Nemci so z obetavnimi mladeniči presenetili izkušene tekmece. Foto: Reuters
Nemci so z obetavnimi mladeniči presenetili izkušene tekmece. Foto: Reuters
Diego Armando Maradona in Joachim Löw
Tudi Diego Armando Maradona je čestital Joachimu Löwu. Foto: Reuters
Nemci bučno proslavili zmago na Pokalu konfederacij
Nemci brez zvezdnikov do Pokala konfederacij
Podelitev priznanj na Pokalu konfederacij
Stindl izkoristil Diazovo darilo za 1:0

vignili pokal in zaprli usta številnim kritikom.

Manuel Neuer, Mats Hummels, Jerome Boateng, Benedikt Höwedes, Ilkay Gündogan, Julian Weigl, Thomas Müller, Marco Reus, Mesut Özil, Leroy Sane, Mario Götze, Mario Gomez, Andre Schürrle, Sami Khedira in Toni Kroos so pretekla dva tedna preživeli na dopustu. Vsi zvezdniki so si prek televizijskih ekranov ogledali imenitne predstave elfa na turnirju v Rusiji.

Selektor Löw je zbral motivirane mladeniče, ki so presegli vsa pričakovanja. Povprečna starost moštva je bila manj kot 24 let. Že v skupinskem delu so prikazali dobre predstave, v polfinalu so razbili Mehiko s 4:1, pika na i pa je bila taktična finalna bitka proti Čilu (1:0). Južnoameriški prvaki so v drugem polčasu izgubili živce in imeli so veliko srečo, da so sploh ostali z deseterico na zelenici.

Finalne tekme so vedno magične
"Sezona je bila zelo dolga, zato sem izjemno ponosen na igralce, ki so v zadnjih treh tednih prikazali izvrstne predstave. V finalu so fantje iztisnili še zadnje atome moči, toliko niso tekli na nobeni prejšnji tekmi. Zares sem ponosen na njih. Finalne tekme so vedno magične. Večina mojih varovancev še nikoli ni igrala finalne tekme v reprezentančnem dresu. Do konca življenja ne bodo pozabili tega uspeha. To so res lepi spomini za mlade nogometaše," je poudaril 57-letni Löw, ki je po svetovnem prvenstvu leta 2006 nasledil Jürgena Klinsmanna.

"Od blizu sem spoznal vse igralce, ki imajo po tem uspehu zdaj odlične karte za naslednje veliko tekmovanje. Številni nosilci igre so si precej izboljšali položaj, a še vedno lahko izberem le 23 nogometašev. Doma so ostali igralci, ki so se dokazali na najvišjem svetovnem nivoju. Obramba naslova svetovnega prvaka je zares zahteven projekt, v zadnjih desetletjih ni uspelo nobeni izbrani vrsti. Pokal konfederacij se seveda ne sme primerjati s svetovnim prvenstvom," je še dodal Löw, ki ima pogodbo z nemško zvezo do leta 2020.

Werner: Pred začetkom so nas mnogi kar odpisali
"V finalu je bila zmaga zares težko priborjena. V drugem polčasu igra ni bila lepa, na vsak način smo skušali ohraniti prednost, veliko je bilo visokih žog. Pred začetkom turnirja so nas mnogi kar odpisali, ker smo mlada ekipa, a dokazali smo veliko kakovost. Še vedno me boli obraz, Jara me je pošteno mahnil s komolcem. Mislim sem, da mu bo sodnik pokazal rdeči karton in kar malce začuden sem bil, ko me je po nasvetu videosodnika potegnil le rumeni karton," je poudaril najboljši strelec turnirja v Rusiji Timo Werner, ki je dosegel tri zadetke in prispeval še dve podaji. Nadgradil je izjemno sezono v dresu RB Leipziga in ima lepe možnosti, da bi tudi na svetovnem prvenstvu, ki se začenja 14. junija 2018, lahko začel v napadu elfa.

Nemci so najboljši v Evropi tudi v kategoriji do 21 let. V petek so ugnali favorizirane Špance v finalu v Krakovu z 1:0. Löwa čaka zares težka naloga, da bo izluščil 23 nogometašev za svetovno prvenstvo.

Postava Nemčije v finalu zadnjega svetovnega prvenstva v Rio de Janeiru proti Argentini (1:0 po podaljšku; 13. julija 2014): Neuer, Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes, Schweinsteiger, Kramer (32./Schürrle), Kroos, Müller, Özil (120./Mertesacker), Klose (88./Götze).



Postava Nemčije s kvalifikacijske tekme za SP 2018 proti Češki (3:0; 8. oktobra 2016):
Neuer, Kimmich, Boateng, Hummels, Hector (68./Höwedes), Kroos (76./Gündogan), Khedira, Müller, Özil, Draxler (80./Brandt), Götze.


Postava Nemčije na finalu Pokala konfederacij proti Čilu (1:0; 2. julija 2017): ter Stegen, Rüdiger, Mustafi, Ginter, Kimmich, Rudy, Goretzka (92./Süle), Hector, Stindl, Draxler, Werner (79./Can).


Postava Nemčije na finalu evropskega prvenstva do 21 let proti Španiji v Krakovu (1:0; 30. junija 2017): Pollersbeck, Toljan, Stark, Kempf, Gerhardt, Haberer (83./Kohr), Arnold, Weiser, Meyer, Gnabry (81./Amiri), Philipp (87./Öztunali).

Nemci bučno proslavili zmago na Pokalu konfederacij
Nemci brez zvezdnikov do Pokala konfederacij
Podelitev priznanj na Pokalu konfederacij
Stindl izkoristil Diazovo darilo za 1:0