Veselje 18-letnega Luke Zahovića po izenačujočem golu. Foto: BoBo
Veselje 18-letnega Luke Zahovića po izenačujočem golu. Foto: BoBo
Maribor
"Gneča" v zraku: Andre Carillo, Dare Vršič in Arghus. Mariborčani so bili za borbenost nagrajeni z veliko točko. Foto: Reuters
Islam Slimani
Dvoboj Islama Slimanija in Aleksandra Rajčevića. Foto: Reuters
Sporting Lizbona
Po golu Nanija je kazalo, da bodo šle vse tri točke na Portugalsko. Foto: Reuters
Zlatko Zahovič in Ante Šimundža
"Možgani" mariborskega kluba športni direktor Zlatko Zahovič in trener Ante Šimundža sta lahko več kot zadovoljna z razpletom prve tekme. Foto: Reuters
Maribor
Mariborski nogometaši so se zahvalili navijačem, ki so jih nosili vso tekmo proti favoriziranemu nasprotniku. Foto: BoBo
Aleksander Rajčević
Aleksander Rajčević je v 43. minuti stresel vratnico. Foto: Reuters
Zahović zadel za veliko točko Maribora

Komaj 18-letni Zahović, sin športnega direktorja vijoličastih Zlatka Zahoviča, je prestregel žogo po velikih napakah Carvalha in Mauricia, nato pa z glavo matiral Ruia Patricia. 12.000 gledalcev v Ljudskem vrtu je bilo na nogah.

Sporting, ki je imel terensko premoč (59:41 posest žoge in 11:6 streli v okvir vrat), je povedel v 80. minuti, ko je z roba kazenskega prostora zadel prvi zvezdnik gostov Nani. Pred tem sta obe ekipi v odprti in dinamični tekmi stresli okvir vrat: Andre Carrillo v 28. minuti prečko, Aleksander Rajčević pa v 43. minuti vratnico.

Maribor bo v naslednjem krogu v torek, 30. septembra, gostoval pri Schalkeju, ki je tokrat remiziral s Chelseajem v gosteh (1:1). Zadela sta Cesc Fabregas (11.) in Jan Klaas Huntelaar (62.).

Začetni pritisk Sportinga
Sporting je v razgretem Ljudskem vrtu zapretil prvi. V 4. minuti je namreč strel Cedrica z okoli 20 metrov Jasmin Handanović zlahka ukrotil. Sporting je bil v uvodnih minutah nevarnejši, Portugalci so pletli akcije na mariborski polovici, a brez zaključka. Zato pa je v 10. minuti Agim Ibraimi v protinapadu sprožil z roba kazenskega prostora in namučil vratarja Rui Patricia, ki je žogo odbil v kot.

Sodnik Turpin jezil Mariborčane
V 19. minuti je bilo vroče v kazenskem prostoru Maribora. Po prostem strelu Jeffersona je žoga vratarja Handanovića zadela v prsi in se odbila, na mariborsko srečo pa do nje ni prišel nobeden od igralcev Sportinga. Malo kasneje je mimo vrat streljal še Nani. Portugalski podprvak je prevzemal pobudo. Poleg tega je nogometaše in navijače Maribora jezil še sodnik Clement Turpin, ki je najprej pokazal rumeni karton Marcosu Tavaresu, potem ko je ta v napadu padel med dvema Portugalcema, nato pa je Francoz dosodil še prekršek Ibraimija v napadu.

Handanović preprečil vodstvo Sportinga
V 28. minuti je Andre Carillo po podaji Slimanija sam prodrl pred Handanovića, ki pa se je izkazal z obrambo. Carillo je prišel do odbite žoge in stresel še prečko. Malo kasneje je Carvalho sprožil po podaji iz kota, a je Vršič izbil žogo čez vrata. Sporting je stopnjeval pritisk, zadetek je visel v zraku, vendar se je Maribor ubranil.

Rajčević stresel vratnico
Sledile so minute Maribora, ki je z nekaj akcijami uspel vršiti pritisk na vrata Sportinga. Najbolj nevaren je bil Ibraimi, čigar strel je Patricio najprej ubranil, nato pa le s pogledom pospremil njegov projektil, ki pa je bil za las nenatančen. V 43. minuti pa najlepša priložnost za Maribor. Dare Vršič je podal s prostega strela z leve strani, v skoku je bil najvišji Rajčević, ki mu je veselje preprečila desna vratnica Patricia. Polčas se je končal z 0:0. Posest žoge 60:40 za Sporting, streli v okvir vrat 3:3.

Priložnosti Slimanija in Tavaresa
Drugi del je z nevarnim strelom z glavo odprl Slimani, a je bil Handanović na mestu. Na drugi strani je v 50. minuti Tavares po podaji Vršiča neoviran streljal kakšen meter znotraj kazenskega prostora. Brazilčev strel je blokiral Cedric, tako da se je žoga odbila v kot. Maribor je v nadaljevanju dobro kombiniral na polovici Sportinga. V 59. minuti je Tavares po prodoru za las streljal mimo daljše vratnice, dve minuti kasneje pa je Aleš Mertelj sprožil čez vrata. Nevaren je bil tudi Sporting. Polvolej Nanija je Handanović uspel odbiti čez vrata.

Nani našel luknjo v mariborski obrambi
V 77. minuti je zastal dih gledalcem. Po preigravanju Nanija je poskus Maneja zletel mimo desne vratnice Handanovića. Vse bolj nevarni Nani je v 80. minuti le kronal terensko premoč Sportinga. Nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda je sprožil s približno 18 metrov in z diagonalnim strelom za desno vratnico matiral Handanovića. Šimundža je v igro poslal Zahovića in Jeana Philippa Mendyja. Sporting bi lahko v 86. minuti povedel z 2:0, vendar je Handanović čudežno ubranil poskus Maneja z nekaj metrov.

Zahović kaznoval napako
V 90. minuti je Zahović na levi strani ušel ofsajd zanki in se precej s strani znašel sam pred Patriciem, ki pa mu je ubranil strel. Ko je že kazalo, da gre zmaga v Lizbono, je Mitja Viler poslal dolgo podajo v napad. Carvalho jo je najprej z glavo nerodno odbil do Mauricia, ki je enako ni uspel izbiti, tako da je do nje prišel mladi Zahović in z glavo z okoli enajstih metrov matiral Patricia.


Ante Šimundža, trener Maribora: "Tako kot smo napovedovali, na vsaki tekmi gremo na zmago. Videli smo, da je raven igre zelo visoka, lahko bi zmagal Sporting, lahko pa tudi mi. Sporting je tehnično izredno dobra ekipa. A verjeli smo, da lahko izenačimo, da lahko dosežemo zadetek in na koncu je bil neodločen izid pravičen. V prvem delu smo pričakovali takšno igro, spoznali smo hitrost in kakovost Sportinga. Vedeli smo, da bo prevzel pobudo, pri nas pa je na začetku manjkalo malo predrznosti. Nisem bil zaskrbljen ali presenečen. V zadnjih 15 ali 20 minutah pa smo imeli težave in tudi prejeli zadetek, toda menjave so bile uspešne in peljale tekmo v smer, ki smo jo želeli."

Marco Silva, trener Sportinga: "Naredili smo vse, kar je bilo mogoče, več kot nasprotnik, tako da lahko rečem, da smo dobili samo točko in izgubili dve. Imamo dobro ekipo, resno delamo in jo bomo še naprej podpirali. Nani ima kakovost in veliko pomaga, ne more pa vsega narediti sam. Ne morem pa delati primerjav s prejšnjimi ekipami."


Liga prvakov, skupina G:

MARIBOR - SPORTING LIZBONA 1:1 (0:0)
12.000; Zahović 92.; Nani 80.

Maribor:
Handanović; Stojanović, Rajčević, Arghus, Viler; Vršič (81./Zahović), Mertelj, Filipović, Ibraimi ; Tavares (84./Mendy), Sallalich (58./Bohar)

Sporting: Patricio; Cedric, Jefferson, Mauricio , Sarr; Carvalho, Martins (46./Mario), Nani, Silva, Carrillo (66./Mane), Slimani (92./Montero)

Sodnik: Clement Terpin (Francija)


CHELSEA - SCHALKE 1:1 (1:0)
Fabregas 11.; Huntelaar 62.

Chelsea: Courtois, Ivanović, Cahill, Terry , Filipe Luis, Ramires (67./Oscar), Matić, Willian (74./Willian), Fabregas, Hazard, Drogba (74./Diego Costa).

Schalke: Fährmann, Höger , Ayhan, Neustädter, Fuchs, Boateng , Aogo, Sam, Meyer, Draxler, Huntelaar .

Sodnik: Ivan Bebek (Hrvaška)

Zahović zadel za veliko točko Maribora