Nusmir Fajić in Jean Philippe Mendy bosta po pričakovanjih začela v napadu Maribora, ki je v dvoboju izraziti favorit. Foto: Aleš Fevžer
Nusmir Fajić in Jean Philippe Mendy bosta po pričakovanjih začela v napadu Maribora, ki je v dvoboju izraziti favorit. Foto: Aleš Fevžer
Maribor - Željezničar
Mariborčani so pred dvema letoma že izločili prvake BiH-a. Željezničar iz Sarajeva je prav tako v 2. predkrogu moral priznati premoč na obeh tekmah s skupnimo 6:2 za slovenske prvake. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nogometaši Maribora
V zadnjih dveh sezonah je Maribor obakrat prišel do kvalifikacijskega dvoboja za vstop v Ligo prvakov, nato pa nadaljeval sezono v Evropski ligi. Foto: BoBo
Šimundža in Mertelj pred potjo v Mostar

V Mostarju ob 19.30 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju) začenja nova evropska sezona za slovenske nogometne prvake. V 2. predkrogu Lige prvakov jim nasproti stoji prvak Bosne in Hercegovine HŠK Zrinjski Mostar. Na stadionu pod Bijelim Brijegom bo Maribor spodbujalo tudi okoli 300 navijačev vijoličastih.

Trikrat zapored prišli do skupine v Evropski ligi
Mariborčani po uspešni lanski sezoni, ko so kot prvi slovenski klub prezimili v Evropi, zopet načrtujejo tekmovanje v skupinskem delu evropskih pokalov, kjer so bili prisotni v zadnjih treh sezonah. Se lahko evropsko prekaljenim vijoličastim uresničijo sanje in se po letu 1999 spet uvrstijo v Ligo prvakov?

"Dobro smo spremljali ekipo Zrinjskega. Poznamo njihove težave, njihove dobre strani. Mislimo, da je Zrinjski bolj ekipa kot posamezniki. Imajo težave, ker ne bosta igrala vezist Ivan Crnov in branilec Anto Radeljić, ampak so drugi dovolj kakovostni," je pred tekmo v hrvaškem delu Mostarja povedal trener Ante Šimundža.

Mariborčani so okrepljeni za Makedonca Agima Ibraimija, ki je bil zadnjo sezono posojen pri Cagliariju v Serii A. Popolnoma pripravljen je tudi drugi adut Dare Vršič. Zaradi poškodbe stegenske mišice je v Mariboru ostal brazilski branilec Arghus, v Mostar ni odpotoval tudi novinec Welle Ndiaye, ki še ni popolnoma pripravljen.

Fajić že zabil en gol Zrinjskemu
Na novinarski konferenci je bil posebne pozornosti deležen napadalec Nusmir Fajić, nogometaš iz BiH-a. "Igral sem dvakrat proti njim, zabil en gol. Na domačem igrišču smo zmagali, v Mostarju izgubili. Od članov zdajšnje ekipe poznam Popovića in Simeunovića, ki sta bila z menoj v Travniku. Poznam tudi vratarja Tirića. Sicer pa smo dobili od svojega strokovnega štaba vse informacije in bomo ustrezno pripravljeni," se je svojih tekem z Zrinjskim spomnil napadalni adut Štajercev.

Trikratni prvak BiH-a Zrinjski bo igral 29 evropsko tekmo, doslej pa je 12-krat zmagal, petkrat remiziral in 11-krat izgubil. V Ligi prvakov so v obeh poskusih obstali že na prvi oviri, lani pa so v Evropski ligi v 2. predkrogu izgubili z Botev Plovdivom (1:3) iz Bolgarije.

"Igramo proti izredno težkemu nasprotniku. Po vseh izidih v Sloveniji in Evropi je Maribor izrazit favorit. Spoštujemo jih, a gremo brez strahu v dvoboj z njimi," je Mostarčanom samozavest vlival trener Branko Karačić. Za ogrevanje pred Mariborom je Zrinjski na dveh tekmah s skupnih 5:0 premagal Gabalo iz Azerbajdžana.

Na igrišču in na tribuni Katanec
Plemiči imajo težave s poškodbami (manjkata Crnov in Radeljić), a kljub temu verjamejo v pozitiven izid, ki bi jim dajal upanje na presenečenje na povratni tekmi. Zanimivo, v obrambi bo predvidoma začel 24-letni branilec Matija Katanec, na tribuni na zahodu Mostarja pa se je kot gledalec napovedal tudi selektor Srečko Katanec.

KVALIFIKACIJE, drugi predkrog

Prve tekme, danes ob 19.30 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju):
ZRINJSKI (BIH) - MARIBOR

Verjetna postava:

Zrinjski (4-2-3-1): Dujković; Zlatić, Graovac, Katanec, Stojkić; Muminović, Šćepanivić; Pehar, Đurić, Stojanović; Nikolić.

Maribor (4-4-2): Handanović; Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler; Ibraimi, Filipović, Dervišević, Vršič; Mendy, Fajić.

Sodnik: Carlos Del Cerro (Španija)

Povratna tekma v sredo, 23. 7., ob 20.00 v Ljudskem vrtu v Mariboru.
Preostali pari, danes:
VALLETTA (MAL) - QARABAG (AZB)
SLOVAN BRATISLAVA - NEW SAINTS (WAL)
ŠERIF (MOL) - SUTJESKA (ČG)
BATE BORISOV - SKENDERBEU (ALB)
SANTA COLOMA (AND) - MACCABI TEL AVIV
RABOTNIČKI (MAK) - HELSINKI
DINAMO ZAGREB - ŽALGIRIS
CLIFTONVILLE (S. IRS) - DEBRECEN (Mihelič, Volaš)
PARTIZAN (Ilić) - TORSHAVN (FER)
SPARTA PRAGA - LEVADIA TALIN
KR (ISL) - CELTIC

Sreda:
MALMÖ - VENTSPILS (LAT)
LUDOGOREC (Bezjak) - DUDELANGE
DINAMO TBILISI - AKTOBE (KAZ)
STROMSGODSET (NOR) - STEAUA
LEGIA VARŠAVA - SAINT PATRICK (IRS)

Povratne tekme bodo teden dni kasneje.

Šimundža in Mertelj pred potjo v Mostar