Srečko Katanec je ostal brez Zlatana Ljubijankića, ki je zbral 38 nastopov v slovenski izbrani vrsti in dosegel šest zadetkov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Srečko Katanec je ostal brez Zlatana Ljubijankića, ki je zbral 38 nastopov v slovenski izbrani vrsti in dosegel šest zadetkov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Niti enega fanta ni, ki ne bi želel delati. Pred zadnjo tekmo se nam je zgodilo, da je bilo na treningu agresivnosti celo preveč.

Slovenska nogometna reprezentanca
Slovenski nogometni reprezentanti so se zbrali na Brdu pri Kranju, nedaleč stran - v Kranju - pa bodo do odhoda v Bielefeld tudi trenirali. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Milivoje Novaković
Milivoje Novaković, strelec ob porazu proti Islandiji v Stožicah, je v odlični formi. Na zadnji tekmi japonskega prvenstva je za vodilno moštvo lige J1 Omijo Ardidžo dosegel dva zadetka, skupaj pa je na enajstih tekmah sedemkrat zatresel mrežo in prispeval tri podaje. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Katanec pred prijateljsko tekmo s Turki

"Jokal ne bom, upam pa, da bodo drugi ostali zdravi ter pokazali željo in voljo, ki so jo tudi na zadnjih tekmah. Gotovo bi si želel, da bi imel reprezentanco popolno, ampak to žal ni mogoče," je na Brdu pri Kranju, kjer so se zbrali slovenski igralci, povedal Katanec.
Ljubijankić, napadalec Omije Ardidže, se je poškodoval na zadnji tekmi japonskega prvenstva, ko ga je 15 minut pred koncem zapekla mečna mišica in je selektorju že takoj po srečanju sporočil, da reprezentanci ne bo mogel pomagati.
Tekma v petek ob 19.00
Katanec menjave za zdaj ne bo iskal, pričakovati pa je, da se bo reprezentanci po finalu Pokala Slovenije pridružil kdo iz Maribora.

Slovenska vrsta se bo s Turki na prijateljski tekmi v Bielefeldu pomerila v petek ob 19. uri (prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju), to pa bo samo priprava na tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014, ko se bodo Katančevi izbranci 7. junija v Reykjaviku srečali z Islandijo.

"Turčija bo test, ki bo pokazal, v kakšnem stanju smo. Na voljo je šest menjav, ki so za to, da trener vidi tisto, kar res želi videti," je na novinarski konferenci dejal Katanec.

O tem, da so Slovenci pretekli več kot Bayern in Borussia:
"V finalu Lige prvakov so igralci Bayerna pretekli 114 kilometrov, Borussie pa 116. Mi smo na tekmi proti Islandiji pretekli 119,5 km, Islandci pa še kilometer več. Pristop na tekmi proti Islandiji v Stožicah je bil v redu. Če ga kdo ni videl, mu posredujem ta podatek, ki pa je seveda samo en podatek, saj so v nogometu še drugi segmenti. Ocene tudi strokovnih komentatorjev, da se nekdo ne trudi in ne daje tistega, kar bi lahko, so včasih pavšalne. Odnos fantov na dveh tekmah pod mojim vodstvom je bil takšen, kot mora biti. Po zadnji tekmi mi ni bilo všeč, da so bili komentarji usmerjeni k temu, da igralci niso dali vsega od sebe. Igralci so dali prav vse."

Treba bo realizirati priložnosti
Konec marca so Slovenci proti Islandiji v Stožicah izgubili z 1:2 in imajo le še minimalne možnosti za uvrstitev na SP 2014 v Braziliji. "Slovenija je bila na prvi tekmi boljša, a je izgubila. Tokrat bo treba realizirati priložnosti. V določenih segmentih šepamo, tako kot tudi Islandci. Smo podobni ekipi. Morali bomo biti na isti ravni in agresivni, kot smo bili v Stožicah, in če bo mogoče, si znova ustvariti toliko priložnosti. Islandci bodo izjemno motivirani, saj so na lestvici v dobrem položaju, imeli bodo tudi polne tribune. Pričakujem, da bo "pekel". Znova pričakujejo tri točke, saj vidijo možnost, da se uvrstijo v dodatne kvalifikacije. Zdaj imajo energijo in vzdušje. Prepričan sem, da če bi bil na tekmi v Ljubljani stadion poln, bi bil razplet tekme drugačen. Tudi sodnik bi moral drugače soditi, kot je," pravi slovenski selektor.

"Tudi prijateljske tekme štejejo. Dobro se bomo pripravili tudi na Turčijo, kar bo pravi uvod za Islandijo," pa je povedal kapetan Boštjan Cesar.

O tem, zakaj ni ob tokratnem vpoklicu na seznam uvrstil kakšnega mladega perspektivnega nogometaša iz slovenske lige, ampak že preverjene igralce, ki niso dali tistega, kar se je pričakovalo (denimo Kelharja):
"Že ko sem postal selektor, sem rekel, da reprezentanca v tem trenutku še ni poligon, da bo neki igralec iz slovenske lige vanjo priključen samo zaradi tega, ker igra v domači ligi. Ogledal sem si zelo veliko tekem v slovenski ligi, igralci, ki so na seznamu, pa so gotovo v prednosti pred tistimi, ki igrajo doma. Bo pa po tekmi proti Islandiji morda drugače, če izgubimo še zadnje možnosti za SP, čeprav si seveda tega ne želim. Ne bom rekel, da je to zadnja priložnost za nekatere starejše igralce. Sami dobro vedo, koliko imajo še motiva. Ta tekma mi bo dala neke smernice, da bomo v prihodnosti mogoče klicali nekatere igralce, ki si bodo zares nabirali izkušnje. Kako bo to videti, bomo videli v prihodnosti."

Niti enega fanta ni, ki ne bi želel delati. Pred zadnjo tekmo se nam je zgodilo, da je bilo na treningu agresivnosti celo preveč.

Katanec pred prijateljsko tekmo s Turki