Maribor je bil na prvi tekmi proti Celticu v podrejenem položaju. Škoti so jih presenetili in izid po prvih 90 minutah, 1:1, je bil pravzaprav ugoden. Foto: BoBo
Maribor je bil na prvi tekmi proti Celticu v podrejenem položaju. Škoti so jih presenetili in izid po prvih 90 minutah, 1:1, je bil pravzaprav ugoden. Foto: BoBo
Agim Ibraimi proti Zavrču ni igral, seveda pa ga lahko v torek pričakujemo v začetni enajsterici vijoličastih. Foto: BoBo
Šimundža in Tavares pred tekmo na Celtic Parku
Šimundža pričakuje velik pritisk Celtica

Prva tekma se je končala z 1:1. Trener Ante Šimundža bo imel na povratnem obračunu 4. predkroga Lige prvakov na voljo vseh 22 nogometašev, saj nihče ni poškodovan ali kaznovan. Med tistimi, ki bodo Mariboru skušali priigrati zgodovinsko drugo igranje v skupinskem delu Lige prvakov, so: Jasmin Handanović, Aljaž Cotman, Aleksander Rajčević, Marko Šuler, Arghus, Damjan Vuklišević, Mitja Viler, Aleš Mejač, Petar Stojanović, Dejan Trajkovski, Željko Filipović, Amir Dervišević, Aleš Mertelj, Welle Ndiaye, Sintayehu Sallalich, Damjan Bohar, Agim Ibraimi, Dare Vršič, Marcos Tavares, Jean-Philippe Mendy, Luka Zahović in Nusmir Fajić.

"Zavedamo se, da bo treba prestati začetni pritisk Celtica. Igrajo doma, pred svojimi navijači, ki želijo, da je ekipa napadalna. Odziv v prvih 15, 20 minutah bo zelo pomemben. Postaviti se moramo tako, da smo nevarni v napadu. Smo samozavestni, verjamemo vase, a moramo biti na zelo visoki ravni, če želimo v Ligo prvakov,” je pred odhodom na Škotsko dejal Šimundža, ki je svojo ekipo taktično že pripravil za škotskega prvaka.

S popotnico zanesljive zmage
Da je pred Štajerci tekma sezone, v soboto na tekmi proti Zavrču ni bilo opaziti. Šimundža je naredil le nekaj manjših sprememb v začetni postavi. Tavares je v igro vstopil v 2. polčasu, Ibraimi je ostal na klopi. Vseeno so državni prvaki brez najmanjših težav odpravili Zavrč. Za piko na i in končnih 3:0 je prvič v letošnji sezoni zadel Jean-Philippe Mendy, kar je dober obet pred obračunom s Celticom.

"Pred nami je velika tekma in s to zmago smo le še močnejši in samozavestnejši. Škotska je po nogometnem pojmovanju kot Anglija, saj se igra trdo, nepopustljivo in moramo biti pripravljeni na telesno zahteven boj," je povedal francoski napadalec. "Možnost uvrstitve v Ligo prvakov je velik izziv in vse bomo naredili za uresničitev cilja," je odločno dodal.

Današnji datum je sicer v mariborski zgodovini izjemno pomemben, saj sta z njim povezani dve različni evropski zgodbi. Tako uvrstitev v Ligo prvakov leta 1999 kot tudi prvo napredovanje v skupinski del Evropske lige pred tremi leti sta se zgodila 25. avgusta.

Škoti branijo gol v gosteh
Celtic je na drugi strani, s sicer precej spremenjeno postavo (v prvi enajsterici sta od igralcev, ki so nastopili v Mariboru, začela le Charlie Mulgrew in Leigh Griffiths), v prvenstvu z 0:1 izgubil na gostovanju pri Invernessu, ki je zdaj vodilni v škotski Premiership in še edini brez poraza. A jasno je, da to nikakor ni zmanjšalo ciljev zeleno-bele ekipe iz Glasgowa za torkov večer. Tako kot Mariborčani si tudi varovanci Ronnyja Deile neizmerno želijo v najelitnejše evropsko tekmovanje.

"V Mariboru smo dosegli dober izid, zdaj je naša naloga, da ga potrdimo na domačem igrišču. Imamo lepo priložnost zaigrati v Ligi prvakov in prav vsak nogometaš si želi igrati v njej. Tudi jaz sanjam o tem in to že od otroških let dalje. Upajmo, da nam uspe," je za Celticovo spletno stran povedal Norvežan Jo Inge Berget, ki bo skušal ekipo pripeljati do ugodnega rezultata. Škotom bi tako po rezultatu 1:1 iz Ljudskega vrta v torek zadoščal že neodločen izid brez zadetkov.

Škotski mediji poročajo, da si bo Celtic po odhodu vratarja Fraserja Forsterja ob uvrstitvi v Ligo prvakov skušal izposoditi drugega vratarja Manchester Uniteda Andersa Lindegaarda, prav tako pa poskušajo dobiti tudi srbskega napadalca Stefana Ščepovića, ki je nazadnje igral za Sporting Gijon. Precej težav imajo z delovnim dovoljenjem za Mubaraka Wakasoja, tako da Deila za torkovo tekmo nanj najverjetneje ne bo mogel računati.

Dvoboj med Mariborom in Celticom bo sodil Viktor Kassai. 38-letni Madžar, ki je sodil že sodil tudi v finalu Lige prvakov, je eden izmed najbolj priznanih evropskih sodnikov.

Liga prvakov, 4. predkrog, povratne tekme

Prvaki, torek ob 20.45:
CELTIC - MARIBOR (prva tekma: 1:1)

APOEL - AALBORG (1:1)

BATE BORSIOV - SLOVAN BRATISLAVA (1:1)


Sreda ob 20.45:
LUDOGOREC - STEAUA (0:1)

MALMÖ - SALZBURG (1:2)


Neprvaki, torek ob 18.00:
ZENIT - STANDARD LIEGE (1:0)

Ob 20.45:
PORTO - LILLE (1:0)


Sreda ob 20.45:
ARSENAL - BEŠIKTAŠ (0:0)

BAYER LEVERKUSEN - KÖBENHAVN (3:2)

ATHLETIC BILBAO - NAPOLI (1:1)

Šimundža in Tavares pred tekmo na Celtic Parku
Šimundža pričakuje velik pritisk Celtica