Andre Silva (desno) je v malem finalu izvajal dve 11-metrovki. Prvo je zapravil, pri drugem poskusu je bil uspešen. Foto: Reuters
Andre Silva (desno) je v malem finalu izvajal dve 11-metrovki. Prvo je zapravil, pri drugem poskusu je bil uspešen. Foto: Reuters
Javier Hernandez
Veselje Mehičanov po avtogolu Neta. Foto: Reuters
Fahad Al Mirdasi
Glavni sodnik Fahad Al Mirdasi je imel v podaljšku polne roke dela, izključil je dva igralca. V 106. minuti Nelsinha, v 112. pa Raula Jimeneza (na fotografiji). Foto: Reuters

na letošnjem Pokalu konfederacij osvojili 3. mesto, potem ko so v malem finalu po podaljških strli odpor Mehičanov (2:1).

Prvi zadetek malega finala je padel v 55. minuti, ko je žogo v lastno mrežo poslal nesrečni Luis Neto. Javier Hernandez je prodrl po levi strani in ob Nelsinhu pred vrata poslal nizek predložek. Žoga je zletela mimo vseh nogometašev, tudi vratarja Ruia Patricia, ob bližnji vratnici se je nato odbila od noge Neta in končala v mreži. 0:1.

Srečanje bi se sicer najverjetneje razpletlo drugače, če bi Portugalci v uvodnih minutah izkoristili najstrožjo kazen, potem ko je Andreja Silvo v kazenskem prostoru podrl Rafael Marquez. Prav Silva je tudi izvedel 11-metrovko, a je vratar Guillermo Ochoa uganil smer strela in poskrbel, da je ostalo pri začetnih 0:0.

Pepe izenačil v 91. minuti
Ekipi sta bili ves čas bolj ali manj izenačeni, obe sta si pripravili po nekaj lepih priložnosti, za Portugalce je najlepšo po dobri uri igre zapravil Gelson Martins. Ta je po predložku Joaa Moutinha iz neposredne bližine sprožil z glavo in Ochoo prisilil v izjemno obrambo na golovi črti. Pri Mehičanih je bil najbolj razpoložen "Chicharito" Hernandez, ki je večkrat testitral opreznost Patricia. Portugalci so v zaključku tekme iskali izenačujoči zadetek, v 91. minuti so ga prek branilca Pepeja vendarle našli: z desne strani je predložek pred vrata poslal Ricardo Quaresma, Pepe je podstavil nogo in zadel za 1:1.

Andre Silva odločil zmagovalca
Ker zmagovalec ni bil znan po rednem delu srečanja, sta bila na vrsti podaljška, po katerih so se zmage veselili Portugalci. Zasluge za končno slavje gredo Andreju Silvu, ki je v uvodnih minutah srečanja en strel z bele točke že zapravil. Tokrat je bil uspešnejši, Ochoo je poslal v napačno smer in zadel za 2:1. Glavni sodnik Fahad Al Mirdasi je pokazal na belo točko, potem ko je Miguel Layun v kazenskem prostoru igral z roko. Tudi sicer je imel delivec pravice iz Savdske Arabije polne roke dela, v podaljšku je pokazal dva rdeča kartona, po enega na vsaki strani. Mehičani so si prizadevali na vse kriplje poravnati izid in izsiliti izvajanje 11-metrovk, a se jim obleganje vrat ni izplačalo. Portugalska je vzdržala in osvojila končno 3. mesto.

Pokal konfederacij, tekma za 3. mesto:
PORTUGALSKA - Mehika * 2:1 (1:1, 0:0)
Pepe 91., Silva 104./11-m; Neto 55./ag
Andre Silva je v 17. minuti zapravil enajstmetrovko.
RK: Nelsinho 106.; Jimenez 112.
* - po podaljšku

Portugalska: Patricio, Nelsinho, Pepe, Neto, Eliseu, Martins, Danilo (82./Gomes, Moutinho (82./Adrien Silva), Pizzi (91./Carvalho), Nani (70./Quaresma), Andre Silva.
Mehika: Ochoa, Araujo, Moreno, Marquez (106./Fabian), Layun, Reyes, Herrera, Guardado (80./Jo. dos Santos), Vela, Hernandez (85./Jimenez), Peralta (61./Lozano).

Sodnik: Fahad Al Mirdasi (Savdska Arabija)

Portugalci po podaljšku do tretjega mesta
Silva z 11-m premagal Ochoo
Pepe v 91. izenačil mali finale
Neto žogo spravil v svojo mrežo
Andre Silva zapravil enajstmetrovko
Portugalci po podaljšku do tretjega mesta
Silva z 11-m premagal Ochoo
Pepe v 91. izenačil mali finale
Neto žogo spravil v svojo mrežo
Andre Silva zapravil enajstmetrovko