Marcos Tavares je odpotoval na Škotsko, kjer bo lahko pomagal slovenskim prvakom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcos Tavares je odpotoval na Škotsko, kjer bo lahko pomagal slovenskim prvakom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mitja Viler
Mitja Viler se ne obremenjuje z napovedanim peklenskim vzdušjem na Ibroxu: "Saj za to, da bi doživeli takšne prizore, ves čas treniramo in se trudimo." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Carlos Bocanegra
Carlos Bocanegra je na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki nosil kapetanski trak. Foto: EPA

Slovenski prvaki so na prvi tekmi po preobratu zmagali z 2:1. Pogled v zgodovino kaže, da je 25. avgust srečen dan za najtrofejnejši slovenski nogometni klub v samostojni državi. Maribor se je namreč ravno 25. 8. 1999 prebil v Ligo prvakov, kar je še danes z naskokom največji dosežek slovenskega klubskega nogometa. Upanje na napredovanje vpliva tudi statistika - Rangersi so na zadnjih 12 evropskih tekmah na Ibroxu zmagali le enkrat.

Tekma se bo začela v četrtek ob 20.30. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in spletnem portalu MMC-ja.

Tavares prestal zadnja dva treninga
Med potniki za Škotsko je tudi Marcos Tavares, ki je uspešno prestal vse ponedeljkove in torkove treninge. Trener Darko Milanič sicer ne bo mogel računati na Aleša Mejača (dva rumena kartona) in poškodovanega Jovana Vidovića. Manjše težave s poškodbo imata oba strelca s prve tekme Agim Ibraimi in Etien Velikonja, a naj bi v četrtek vseeno lahko igrala. Slovenske prvake sta zapustila Rajko Rep in Timotej Dodlek, ki ju je klub do konca sezone 2011/2012 posodil Muri.

Volaš: Večjega motiva ne potrebujemo
Dalibor Volaš
je pred povratno tekmo odločen: "Pričakujem podobno predstavo tekmecev kot v prvem dvoboju, s to razliko, da bodo več igrali proti naprej, predvidoma z dvema napadalcema. Stadion bo kar poln, moramo se prilagoditi razmeram in odigrati zelo dobro tekmo. Želje po zadetku jim ne nameravamo uresničiti, radi bi tudi sami zadeli, saj je pred nami velika želja, velik cilj. Če bi se uvrstili v Evropsko ligo, bi to pomenilo vrhunec dosedanje kariere za vse posameznike v našem moštvu. Večjega motiva res ne potrebujemo."

Viler: V pravem trenutku ujeli formo
Mitja Viler
pričakuje, da bodo gostitelji prikazali tipično otoško igro: "Pripravljeni smo na številne predložke, ki jih bodo gostitelji pošiljali pred naša vrata. Najbrž nas čaka velik pritisk v začetnem delu tekme, tako je bilo že lani proti Hibernianu in gotovo ne bo drugače niti tokrat. Pri tem ni dvoma, da je Rangers neprimerno močnejši. Na drugi strani pa imajo tudi pritisk, razmišljajo o morebitnem neuspehu in za klub, kot je Rangers, bi to bil velik šok. Verjamemo, da smo v boljšem položaju. Hkrati smo še ob pravem trenutku prišli v pravo formo, smo samozavestni in gremo pogumno v Glasgow."

McCoist prepričan o napredovanju
Optimistični so tudi pri Rangersih. Trener Ally McCoist tako mirno napoveduje: "Zaradi poraza na prvi tekmi nikakor nismo panični, saj smo prepričani, da bomo napredovali. A nismo preveč samozavestni niti ne podcenjujemo nasprotnika, toda če se bomo približali svojemu potencialu, bomo napredovali."

Je bila dokumentacija Bocanegre urejena?
Ena izmed vročih zgodb pa se vrti okrog nastopa Carlosa Bocanegre. Ameriški branilec je škotske prvake okrepil tik pred začetkom prve tekme, tako je v Ljudskem vrtu tudi igral. Pri Mariboru so prepričani, da z dokumentacijo ni bilo vse v redu, zato so se pritožili na sedež Uefe, ki bo uvedla poseben postopek. Bocanegra je šele v ponedeljek dobil delovni vizum za vstop v Veliko Britanijo in je izpustil nedeljsko tekmo Rangersov v Motherwellu (0:3). Z najboljšo predstavo letos so se ti povzpeli na vrh lestvice škotskega prvenstva.

Škoti prepričani o nesmiselnosti pritožbe
Gersi so se na pritožbo presenečeno odzvali, v izjavi za javnost so predstavniki tako zapisali: "Nadvse smo presenečeni, da se je Maribor pritožil. Naša zveza nam je zagotovila, da Carlos Bocanegra lahko igra v vseh domačih tekmovanjih. Imamo vsa dokazila, da je nogometaš lahko igral, prepričani smo, da bo Uefa pritožbo zavrnila."