sezoni proti Interju klonil štirikrat zapored prvič po sezoni 1973/74. Foto: Reuters
Milan je v isti sezoni proti Interju klonil štirikrat zapored prvič po sezoni 1973/74. Foto: Reuters
Inter prvi finalist Lige prvakov

"Že pred časom sem dejal, da bomo res dali vse od sebe, ne glede na to, v katerem tekmovanju igramo. Vse bomo naredili, da dosežemo svoj maksimum. Igralci so pokazali svojo moč, bili agresivni, odločni in osredotočeni. Preprosto odlični. Od januarja smo odigrali štiri derbije in vse tudi dobili. Vemo, da je Milan lanski prvak Italije in premore veliko kakovosti, toda moji varovanci so bili izjemni in si zaslužijo uživati v tem uspeh," je dodal 47-letni nekdanji napadalec, ki je z Interjem trenutno tretji v Serie A, čez teden dni pa ga čaka še finale italijanskega pokala, kjer se bo pomeril s Fiorentino.

Po zmagi z 2:0 na prvi tekmi so nerazzuri povratni obračun dobili z golom Lautara Martineza. Argentinski napadalec je bil decembra del reprezentance, ki je osvojila naslov svetovnih prvakov, kot je povedal po preboju v finale Lige prvakov, pa ga vzdušje v milanskem moštvu spominja na kemijo v slačilnici albicelesteja: "Dobro smo opravili svoje delo na obeh tekmah. Uspel nam je edinstven dosežek. Res sem ponoven, kaj nam uspeva. Ključna je bila ekipa. Podobno izkušnjo sem imel na svetovnem prvenstvu. Če si enoten in imaš tako vzdušje, potem najpomembnejše tekme odigraš najbolje."

Kdor koli bo tekmec Interja v finalu, Manchester City ali Real Madrid, bo v vlogi absolutnega favorita. Foto: Reuters
Kdor koli bo tekmec Interja v finalu, Manchester City ali Real Madrid, bo v vlogi absolutnega favorita. Foto: Reuters

Po krizi se je Milan lani po osmih letih vrnil v Ligo prvakov, a tedaj izpadel v skupinskem delu. Sezono je potem kronal s prvim italijanskim naslovom po 11 letih. Zdaj je sedemkratni evropski prvak znova med najboljšimi na stari celini, je pa zaradi dejstva, da je evropsko sezono končal Inter, poraz toliko bolj boleč. "Zelo smo razočarani. Zelo smo si želeli priti v finale. Poleg tega smo izločeni na derbiju, zaradi česar je razočaranje še večje. Toda takšen je nogomet. Polfinale zahteva dve zelo dobri predstavi. Mi smo nalogo opravili le delno, le v drugem polčasu prve tekme. Na drugi nismo igrali slabo, toda prvih 15 minut prve tekme je odločilo našo usodo. Poskušali smo, toda žal nismo izkoristili svojih priložnosti. Ko so tekle minute, je postajalo za nas vse težje," je dejal trener Milana Stefano Pioli.

"To je izhodiščna točka za nas. Nihče ni pričakoval, da bo Milan igral v polfinalu Lige prvakov. Dali smo vse od sebe. Zdaj res ne želim negativnih misli, saj se moramo osredotočiti na Serie A, da končamo med najboljšimi štirimi," je dodal kapetan rossonerov Davide Calabria. Milan, ki bo sezono končal brez lovorike, potem ko je v superpokalu prav tako klonil pred Interjem, osmini finala pokala pa ga je izločil Torino, je v državnem prvenstvu trenutno peti. Tri kroge pred koncem za četrtim Laziem zaostaja štiri točke.