Sammir je igralec, ki zna z eno potezo odločiti tekmo. Foto: EPA
Sammir je igralec, ki zna z eno potezo odločiti tekmo. Foto: EPA
Darko Milanič
Kaj bo Darko Milanič pripravil za prvo tekmo? Mariborčani so prav tako včeraj v Ljudskem vrtu po dveh golih Marcosa Tavaresa z 2:1 zlomili Domžale. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Maribor uspešno opravil generalko pred tekmo v Zagrebu

25-letni Brazilec s hrvaškim potnim listom (za Dinamo nastopa od leta 2006) je v petem krogu hrvaškega državnega prvenstva ob zmagi aktualnih prvakov z 1:3 poskrbel za podajo in dosegel še dva zadetka. S tem so vsaj nekoliko v pozabo utonili njegovi številni disciplinski prekrški in nočni izleti, ki se jih je v času igranja na Maksimiru zbralo za eno manjšo knjigo. Med drugim je Brazilca, ki ima sijajne tehnične sposobnosti, kaznovalo tudi klubsko vodstvo. Vse skupaj 270.000 evrov, polovica za kršitve v prejšnji sezoni, polovica pa za nočni izlet v nedeljo, petega avgusta, nekaj dni pred pomembno evropsko tekmo za Ligo prvakov proti Šerifu, ki so ga Zagrebčani na koncu vendarle preskočili. Zaradi podobnih prekrškov sta bila kaznovana tudi Arijan Ademi, ki ga je trener Čačić za nekaj časa celo izključil iz prve ekipe, in Nikola Pokrivač.

Bad Blue Boysi spet prekinili tekmo
Dinamo je pri Zadru slavil kljub igralcu manj (v 43. minuti je bil zaradi dveh rumenih kartonov izključen Ivan Peko), enega od zadetkov dosegel z enajstih metrov, tekma pa je bila v drugem polčasu prekinjena za 15 minut. Kdo drug kot 700 Dinamovih privržencev, Bad Blue Boysov, je od začetka tekme v svojem slogu skandiralo proti Dinamovemu izvršnemu menedžerju Zdravku Mamiću, v 70. minuti pa z baklami zasuli zelenico. Sodnik Ivan Bebek je za 15 minut tekmo prekinil. Do prekinitve je bil izid 0:1, potem ko je Sammir z desne strani lepo zaposlil Dujeta Čopa. Sammir je prednost povišal v 74. minuti po podaji rezervista Pokrivača in strelu z 12 metrov, delo pa dokončal v sodniškem podaljšku, ko je zadel z 11 metrov. Zadrčani so vodstvo znižali v 84. minuti po akciji iz kota in golu Josipa Ivančića.

Sammir je igralec, ki koristi vsakomur
"Dobro smo začeli, povedli in ustvarjali priložnosti, nato nas je nepazljivost Peke nekoliko zaustavila. V nadaljevanju smo Zadru zavestno prepustili prevlado," je po tekmi dejal gostujoči trener Ante Čačić, ki je bil navdušen nad Sammirjem: "Bil je izjemno razpoložen, presenetilo me je, da se je tako utrudil. Dinamo s takšnim Sammirjem je povsem druga ekipa. Gotovo je igralec, ki lahko koristi vsakomur."

Začetna postava Dinama proti Zadru: Kelava; Vrsaljko, Vida, Šimunić, Pivarić; Leko, Ademi, Sammir, Peko; Rukavina, Čop.

Tekma leta in tekma te generacije
Kaj pravi Čačić pred prvo tekmo četrtega predkroga Lige prvakov z Mariborom v Zagrebu? "To je najbrž tekma leta in tekma te generacije, saj bi bilo nekaj fantastičnega dve leti zapored nastopati v Ligi prvakov. Čaka nas spoštovanja vreden nasprotnik, no, to je naša sedma zmaga zapored in v sredo pričakujem udarni Dinamo in zmago. Skrivalnice? Nekateri niso igrali proti Zadru, nekateri so ostali v Zagrebu, sem pa že povedal, da se odlično poznamo."

Čop komaj čaka na Maribor
Čop je v 28. minuti dosegel prekrasen zadetek: "Komaj čakam na to tekmo. Liga prvakov so sanje vsakega igralca, in naredili bomo vse, da bomo v tej elitni druščini."

Maribor uspešno opravil generalko pred tekmo v Zagrebu