3:0 - izid, ki danes odmeva v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
3:0 - izid, ki danes odmeva v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Jesualdo Ferreira in Zlatko Zahovič
Trener Panathinaikosa Jesualdo Ferreira je moral po koncu tekme čestitati za zmago Zlatku Zahoviču, ki ga je v sezoni 2001/2002 treniral pri Benfici. Ob gostujoči klopi sta se prisrčno pozdravila že pred tekmo. Zanimivo je, da je Ferreira v letih 2007-09 postal prvi portugalski trener, ki je osvojil tri zaporedne naslove portugalskega prvaka. To mu je uspelo s Portom. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Navijači Panathinaikosa
Nekaj sto navijačev Panathinaikosa je vseskozi glasno spodbujalo svoje ljubljence in skupaj z Violami poskrbelo za izjemno navijaško vzdušje v Ljudskem vrtu. Panathinaikos je lani izpadel v 3. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov proti danskemu Odenseju in nato ostal tudi brez nastopa v Evropski ligi, saj ga je v "playoffu" izločil Maccabi Tel Aviv. Predlani je igral v skupinskem delu Lige prvakov, kjer je v skupini z Barcelono, Köbenhavnom in Rubinom Kazanom zasedel zadnje mesto z osvojenima dvema točkama. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Martin Milec
Martin Milec je na lep način proslavil 21. rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Damir Pekič
Tekmo je v živo spremljal tudi Damir Pekič (desno), nekdanji golgeter Maribora, ki zdaj igra za avstrijskega nižjeligaša Wildon. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Četrtkov večer obarvan vijoličasto
Mariborčani v velikem slogu nadigrali Panathinaikos

Trikrat so lani Mariborčani v Ljudskem vrtu vodili na tekmah Evropske lige, a so sezono končali samo s točko proti Bragi (1:1). Birmingham je zaostanek z 0:1 pretvoril v zmago z 2:1, v zgodovino pa se je vpisal Club Brugge z neverjetnim preobratom od 0:3 do 4:3 v zadnjih 20 minutah. V hladnem septembrskem večeru si varovanci Darka Milaniča 10 mesecev pozneje niso privoščili nove napake.

Pokazali več zrelosti
"Predvsem smo naredili viden napredek v obnašanju skozi vso tekmo. Niti v enem trenutku se nismo pustili in pozabili na naloge. Pokazali smo več zrelosti," je povedal mariborski trener in poudaril, da se ni ustrašil morebitne ponovitve neprijetnih scenarijev iz pretekle sezone. "Tekme se med seboj razlikujejo. Tokrat smo tako rekoč do konca mi nadzorovali tekmo. Tekmec nas ni pritisnil oziroma spravil v težave s spremembo postavitve oziroma načina igre. Smo se pa lani vsekakor veliko naučili. Bistveno bolje smo se znali postaviti," je razmišljal Milanič, čigar moštvo je lani proti Birminghamu in Bruggeu klonilo, ko so se tekmeci odločili za visoke podaje v kazenski prostor.

Izolčan ni želel govoriti, da je bila to najboljša predstava, odkar je v Mariboru, ostal je pri besedah, da je bila to ena izmed najboljših predstav. Izpostavil je odlično realizacijo priložnosti. Desetkratni slovenski prvaki so bili tokrat v nasprotju s tekmo proti Dinamu, ko so neuspešno naskakovali Ligo prvakov, konkretnejši v zaključku napadalnih akcij. Igrali so po tleh, hitro in natančno. Grki so malce zadihali samo takoj po odmoru.
Prvi cilj izpolnjen
"Znotraj 25 metrov pred vrati smo želeli biti mirni in natančni, kar nam je tudi uspelo. Imeli smo veliko prostora pri prehodih v napad, pri tem ne mislim samo na zadnjo vrsto. Včasih so se namreč njihovi napadalci malce počasneje vračali, tako igrajo tudi na domačem prvenstvu, kjer so dominantni. V prvem polčasu so bili zaradi tega po naši izgubljeni žogi nekajkrat tudi nevarni, a če potegnemo črto, smo bili mi danes bistveno boljši kot tekmeci. Uspelo nam je ustaviti njihove kakovostne napadalce, večji del tekme zelo dobro tudi z 'dupliranjem'," je ocenil Milanič in dodal, da jim le pri prekinitvah, kjer so gostje stali zelo dobro, ni uspelo izpolniti načrta.

Maribor zdaj vodi v skupini J s tremi točkami, toda mariborski trener zaradi tega ne želi zganjati prevelike evforije: "Cilji se seveda lahko iz dneva v dan spreminjajo, vendar uživajmo najprej v tej zmagi. Ni čas, da bi "leteli" in dajali izjave, ki morda tudi ne bi bile primerne. Skozi vse tekmovanje si bomo prizadevali, da bi osvojili čim več točk. Na začetku smo rekli, da jih želimo osvojiti več, kot smo jih osvojili lani. To nam je že v prvem krogu uspelo in ne želimo se tu ustaviti."
Popoldne si boste lahko na MMC-jevem portalu prebrali še pogovor z vratarjem Jasminom Handanovićem.
Tavares: Igrali smo kompaktno
Prvo ime tekme je bil vsekakor Marcos Tavares. Dvakrat je podal, nato pa v 88. minuti z 11-metrovke še sam dodal piko na i. "Čudovito je, da sem tako odigral. Vesel sem. Zahvalil bi se Bogu. Hvala Bogu, da je bil to prekrasen večer zame. V vezni vrsti smo igrali kompaktno, Panathinaikosu nismo dovolili veliko prostora, da razvije svojo igro. Zato pa smo imeli prostor v napadu mi," je dejal Brazilec, nad katerim je bil storjen tudi prekršek za najstrožjo kazen, ki je prekinil ravnokar začeti mehiški val razigranih domačih navijačev.

Na strelca prvih dveh zadetkov Roberta Berića in Agima Ibraimija je bilo treba pri odhodu iz slačilnice počakati največ časa, saj sta bila izbrana za test za doping. Ura je bila že skoraj polnoč, ko sta se pojavila pred novinarji.
Berić: Na kritike se moram čim prej navaditi
"Imeli smo dobro posest žoge, v napadu smo dobro igrali. Tavares mi je odlično podal žogo," je Berić zasluge za svoj gol v 25. minuti - dal mu bo energijo za naprej, kakor sam pravi - pripisal tudi podajalcu. V 53. minuti je imel na nogi povišanje vodstva, a se je izkazal vratar Orestis Karnezis. "Nisem tako slabo streljal, ampak je res dobro odreagiral. Fantastično je ubranil," je pojasnil mladi Krčan in priznal, da ga "pametovanje" zaradi njegovih neizkoriščenih priložnosti prejšnji mesec v Zagrebu ni pustilo ravnodušnega: "Vsekakor ni bilo lahko, a to je nogomet. Enkrat me bodo pljuvali, drugič dvigovali. Na to se moram čim prej navaditi. Vse skupaj poskušam odmisliti, a seveda ne morem mimo tega, da v medijih ne bi zasledil pisanja o tem."

Ibraimi: Streli so se obrestovali
Ibraimi je v 62. minuti v pravem trenutku sijajno zadel z desnico in gostom razblinil upe na morebitno izenačenje. "O tem sva se večkrat pogovarjala s trenerjem. Rekel mi je, da bi lahko večkrat poskusil z desno nogo, saj lahko streljam tudi z njo. Do zdaj nisem poskušal, tokrat sem imel srečo in zadel za 2:0. Zasluženo smo zmagali, izpolnili smo vse naloge. Trener je rekel, da moramo streljati več kot 15-krat. Poskušali smo, streljali in osvojili vse tri točke," je žarel 24-letni Makedonec in izpostavil, kaj se je s soigralci naučil iz lanske sezone: "Takšne ekipe te znajo uspavati, na koncu pa ti dajo dva gola in si poražen. Nekaj smo se naučili, to popravili in s tretjim zadetkom potrdili zmago. Bili smo zbrani, v garderobi smo se dogovorili, da moramo biti v zadnjih 20 minutah še posebej pozorni. Poraz proti Bruggeu še boli, prav tako tisti proti Birminghamu."

Je morda ekipa tudi fizično bolje pripravljena kot lani, ko je popuščala v zadnjih obdobjih tekem? Tokrat je Milanič po prvi menjavi, denimo, posegel šele v 81. minuti. "Ne bi rekel, da smo bolje fizično pripravljeni, to smo bili tudi lani, ampak samo bolj osredotočeni. Panathinaikosu nismo pustili, da bi razvil svojo igro. Sam sem bil mogoče malo utrujen v zadnjih 10 minutah, kar pa je normalno, saj na tekmi veliko pretečeš," odgovarja Ibraimi, ki je v preteklih dveh tednih odigral tudi dve tekmi za reprezentanco v Zagrebu in Glasgowu.

Naslednja evropska preizkušnja ga s soigralci čaka čez 14 dni na slovitem Olimpicu v Rimu. Tekmec bo Lazio, ki v tej sezoni še ni izgubil! S točko se je vrnil tudi z gostovanja pri Tottenhamu (0:0).

Četrtkov večer obarvan vijoličasto
Mariborčani v velikem slogu nadigrali Panathinaikos